În decursul acestui an m-am gândit mult la risipa alimentară și am încercat să vă dau rețete ce să nu încurajeze risipa. Din când în când simt nevoia să mai spun și câteva lucruri cu subiect și predicat despre această temă.
Azi am luat ca exemplu Haiti, unde 70% din populație trăiește cu aproximativ 8 RON pe zi iar alimentele sunt cu 150% mai scumpe decât în România. Un sfert din copiii de acolo au malnutriție cronică. Doar din risipa alimentară anuală a UE am putea hrăni cu 1Kg de mâncare pe zi fiecare cetățean al Haiti timp de 24 de ani.
De aici trageți voi concluzii, iar eu vă prezint o rețetă locală din țara pe care am ales să o studiez azi.
Am început cu un mod tradițional de a curăța carnea. Acolo refrigerarea e nesigură, iar populația își ia niște măsuri suplimentare de siguranță, așa cum cred ei, deci spală carnea din două ape. După asta storc sucul din lime într-un pahar și folosesc pulpa rămasă pe coajă pentru a freca fiecare bucată de carne. Aruncă cojile, spală iar carnea și tamponează cu hârtie. După acest proces consideră că au pregătit-o pentru consum.
E nevoie să facem acest proces? Din punct de vedere igienic nu, dar dacă dorim să simțim un gust apropiat de ce mănâncă ei, o facem.
La 600g de cuburi din pulpă de porc am folosit un lime pentru curățare, după ce am terminat procesul, am turnat peste carne sucul de lime, două linguri de oțet, puțin ulei, o ceapă de apă tăiată rondele, un ardei gras verde și unul roșu, tăiați fâșii, 2 căței de usturoi, trei fire de cimbru și o legătură de pătrunjel tocat. Am masat carnea și am lăsat-o la marinat peste noapte.
A doua zi am separat cuburile de carne și le-am așezat pe fundul unui vas de gătit, am turnat partea lichidă a marinadei peste ele și am completat cu apă până la jumătatea înălțimii cărnii. Am adăugat legumele marinate, am pus pe foc și am fiert sub capac la foc foarte mic timp de două ore.
După asta am separat carnea de restul ingredientelor și am prăjit-o separat la foc foarte mare. Carnea e gătită, trebuie doar să rumenim exteriorul.
Până am odihnit carnea am pus legumele la foc am adăugat o linguriță de pastă de roșii, am asezonat cu sare, piper și fulgi de chilli și am gătit câteva minute până am obținut un sos omogen.
Am alăturat o garnitură de orez simplu, ceapă verde și m-am bucurat de o mâncare neașteptat de gustoasă.
Text&Foto: Vladimir Marian
Cât de curând am să prepar această mâncare, mulțumesc, pe curând şi numai bine mereu, doar celor buni, cu tot dragul !
Am încercat reţeta. Mâncarea este DELICIOASĂ!
MULŢUMESC!
Incerc si eu aceasta reteta. dar ma lupt putin cu textul ei. Nu inteleg partea dupa marinare, a doua zi … separ carnea, torn lichidul din marinada, pun apa, pun legumele din marinada … de ce le-am separat daca nu fac nimic cu ele separate si tot impreuna fierb toate? e vreun schepsis, lipseste ceva din text, sau nu ma prind eu?