Laptele și cornu-n coastă

430

În seara asta am văzut o știre care spunea că Uniunea Europeană ne ceartă pentru că laptele românesc e prea plin de germeni și alte lucruri pe care n-ar trebui să le conțină. Invitat în studio (unul dintre canalele TVR), un reprezentant al procesatorilor. Care, subtil, a dat vina pe laptele vândut „la dozator”, lapte neprocesat, crud. Nu a folosit cuvinte acuzatoare la adresa dozatoarelor însă a acuzat consumul de lapte crud. Ceea ce-i cam același lucru. În plus, încuraja consumul de lapte pasteurizat (încălzit la 60 de grade Celsius și menținut la temperatura aceasta o perioadă de timp).

Ce am înțeles eu de aici:

– Uniunea Europeană pregătește terenul pentru a infuza piața românească cu lapte produs în alte țări

-procesatorii de lapte, care plătesc laptele la producător cu sume infime, mizerabil de mici, profită de acțiunea UE pentru a le mai da o lovitură micilor producători independenți care nu mai vor să vândă laptele pe bani de nimic

-statul român e suficient de a)incompetent, b)dezinteresat, c)”interesat”, d) toate variantele menționate, pentru a nu face nimic în sensul acesta, adică nu are o mână de sprijin pentru micul producător, care va trebui să trimită vaca la abator, nu are o mână forte pentru a-l struni pe marele procesator, care dictează prețul laptelui la gospodar și nu în ultimul rând, nu pare că ar avea un cuvânt de spus în fața UE.

Poate mă înșel, poate m-am îmbolnăvit de teoria conspirației, dar mă tem că în curând vom bea tot mai puțin și mai scump lapte românesc și tot mai mult dar nu neapărat mai ieftin lapte importat.

În altă ordine de idei, aș vrea să știu dacă bea cineva lapte crud, adică nefiert. Nu mă refer la laptele pasteurizat ci la laptele de la dozator ori la cel de la țară. Că eu unul, de când mă știu, n-am băut lapte nefiert, cu excepția celui matern, pe care nu-l mai țin minte, că eram mic.

Join the Conversation

  1. Acasă, la Suceava, ne aduce cineva lapte în fiecare săptămână. Îl fierbem pentru că ține așa 2-3 zile, dar nu am omis niciodată să beau 2 căni de lapte crud. Și nu regret. Slavă Domnului n-am pățit nimic vreo 18 ani de zile.

  2. eu beau laptele nefiert fara nici un fel de problema. in copilarie stateam cu bunicii cand mulgeau vaca ca sa putem bea lapte cat mai repede. nu mai avem rabdare sa il aduca in casa. nu e un lucru rau, pentru ca din punctul meu de vedere daca nu obisnuiesti de mic un copil cu bacteriile si germenii din natura. te vei trezi ca au alergie la fan, sau la polen sau la lapte, sau la praf, etc…

  3. Nu stiu de ce sunt discutii despre acel lapte de la dozator.
    Am inteles ca si in Elvetia sunt astfel de dozatoare de lapte crud.
    Oare sa fie elvetienii mai neatenti cu sanatatea lor? M-as cam mira sa fie asa…

  4. cât eram acasă-n baia mare beam în mod regulat lapte de la sat. e drept, de regulă îl fierbeam, dacă nu era fiert se strica foarte repede chiar și la frigider. în schimb obișnuiam să lăsăm o parte nefiartă și să-l lăsăm la prins câte două zile. bine-nțeles că n-aveam nici o problemă. când eram la bunici beam fără problemă un pahar sau chiar două de lapte proaspăt muls și niciodată n-am avut vreo problemă.

    însă laptele nefiert poate să se altereze ușor și chiar să ducă la diverse chestii de sănătate din câte știu minore dacă nu e păstrat corespunzător și pentru prea mult timp. să faci însă o politică în a elimina laptele nefiert din alimentație frizează totuși paranoia.

  5. Si daca ar fi fiert/nefiert, laptele de la dozator e de 100 de ori mai bun ca ala pasteurizat. Macar are gust de lapte, nu doar culoare, cum sunt astea care tin 20 de zile.

  6. Se bea laptele crud. Eu beau destul de des, la tara (deci nu de la dozator) si este foarte bun, o gura sa zic asa. Nu se bea in cantitati mari. Este un digestiv foarte bun si chiar recomandat de medici.

    Laptele de tara, fiert este cel mai bun. Pacat ca se dezinformeaza, doar pentru a crea o imagine buna celui pasteurizat.

  7. cand eram mai mic si petreceam mai mult timp la tara, am baut f mult lapte proaspat muls de la vaci sau de la capre,cand era inca cald, si nu am patit nimic :). in ziua de azi cumpar f putin lapte din comert, iau direct de la producator ( 4-5 lei 2 litri de lapte), si nici nu se compara. imi place f mult spuma care se formeaza pe lapte cand e fiert si o mananc cu lingura. in ziua de azi, producatorul direct, fermierul, e cel mai oropsit, ii platit f putin, si el duce tot greul. io unu nu am vazut pana acuma fermieri milionari in euro. muncesc doar cat sa aiba si ei ce pune pe masa.

  8. Mie mi se par corecte primele doua variante…

  9. am baut lapte nefiert la bunica la tara cand eram copil si chiar in vara trecuta, cand am petrecut cateva zile intr-un sat din valcea; in general, nu-mi place laptele superpasteurizat, il prefer pe cel proaspat, chiar daca se acreste in 2-3 zile

  10. singurul lapte crud ce l-am baut vreodata in afara de cel matern a fost cel de bivol(cei ai bunicilor) si de la oile de la stana cand mergeam dupa lapte(asa cum se merge la tara). singuru regret este ca inca nu am avut ocazia sa beau lapte de capra( nu din acela cumparat)

  11. Adi io in vremurile alea cand aveam vacante facute la coada vacii am baut foarte mult lapte nefiert, proaspat muls, si beau si acum de cate ori am ocazia. cand eram la tanti Fira beam cam 3-4 litri de lapte pe zi. aveau si doua vaci ce-i drept, asa ca era de unde. culmea e ca dupa ce m-am maturizat si eram cafengiu inrait ca si acum, ori de cate ori mergeam la tanti Fira cafeaua disparea din obiceiurile mele chiar daca stateam cu saptamanile acolo

  12. Da, am baut lapte nefiert, e cel mai bun. Nu am avut parte de o copilarie la tara, dar parintii/bunicii mei gaseau surse prin Cluj/Oradea si am crescut band lapte direct de la sursa. Acum doar cand mergem pe la munte reusim sa mai luam lapte proaspat. Sincer as da orice acum sa mai am posibilitatea sa iau asa ceva.
    Cat despre banalul lapte de Napolact (sau oricare alt producator.. Monor, Albalact.. etc) este de 10 ori mai bun _inca_ decat ce se gaseste in UE.
    Ce iau in Suedia de ex, lapte standard, 3%, e ca si cel cu 0.1% din RO, ba chiar si mai slab, nu are conistenta, nu pot face spuma de lapte nici macar cu mixer-ul cu 18000 de turatii pe minut, ceea ce acasa puteam face din laptele la cutie.

  13. Iau lapte la dozator, fiert are gust mai bun, cred, decat cel de magazin; din cand in cand il consum si crud, dar nu lapte de baut ci lapte prins.
    Legile romanesti in domeniu pot fi gasite aici: http://www.infolapte.ro/legislatie_lapte.html
    In SUA e sigur ilegal vanzarea de lapte nepasteurizat, chiar luna asta am citit un articol pe tema asta: http://www.thedaily.com/page/2011/01/27/020311-news-amish-milk-2/ . Poate exista si vreo directiva europeana neimplementata inca la noi?
    Oricum, laptele care se vinde la dozator nu e de la mici producatori, din aia cu 1-2-3 vaci, ci tot de la ferme mai mari, care ar putea sa-l pasteurizeze, daca ar fi nevoiti. Problema e pretul dat de procesatori care e cu mult sub 1 leu, cred ca se ajunge uneori si la 50 de bani.

  14. Dragule, nu pot sa cred ca esti atat de naiv sa crezi ca laptele de e pe piata romaneasca si preparatele din el ar fi din lapte de origine de la noi.Mai mult de 90 % din cantitatea de lapte procesat la noi este lapte de import , care este si „conform” si mai ieftin decat productia romaneasca.mai gandestete,pt ca oficial marii producatori proceseaza lapte conform de ordinul a ~800000-1000000 litri pe zi.cine crezi ca produce atata lapte in tarisoara asta?

  15. mama bea lapte crud. Cunoaste pe cineva in care are incredere in legatura cu conditiile de hrana pt animale si de curatenie pt obtinerea laptelui si il consuma crud. Ii face foarte bine, asa zice ea. Eu nu pot, am o retinere peste care nu pot trece.
    Si eu sunt bolnava de aceasta teorie a consipratiei. Mi-e foarte frica de ce vom consuma peste cativa ani si ce va ramane din aceasta tara. Daca as putea sa plec, as pleca… lasitate… da… fuga e rusinoasa, dar e sanatoasa, vorba romanului.
    O saptamana cat mai buna!

  16. Adrian, ai dreptate. O sa-si bata aia joc de laptele romanesc si o sa ajunga insipid ca asta din Canada.
    Cand am venit in Canada m-am obisnuit cu toate gusturile acceptabil de repede (paine „de hartie”, caci cea buna era greu de gasit si neaccesibila ca pret unui proaspat emigrant, caise cu gust de iarba, vinete fara gust etc) dar LAPTELE a fost greu de acceptat. Ne-a luat ani sa ne obisnuim (? vorba vine, beau foarte rar). Acasa in Romania mama il fierbea dar am baut de multe ori nefiert, la bunica la tara, si inca am in minte gustul adevarat al laptelui caldut (abia iesit de la vaca) cu colt de paine de casa! Si laptele de la pravalia din Alesd il tin minte, ce gust deosebit si „rich” avea. Acum, in Canada, cumpar lapte organic; e cel mai scump si totusi nu are gust. Dar il cumpar pentru copilul care mananca cereale cam multe. Are gust de apa, si apa e cam de 10 ori mai ieftina…
    Locuiesc intr-o zona unde sunt sute de ferme in nordul orasului, practic la 5 minute. Dar nu au voie sa vanda lapte (am incercat, povestea e lunga). Daca vand, iau amenda substantiala. E interesant sistemul din Canada. Totul e controlat (cantitatea, pretul) de o organizatie, un asa-zis Comitet. Ei au grija sa nu se produca o cantitate prea mare, sa nu scada pretul. Daca se produce prea mult, da, se arunca pe camp, cum am invatat noi pe vremea comunistilor! Vorba lunga saracie. Mi-e teama ca Romania va merge pe aceleasi urme. Totul va fi controlat de „unii”. Dar ei nu vor putea, in final, sa produca lapte cat e nevoie (pentru ca multi fermieri vor inchide businessul) asa ca o sa-l indoaie cu apa, asta dupa ce vor extrage tot ce-i bun din el. Si o sa ajunga la acealsi gust insipid care il avem aici.

  17. Concluzia este ca NU suntem pe drumul cel bun. Dar avem oare puterea sa schimbam drumul ?!

  18. Roșii din turcia, cartofi din grecia, ceapă din italia, ardei grași de te mai miri pe unde. Evident, toate fără gust.

    De ce n-am importa și lapte fără gust?

    Dozator de lapte a apărut și în piața din cartierul unde stau eu și am luat de fiecare dată când am găsit deschis. Are gustul pe care mi-l amintesc din copilărie, unde consumam doar lapte de la sursă. Fiert, că niciodată n-am putut să beau lapte crud.

  19. Dezastrul abia incepe, ce facem noi romanii? NIMIC, stam si privim, discutam, cum ne iau mancarea noastra sanatoasa si ne o inlocuiesc cu otrava. Nu va intrebati de ce? De ce nu ia nimeni atitudine? NE VOR LUA TOT si plante si mancare. Aveti cumva impresia ca laptele de pe piata cel pasteurizat este facut din lapte de vaca????? NUUUU, este facut din „materie prima” adusa de afara, nici urma de lapte, de aceea vor desfiinta aceste dozatoare.
    Ce se intampla in Canada m a lasat masca(((: DA, asa vor sa traim si noi cat de curand. Nu inteleg de ce dorm romanii??? De ce vor sa si hraneasca copii cu otrava??? Paine cu gust de hartie(((: Eu care fac paine in casa si ador mirosul cred ca m as imbolnavi sa mananc asa ceva….dar…..ce ar mai fi de spus?

  20. Gabriela uite cum se intalnesc oamenii peste timp si spatiu ))). eu am stat 26 de ani la Suncuius

  21. Politica Romaniei parca este chitita pe demolari!De tot felul,dar mai ales economice. Laptele nefiert nu are absolut nimic ,cu conditia sa nu-l lasam sa se altereze.Daca s-a intamplat asta, se pune la „prins”si este si mai bun.Dupa fierbere ,mama soacra zicea ca trebuie pusa putina sare in lapte,nu stiu de ce.Dar asa faceam.In lupta cu kilogramele nu este musai sa bem si „posirca” de lapte daca avem de cel bun(de la tara).Este unul dintre alimentele de baza pentru copii si varstnici.BETI LAPTE CA SA FITI SANATOSI !

  22. Gustul laptelui (acela despre care spune lumea ca este foarte bun daca este lapte de tara sau de la dozator) este dat de cantitatea de grasime, care in ambele variante precizate se situeaza in cazul laptelui de vaca intre 4,3-6%. Ceea ce este foarte bine de stiut este ca laptele fiert sau pasteurizat (in fine tratat termic) este lipsit de principii active: vitaminele mor la temperatura. Este adevarat ca in conditii nepotrivite de igiena laptele poate fi infestat, insa toti cei care consumam lapte de tara avem grija de unde cumparam, iar in ferme, in general au grija de igiena. Dar un lapte fiert este un continut de calciu inutil deoarece vitamina D, fara de care calciul si fosforul nu se asimileaza, la temperatura se distruge. In plus vitamina D este liposolubila, adica cu cat laptele este mai sarac in grasime, cu atat are mai putina vitamina D, si cu atat mai putin Calciu se asimileaza din el. Una peste alta cred ca mai bine s-ar lucra la conditiile de igiena decat sa interzicem vanzarea laptelui crud.

  23. Am citit articolul si comentariile. Nu stiu de unde sa incep si ce sa zic. Sa zic multe, nu are rost, sa nu zic nimic, nu pot. Sa pornesc de la cum au fost negociate cotele de lapte in Romania, pentru ca cei care au fost trimisi sa faca negocierea aveau ca singur atu vehicularea coerenta a limbii engleze? Sa va vorbesc despre cate milioane de euro raman neaccesate de fermierii romani, pentru ca nu sunt in stare sa se organizeze si sa investeasca asa cum trebuie pentru a produce un lapte de calitate? Sa va povestesc despre cum fermierii romani inca nu au inteles ca trebuie sa mentina animalele curate si sa faca mulsoarea in anume conditii, ca sa aiba un lapte curat si de calitate? Sa va povestesc cum dupa ani de colaborare cu procesatorii isi indoaie laptele cu apa si inca nu inteleg ca o simpla analiza de laborator ii demasca imediat? Cum refuza sa isi plateasca analiza laptelui la laboratoare autorizate, ca sa inteleaga ce produc si ce vand? Nu am vazut emisiunea si nu ma pot pronunta in sensul asta, dar sunt o gramada de aspecte pe care cine nu este in domeniu, nu le stie, si poate trage concluzii gresite.
    Nicoleta, nu iti doresc nici un fel de boala plecata de la consumarea laptelui crud. Microbacteriile prezente in laptele nefiert iti pot cauza grave probleme de sanatate. Dar este decizia fiecaruia ce si cum consuma.

  24. Laptele proaspat muls se poate bea doar cat este cald, dupa ce se raceste incep bacteriile sa se dezvolte si devine periculos daca nu este fiert inainte de consum. Orice femeie de la tara sau cioban care nu are aceste informatii mai tehnice sa le zicem, iti vor spune acelasi lucru dar sub alta forma :) „sa fierbeti laptele inainte sa-l beti, ca sa nu stati toata ziua in fundu gradinii” :)). Din acest motiv laptele proaspat muls de la ferme se trece direct intr-un tanc de racire pentru a se evita fix aceasta problema si apoi merge la dozatoare.

  25. dap, şi de la dozator, şi de la ţară. e fuarte bun, ce-au nenii ăştia? :(

  26. Este singurul fel in care imi place laptele cu adevarat.
    Cand eram mica si mergeam in vacanta la prieteni la Breaza abia astepam sa iau laptele direct dupa muls si sa-l beau asa cald.
    Imi place insa si rece nefiert si niciodata n-am avut nici un fel de probleme. Mie mi se pare mult mai gustos crud decat fiert si in mod cert e mult mai gustos cel natural decat cel pasterurizat.
    Eu sunt un om trait si crescut la oras asa ca nu pot fi suspectata ca am organismul obisnuit cu laptele crud si de-aia nu patesc nimic.

  27. Si noi bem lapte crud si dam si copilului iaurt facut din lapte crud. Daca vaca nu are TBC sau alta boala si e vaccinata si ingrijita corect laptele crud nu prezinta nici un pericol.

  28. Nimic nu se compara cu laptele crud. Daca e si caldut, adica proaspat muls, e ca si frisca. Da o savoare nemaipomenita cafelei, orice dulce facut din lapte neprocesat are cu totul alt gust. Noi avem doua furnizoare de lapte: una la oras si una la casa de la tara, de la care luam de peste 10 ani. Copiii nostri beau lapte nefiert de cand au avut liber la laptele de vaca. Niciodata nu au patit nimic. Desigur faptul ca cunoastem sursa laptelui, ca e verificat, conteaza. Noi consumam intre 12-14 l de lapte pe saptamana, suntem niste papa-lapti:-) si mai ales vara fierb laptele ca sa ma asigur ca nu se strica. Dar fac asta pentru a-l pastra mai mult timp. Insa mereu prima cana de lapte e din cel proaspat.
    Eu cred ca povestile cu laptele pasteurizat, cu totul procesat, igienizat, sterilizat, au avut un smabure de conexiune cu realitate de pe vremea cand apa de baut nu era tocmai lipsita de bacterii. Astazi sterilizarea si dezinsesctia permananta a devenit o obsesie care nu are legatura cu realitatea. Copiii mei intra mereu in contact cu microbi si totusi nu se imbolnavesc, sunt rezistenti. I-am crescut in afara clopotului de sticla si rezultatul este ca orice boala fac, o fac in forma usoara si trece foarte repede.
    Desigur ca igiena este importanta. Nu as ignora-o, dar la fel ca si orice altceva, exagerarea este cea care strica.
    Nu pot decat sa recomand ca va gasiti o sursa sigura de lapte de casa. E cu siguranta mult mai sanatos decat orice trece prin zeci de tuburi si filtre mai mult sau mai putin sofisticate din fabricile de lapte.

  29. Cred ca toata diferenta de la laptele de dozator la asta hiperpasteurizat sta in grasimea din lapte. Gustul, culoarea si aroma laptelui este data clar de particulele grase pe care comerciantii le scot pentru alte produse gen mascarpone, smantana de frisca, smantana clasica si alte marafeturi pe baza de grasime din lapte.
    Laptele nostru si in speta ala de 1% cred ca se apropie de zerul ramas dupa branza la nivel de grasime si deci este fad si fara nici un fel de gust. Noi am baut lapte crud direct muls de la vaca. Iubeam sa mananc cu lingura spuma de lapte care se face in timpul mulsului – daca mulgatoarea e priceputa si rapida – si nu am avut niciodata nimic. Oricum, oricat de tare s-ar chinui statul, taranul roman o sa gaseasca o metoda sa-l fenteze, spre beneficiul oamenilor care mai vor sa guste lucruri normale. Speram totusi ca asta sa nu fie un sistem de genul, vrei asa, platesti mai mult…
    Insa de exemplu in Brasov in Racadau la capatul lumii unde locuiesc, apare de la harman in fiecare dimineata, un Aro cu lapte proaspat, branzeturi si alte produse din lapte. Va imaginati ca am luat de test si cand am vazut cat strat de caimac poate produce un litru de lapte dupa fiert, ne-am cam facut abonament. Acum, sa vedem cat o sa il tina pe acest mic producator cheful sa vina sa aduca lapte la oamenii de la bloc…

  30. Acum nu imi mai plac produsele lactate, dar in copilarie am baut adesea lapte crud, proaspat muls. Cand mergem la tara cumparam mereu 2-4 l de lapte, o parte il fierbem, o parte il lasam la prins. Acolo laptele are fabulosul pret de 0,75 RON, era aprox 1 RON dar micii producatori nu mai primesc subventii. Dupa parerea mea nu exista absolut nici o asemanare intre laptele de tara si cel de magazin: omogenizat, standardizat, pasteurizat, etc…. Nu stiu de ce o aparut delirul asta cu „lapte proaspat de vaca” = bad, bad thing!!! Apoi alta nebunie cu laptele de vaca versus laptele praf special pt bebelusi. Stiu ca nu e chiar la subiect dar tot lapte e.:) De cand e lumea asta copiii, bebelusii pe langa lapte matern au baut lapte de vaca, capra,bivol, oaie, de orice avea omul in curte….nu? Si eu cred ca oricat de diferit ar fi fata de laptele de mama, laptele de vaca are o structura pe care orice bebelus o recunoaste si o tolereaza mai bine. Acum se uita lumea la mine ca la urs pt ca la 6 luni jumate copilu meu primeste completari de lapte de vaca… El este alergic la proteinle din lapte modificate prezente in laptele praf, nu am incercat laptele praf hipoalergenic sau lapturile din soia pt bebelasi….nici nu o sa o fac!!!

  31. razvan anton says:

    De fiecare data cand am ocazia beau lapte crud, nefiert, neprocesat. Cel mai mult imi placele laptele atunci muls (doar strecurat, este un pic caldut). In mod normal nu cumpar niciodata lapte din magazin – doar de la tarani sau dozatoare. Laptele de tara este gras, dulceag, aromat, gustos. Incercati sa faceti o dulceata de lapte din cel de cumparat si, comparativ, aceiasi dulceata cu lapte proasptat si neprocesat.
    Am 29 de ani si pana prin liceu nu tin minte ca eu sau parintii / bunicii mei sa fi cumparat vreodata lapte. (nu am avut niciodata vaci, dar aveam vecini de la care cumparam).
    Nu am avut niciodata nici o problema, boala, alergie, etc datoarata lapteului crud.

  32. despre „raw milk” in jurul lumii:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_milk

  33. Da, am baut, beau si voi bea lapte de la tara atat timp cat voi avea de unde sa-l procur. E cel mai bun. Am baut de multe ori lapte nefiert pentru ca asa era la bunici, ne bateam care sa-l primeasca primii, si nu mai asteptam sa fiarba si apoi sa se raceasca.

  34. Adi, am baut lapte crud, cald, imediat ce-l mulgea bunica-mea, multi ani de zile. Trebuie sa te asiguri ca animalul este sanatos si curat, cum curate trebuie sa fie si mainile mulgatorului. Si poti bea linistit pana la o juma’ de litru de lapte caldut o data, de la sursa lui.
    Laptele crud contine lactoferina, cel mai bun imunomodulator posibil.
    Cateva masuri de siguranta si igiena trebuie luate si te poti delecta fara griji. Comerciantii si reglementatorii fac si ei ce pot sa ne fereasca de belele, plecand de la ipoteza ca suntem cam imbecili si iresponsabili si vom bea lapte de la vaci bolnave si murdare. Asa ca recomanda lapte pasteurizat si se caznesc sa ne dea apoi suplimente cu lactoferina.

  35. Cumparam de doua ori pe saptamana lapte adus de tarani la piata. Niciun fel de lapte din magazin nu se apropie ca gust de cel de la tara. O parte din lapte il fierbem, pentru a-l putea pastra mai multe zile, iar o alta parte il lasam la prins – nefiert, bineinteles.
    Si, har Domnului, suntem sanatosi, voinici, voiosi.

  36. Pai sigur,laptele de la dozator,lapte curat,bun si sanatos,face concurenta laptelui din supermarketuri! Oare de ce ne miram ca procesatorii se revolta! Doar e de inteles,nu? Caci dumnealor,procesatorii,iau la preturi de batjocura materia prima de la tarani si adauga,adauga,adauga!… Eu zilnic iau lapte de la dozator,caci stiu ca e lapte proaspat, cu grasimea lui(nu degresat!),verificat,curat,SANATOS ce mai! Or,asta „strica” afacerile celor de la supermaketuri! Astia si patronatele sunt CANCERUL agriculturii romanesti! Eu,pe bune,i-as impusca si pe unii si pe altii!!

  37. Adi,la noi in Maramures,e de-acum „legendara” imaginea copilului care sta cu cana in mana pe pragul poietii,asteptand sa se termine mulsul vacii, pentru a primi o cana de lapte proaspat,cald,curat,cu spuma! Ce e rau in asta? Asa am crescut toti si,har Domnului,am crescut FOARTE sanatosi! Nu au venit cei din patronatul laptelui sa ne invete ce e bine si ce nu,sa ne ia laptele de la vaci,sa-l degreseze si sa ne dea noua ceea ce ramane,apa chioara!

  38. Şi eu am băut lapte crud, proaspăt muls (strecurat bineînţeles) când eram mic şi bunicii mei traiau şi ţineau vaci. Dar nu beam lapte crud de la altcineva.

    Sunt surprins câtă lume comentează şi spune că bea lapte ne fiert cumpărat de la ţărani din piaţă. Ignorance is bliss. :)

    Cumpăr şi primes lapte crud dar tot timpul îl fierb. Nici odată nu cumpăr lapte crud de la persoane fizice pe care nu le cunosc. Am doar un singur provider. Dozatoarele nu sunt în calea mea. Eu nu le găsesc.

    Mi se pare normal să te protejezi de un risc cunoscut. Cred că intră în aceaşi categorie cu spălatul legumelor şi fructelor înainte de consum. Cum laptele nu se poate spăla, se fierbe.

    Nu şti dacă vaca e bolnavă, sau dacă cine l-a muls s-a spălat pe mâini şi a spalat ugerul vacii calumea, dacă canta le-o fost curată, dacă toate recipientele în care a fost ţinut laptele au fost curate, etc. Sau poate o dat vaca cu coada şi o picat in doniţă o bucată de balegă uscată (pe care ţaranul a luat-o şi a aruncat-o de acolo), sau poate o picat in lapte păr de vacă (vaca are păr şi ii pică). Că să te asiguri că laptele e mai „safe”, pur si simplu îl fierbi.

    Regina Elisabeta bea lapte crud proaspat muls? Foarte bine, şi io aş bea laptele ce îl bea ea. Am o bănuială că nu şi-l cumpără din piaţă de la ţărani.

  39. Mortyse says:

    Eu in toate astea sper sa ramana cat de cat neatinse sau putin atinse obiceiurile de la tara, sa mai poata mama mentine „abonamentul” la lapte la cineva din satul in care preda si sa-mi mai poata trimite branza si smantana facute in casa.
    Laptele crud imi place la nebunie. Iar bacteriile naturale, neprelucrate prin fierbere, pe care le contine sunt foarte bune. Este mult mai bine suportat, chiar si de cei care au o oarecare intoleranta la lactoza. Desigur, exista si riscuri, daca nu se stie sursa laptelui, animalul poate fi bolnav. Dar, in general, din paranoia asta cu fierbeti tot, sterilizati tot risca sa ne imbolnaveasca, pentru ca sistemul nostru imunitar va ajunge sa cada la contactul cu cei mai inofensivi germeni. O sa ne bazam pe aiureli ca „imunocassei” si mai stiu io ce alte bacterii de laborator pe care le vor injecta intr-o fiola de 3 ml de „iaurt-minune”.
    Eu, de la laptele pasteurizat in Italia am facut alergie, asa ca m-am convins cat de natural si de sanatos e.
    Regulile astea tampite ale UE or sa devina noua dictatura mondiala cu care vom avea de a face. Vom merge pe ascuns prin sate pe la tarani sa mai luam o bucatica de cas, sau alte produse neinjectate si neprelucrate genetic, ne vom teme de politie sau alte tipuri de „securitate” care ne vor pandi pentru contrabanda si trafic de substante ilegale. Poate pare amuzant, dar ma tem sincer ca asta ne asteapta.

  40. muntean cristina says:

    Cei care au citit cartea lui Ernst Gunter -Hrana vie-au inteles ca laptele odata fiert sau mai rau, pasteurizat e similar ca si proprietati cu apa…..asa ca fiecare e liber sa aleaga.Cit despre UE cred tot mai mult ca pt.asta a fost facuta,sa aiba ei cei destepti si bogati unde sa-si arunce resturile.

  41. De cand ma stiu prefer laptele nefiert si n-am murit inca… :)) De regula, primesc lapte de la tara, dar de o vreme incoace am inceput sa cumpar si de la tantile din piata (ala il fierb, mai ales daca nu cunosc bine sursa). De la dozator n-am luat inca, sper sa mai apuc sa-l gust … Si legat de treaba asta cu UE nu ma mai mira nimic, ma astept la ce-i mai rau, pt ca mintile „luminate”de la noi canta cum le joaca altii. Niciodata nu vom scapa de apucaturile de slugi si de ploconelile la portile inalte ale alora care ne conduc. Ii doare pe ei undeva de noi si de faptul ca nu mai papam lapte de calitate, ci vom bea apa chioara de culoare alba.

  42. cumpar lapte crud de la un vecin, cu 3 lei litrul.
    vad fabrica de lapte in fiecare zi, iti zic eu, are 4 picioare, e baltata si face „muu”.
    Hadean, tu gatesti bine. Da` nimic nu se compara cu laptele abia muls. Crud. Punct.

  43. cristina says:

    din pacate, din cauza laptelui nepasteurizat ( indiferent daca e fiert sau crud, si totusi provenit din surse sigure, animale curate, sanatoase, din care se presupune ca provine si un lapte sanatos, si sunt destul de sigura ca ai mei nu m-ar fi lasat nici macar in apropierea unei sticle de lapte de provenienta incerta) eu am dezvoltat un fel de alergie foarte urata. Cea mai proasta parte este ca din cauza asta, eu nici macar nu pot manca un ecler cu crema de vanilie ce are in compozitie lapte nepasteurizat (de exemplu) nu pot manca, pentru ca imi apar simptome din cele mai dureroase (numeroase afte, dureri puternice de gat, dureri de stomac etc). Si pentru neatentia cuiva care scapa lapte nefiert in ceva ce ajunge la mine, eu ajung sa mananc si cate o saptamana cu paiul + deshidratarea aferenta. Din fericire pot consuma fara probleme lapte pasteurizat si astfel nu imi este frica sa mananc un iaurt, sa beau o cana de lapte din cutie (desi e cum spuneti voi pline de chimicale si tin 20 de zile in frigider). Poate din cauza „intolerantei” mele (ca sa pot spune asa) privesc lucrurile astfel, dar daca 30 de oameni beau lapte nefiert si nu au nicio problema, nu toti trebuiesc tratati ca si cum nu vor pati nimic, mai ales in cand vine vorba de alimentatia copiilor.

  44. Eu impreuna cu familia mea bem mult lapte crud. In fiecare sambata dimineata imi aduce lapte de la tara cineva si in restul timpului cumpar lapte de la „dozator”. In total, consumam minim 10 litri de lapte/saptamana, din care fierb 1, maxim 2 pentru a face budinci sau alte preparate cu lapte.
    Nu ne-am imbolnavit niciodata, nu avem probleme digestive si trebuie sa spun ca gustul laptelui crud nu se compara cu cel fiert si NICI PE DEPARTE cu cel al laptelui pasteurizat/omogenizat/UHT/normalizat.

    Sunt 100% pro pentru consumul de produse cat mai aproape de forma lor initiala. Asta nu inseamna ca nu am grija… nu as cumpara niciodata lapte din surse pe care nu le cunosc.

    „Germenii” aia de care vorbeste UE sunt intr-o proportie foarte mare nepatogeni, ba chiar benefici.

    Alta chestie! :D (Mai scriu, ma mai gandesc…) Laptele degresat este o mare porcarie. Odata cu degresarea (scoaterea grasimii din lapte) se elimina si vitaminele liposolubile din acesta. Concluziile le trageti singuri. :)

  45. Explorer says:

    Oameni buni cumparati produse romanesti stimulati productia in tara asta …ne-am saturat de toate otravurile care ni se servesc din vest …iradiate si mai stiu si eu cum ,mincati produse facute in ROMANIA

    Cu RESPECT

  46. catalin lungu says:

    Dragii mei, romanul s-a nascut poet si prin asta inteleg ca amatorismul este starea nativa care il anima …si sentimentalismul ….care il impiedica sa vada dincolo de un patriotism prost inteles… am luat viteza pentru ca lucrez in bransa si afirmatii de genul celor facute de Dl Hadean ma deranjeaza ! A bea lapte pasteurizat inseamna a fi un consumator educat, ceea ce se poate spune despre foarte putini romani , pt majoritatea , cele 2 porunci de consum sint mult, prost, ieftin, mult, si surpriza … romanesc…Am sa va spun un secret … ceea ce presupuneti ca este produs romanesc, lapte in speta , si pe care il consumati cu sirg si satisfactie este lapte produs in CE, si asta de ceva ani de acum… Cititi ambalajele si o sa descoperiti mai multe decit vreti sa stiti…Cit despre laptele crud , cei care nu ati crescut la tara si nu ati consumat in copilarie, nu puteti spune ca este mai bun si natural decit celalalt decit in masura in care va place sa chibitati . .. Vreti o experienta autentica : mergeti la tara si beti lapte muls proaspat!!!!! de la o vaca controlata medical si intr-devar veti avea o experienta interesanta despre autenticul lapte crud … restul …. bancuri de povestit la bere sau la o tigara in pauza de cafea…

  47. adihadean Author says:

    Domnule Lungu, ca va deranjeaza pot sa inteleg si chiar sa fiu de acord. Cu credinta dumneavoastra ca as incuraja co sumul de lapte crud, nu sunt de acord ( poate recititi articolul, ceva mai atent). Da, stiu ca producatorii romani au cote mici si ca importam lapte si produse lactate dar temerea mea e legata de faptul ca vom pierde si putinul pe care-l avem. Pe de alta parte, daca lucrati in domeniu, probabil cunoasteti si felul necinstit in care lobby-ul media sustinut de marii procesatori, loveste in micii producatori. Am si argumente, pot sa reiau discutia pe larg in alta postare.

  48. Luminita says:

    Din pacate ne ambalam si ne enervam si ne certam intre noi – asta in conditiile in care are prea putina importanta parerea noastra. Am copilarit la tara si stiu exact cum arata laptele proaspat muls. Cred ca daca ati vedea cum arata inainte sa fie strecurat .. nu ati mai fi tentati sa il beti deloc. Romanii nu accepta nici macar ideea de a se uni intr-o mica asociatie din cauza a CAP-urilor comuniste ce au lasat rani adanci. Romanii in proportie de 80% si-au vandut/ taiat animalele din gospodarii, cei care inca mai cresc animale nu au cum sa asigure o productie de lapte la standardele europene – nu mai vorbesc de cantitate care e infima. (PS daca cei care cumpara lapte de la dozator isi imagineaza ca e cumva din productie interna si ca e lapte proaspat.. sorry) Pana si acele putine ferme existente (nici alea nu sunt detinute de romani) incep sa se inchida – vezi fabrica lui Tnuva – ca .. nu e productiva. Guvernul nostru nu va lua nici o masura – doamne fereste deci oricum UE o sa faca ce vrea din noi – ca si pana acum. Iar noile generatii .. nu vad sa se mute la tara sau sa se orienteze spre viata .. agricola.
    Copii lor probabil ca vor bea numai lapte de soia

  49. Stimate Dle.Hadean,
    Ai perfecta dreptate, laolalta cu toti comentatorii care au infirmat stupizeniile UE. Iar despre specialistul din bransa, cel cu cetateanul civilizat daca bea lapte pasteurizat (asta da, rima!), mi-e rusine putin ca este tot roman, ca noi. In primul si-n primul rind acele dozatoare sint de productie elvetiana si germana, in principal, asadar credeti ca ar fi investit in cercetarea si productia unor utilaje anti-cetatenesti? Sigur, nu! Aberatia asta, la fel ca cea cu medicamentele ieftine romanesti, cu alte si alte produse ieftine romanesti, fac parte dintr-o ofensiva generala de eliminare a acestora si favorizare a celor din UE. Si, sigur nu este o conspiratie inchipuita de noi, ci o actiune mirsava, constienta si bazata doar pe interese financiare. Asa ca, oameni buni, astupati-va urechile si consumati lapte romanesc, de la dozator, fara grija. Sigur ca il fierbem si noi, acasa, dar asta nu inseamna ca nu este bun si trebuie eliminat. Un cetatean educat inseamna sa judece singur ce este adevarat si ce este manipulare. Sa fim demni!

  50. Ce mai pot sa adaug: in Europa, micii producatori se afiliaza la asociatii si cooperative (da, un termen urat de catre toti acum, din cauza comunismului). Cooperativele au propriul brand de lactate si atrag tot mai multi profucatori. Ba chiar se asociaza cooperative intre ele – de ex coop din Nordul Germaniei se va asocia acum cu Arla, coop din Danemarca si Suedia. Pe modelul asta ar rezista si producatorii nostri, respectand normele de igiena, putem sa en pastram autenticitatea produselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close