Am primit provocarea de la Andreea să pregătesc o rețetă vegetariană. Mi-era poftă de cartofi dulci așa că am preparat o salată, împreună cu broccoli, rucola, telemea și ou poșat. De când am învățat să prepar ouă poșate, am renunțat să le mai prăjesc.
Două porții le-am servit la prânz, iar două le-am pus într-o caserolă pentru prânzul de a doua zi de la birou. Ouăle poșate le-am înlocuit cu ouă fierte.
2 cartofi dulci de mărime medie (sau unul mare), un broccoli, 1 pachet rucola, 4 ridichi, 4 linguri semințe de dovleac, 4 linguri ulei de măsline, 1 lingură oțet de struguri, 1 linguriță muștar Dijon, 1 linguriță muștar, 1 lingură miere, 150 gr telemea, 4 ouă, sare , piper
Se încălzeşte cuptorul la 220 de grade. Se curăță cartofii de coajă şi se taie cuburi. Se stropesc cu o lingură de ulei şi se asezonează cu sare şi piper. Se dau la cuptor aproximativ 15-20 de minute.
În timpul acesta, se taie broccoli în buchete mici. Se pune o oală cu apă la fiert, cu un pic de sare. Când începe să fiarbă se adaugă buchetele de broccolii. Se fierb cam 3-5 minute, cât să fie încă un pic crocante în interior. Când sunt gata, se pun într-o sită şi se strecoară de apă.
Se feliază ridichile. Într-un bol, se amestecă restul de ulei, oţetul, muştarul şi mierea şi se asezonează cu sare şi piper. Când cartofii sunt gata, se împart în 4 porţii, împreună cu broccoli, rucola, ridichile, brânza şi seminţele de dovleac.
Pentru ouăle poşate, se umple jumătate de crăticioară cu apă şi se adaugă 1 linguriţă de sare. Se sparge un ou într-un castronel, nu direct în crăticioară. Când fierbe apa, se reduce flacăra şi se formează un vârtej amestecând cu o lingură. Se plasează oul în mijlocul vârtejului. Se lasă 2 minute pentru un gălbenuş moale sau 3 minute, dacă preferaţi mai făcut. Când e gata, se pune oul întâi pe un şerveţel de bucătărie, pentru a absorbi excesul de apă. Se repetă cu celelalte 3 ouă.
Se așază oul lângă restul de salată și se stropește cu vinegrată.
Text&Foto: Lia Ștefan
La ortodocsi ouale, laptele si derivatele lor nu sunt de post….
Bună ziua! Tema nu era o rețetă de post, ci o rețetă vegetariană, adica făra carne. Dieta vegană este cea care exclude orice produse alimentare de origine animală.
Pare interesantă. Totuși,nu știu ce să zic despre cartofii dulci. Sinceră să fiu, n-am mâncat niciodată :).