Fie că le numesc crêpes în țările francofone, bánh xèo în Vietnam sau pancakes în America de Nord, oamenii de pe tot mapamondul apelează la clătite pentru un mic dejun delicios și consistent ori de câte ori au în frigider ceva ce le prisosește, știind bine faptul că-s bune în orice combinație: un rest de gem, o bucată de brânză sau câteva fructe pe care nu le mai vrea nimeni. Cum la mine ultima variantă se întâmplă cel mai des deoarece golesc tarabele din piață în speranța că ale mele două fetițe vor mânca măcar un fruct pe zi, mic dejunul de azi a constat în pancakes pentru care am resuscitat niște banane înnegrite. Caramelul și baconul transformă această mâncare în ceva cu adevărat special și festiv, să nu vă sperie alăturarea dulce-sărat, se simte doar ca o mică aromă de afumat care potențează și întregește gustul.
Pancakes-urile îmi par chintesența Americii, axată pe făcut lucrurile bine și rapid: sunt absolut delicioase, se fac imediat și atât de ușor încăt oricine le poate executa la perfecție din prima încercare. Altfel nu și-ar pierde nimeni vremea cu ele dimineața, credeți-mă.
1. Compoziția clătitelor americane se face cel mai simplu cu un blender, dar dacă nu aveți unul la îndemână combinați ingredientele uscate peste care adăugați-le pe cele lichide treptat, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Dacă însă vă bucurați de compania unui robot cu blender, aruncați cu încredere în vasul acestuia 225 g faină, 1 pliculeț praf de copt, 2 ouă, 30g unt topit și 300ml lapte. Omogenizați totul cam 30 de secunde, apoi ungeți o tigaie antiaderentă cu un pic de unt, dați focul la mediu și folosiți-vă de vasul blenderului ca de un ibric pentru a ‘turna’ clătitele în tigaie. Trebuie să aveți în minte doar două amănunte: să le întoarceți atunci când vedeți că apar bule de aer pe suprafața lor și să le mai lăsați maxim un minut pe cealată parte. Vă ies cam 16 bucăți cu diametrul de 9 cm.
2. Așezați baconul într-o tavă la cuptor sub grillul încins sau pur și simplu rumeniți-l în tigaie până devine crocant. Puneți-l deoparte.
3. Pentru sosul de caramel în care se răsfață bananele, topiți la foc mic 60 g de zahăr alb până când capătă o culoare aurie, apoi încorporați un cub de unt. Adăugați în tigaie trei banane tăiate pe lungime, acoperiți-le cu caramel pe toate părțile, după care va puteți juca cu niște bourbon sau rom de-a flambatul. Deși pare, flambatul ăsta nu-i complicat deloc: se pun cam două linguri de alcool peste banane, iar apoi se înclină tigaia cu muchia spre flacără. La cel mai mic contact lichid-flacără, începe procesul de flambare. Focul se va stinge relativ repede, nu vă dă motive de chemat pompierii. Și chiar dacă ar face-o, știti că urmează să subțiați sosul cu trei sferturi de cană cu apă. Mai așteptați un pic pentru contopirea caramelului cu apa și stingeți focul.
4. Așezați după bunul plac clătitele una peste alta, iar între ele baconul și bananele cu sosul lor. Dau dependență, să nu ziceți că nu v-am avertizat.
Tips & tricks:
• Nu amestecați în caramel până când nu se topește complet zahărul și nu ați adăugat unt/lichid pentru că are tendința să se recristalizeze. Folosiți cea mai mică flacără posibilă și stați cu ochii pe tigaie ca pe butelie pentru ca 30 de secunde pot face diferența între bun sau ars.
• Locul bananelor poate fi luat de orice fruct care dă semne că se înmoaie mai mult decât ar trebui. În cazul fructelor mai tari cum ar fi merele, continuați fierberea sosului de caramel până când acestea se înmoaie.
• Puteți face compoziția clătitelor pentru două zile și să o păstrați la frigider.
Text&Foto: Anca Aldea
Nu stiu de ce aceste pancakes care par atat de simple am reusit sa le ratez la fiecare incercare, de fiecare data fiind un alt motiv. Combinatia aceasta de bacon si banana caramelizate suna de vis, incat incep sa ma gandesc daca nu ar fi momentul pentru o noua ratare :)
Cand sunt „povestite” de catre cei ce se pricep, par „piece of cake” :)
Desi talentul nu ma „recomanda”, sunt convinsa ca voi incerca….. Wish my luck!!
Ce coincidenta stranie >.<
https://www.youtube.com/watch?v=9rTVuc26eFk
Dat fiind că această rețetă a fost trimisă probabil cu mult înainte de data publicării rețetei lui Ramsay pe Youtube, da, cred că e o simplă coincidență. Nici măcar stranie, având în vedere că rețeta e una clasică, nu a inventat-o Ramsay. Mai mult, Anca a fost mai inventivă, i-a adăugat și baconul. Dacă eu mă trezesc dimineața și mă hotărăsc să gătesc o ciorbă de vită iar în aceeași zi sute de persoane gătesc și ele ciorbă de vită ce, înseamnă că le-am copiat?
Pancakes sau pancake-uri.
Esti un geniu!! Tocmai am gatit reteta asta si copiii nu mai termina cu laudele :).