Deconstructed pavlova cu curd de lamâie și afine

582

Deși am avut emoții la primele încercări în a face bezele, nu am renunțat până n-am reușit să fac câteva de care să fiu mândră și pe care să le pot servi cu drag celor apropiați. Perseverența mi-a fost răsplătită și am descoperit în bezele un dulce foarte ușor de făcut, deși pretențios la prima vedere, care necesită doar 2 ingrediente principale și care aduce atâta plăcere și bucurie, că n-am reușit să mă mai opresc. Le-am încercat și în alte variante: cu cacao și fulgi de ciocolată, cu lămâie, cocos sau migdale, învelite în ciocolată sau sub formă de pavlova și curd de lămâie. De la această ultimă variantă, m-am gândit să încerc ceva un pic mai rafinat, adică o “deconstructed pavlova” si curd. Ce-mi place la această combinație este și faptul că deja știu ce voi face cu gălbenușurile și nu trebuie să-mi fac griji că voi uita de ele in frigider.

Deconstructed-pavlova-with-lemon-and-blueberry-curd-3

Pentru bezele aveți nevoie de 2 albușuri la temperatura camerei (gălbenușurile se păstrează pentru curd), 120 gr zahăr, un praf de sare.

Pentru curdul de lămâie veți folosi 1 gălbenuș, 1 ou, 60 gr zahăr, 60 grame unt gras, 120 ml zeamă de lămâie, 1 praf de sare.
Iar pentru curdul de afine 1 gălbenuș, 1 ou, 60 gr zahăr, 60 grame unt gras, 30 ml zeamă de lămâie, 250 gr. afine, 1 praf de sare.
Veți avea nevoie de 2 lămâi medii pentru toată rețeta. Opțional, 20 gr fulgi de migdale, rumeniți câteva minute în tigaie și pisați.

Deconstructed-pavlova-with-lemon-and-blueberry-curd-2

Încălziți cuptorul la 180 grade Celsius.

Pentru prepararea bezelelor, stoarceți bine lămâile de zeamă și puneți zeama deoparte. Folosiți coaja rămasă pentru a freca un pic cu zeamă de lămâie pereții unui bol de sticlă sau metal (nu de plastic, acesta reține grăsime mai mult în comparație cu celelalte) și telurile de la mixer, pentru a șterge orice posibile urme de grăsime.

Deconstructed-pavlova-with-lemon-and-blueberry-curd-5

Pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, încălziți zahărul timp de 2 minute pentru a da un luciu frumos bezelelor (nu trebuie topit). În acest timp, bateți spumă, la viteză mică, cele 2 albușuri cu un praf de sare, până se formează o spumă aproape țeapănă.

Deconstructed-pavlova-with-lemon-and-blueberry-curd-6

Adăugați treptat câte o lingură de zahăr cald, cam la fiecare 20-30 de secunde. Măriți treptat viteza mixerului până la maxim. După ce ați adăugat tot zahărul, mai bateți aproximativ 1 minut, maxim 2.


Deconstructed-pavlova-with-lemon-and-blueberry-curd-8

Lipiți o foaie de copt de tavă (poate fi aceeași pe care ați încălzit zahărul) cu spuma rămasă pe telurile mixerului și vărsați spuma într-un poș. Eu nici nu mai folosesc dui, ci tai vârful poșului și fac niște simple spirale (cam 6-7 spirale) sau folosesc o lingură să fac niște bulgari de bezea. Introduceți tava în cuptor, reduceți temperatura la 150 de grade și coaceți timp de 20-25 de minute, după care opriți cuptorul și lăsați bezelele să se usuce câteva ore, cu ușa închisă. Vor fi crocante la exterior și pufoase în interior.

Deconstructed-pavlova-with-lemon-and-blueberry-curd-7

Pentru curdul de lămâie, adăugați toate ingredientele într-o crăticioară și, la foc mic, amestecați riguros cu telul (de preferat din metal, nu silicon) din primul moment. Amestecați încontinuu cam 10-12 minute, până se îngroașă și devine o cremă fină.

Deconstructed-pavlova-with-lemon-and-blueberry-curd-9

Pentru curdul de afine, întâi dați prin blender afinele cu zeamă de lămâie pentru a obține un piure. Când acesta este gata, adăugați peste celelalte ingrediente și repetați pașii de la curdul de lămâie. După ce s-a îngroșat, treceți imediat curdul print-o sită, pentru a obține o cremă fină.

Deconstructed-pavlova-with-lemon-and-blueberry-curd-10

Ambele creme se lasă la răcit înainte de servire.

Deconstructed-pavlova-with-lemon-and-blueberry-curd-4

Eu am folosit un poș pentru a orna farfuria cu curdul de lămâie și cel de afine. La final am presărat și un pic din fulgii de migdale.

Decontructed pavlova cu curd de lamaie și afine

Text&Foto: Lia Ștefan

Mr.Bunny’s Cooking Adventures

Join the Conversation

  1. Foarte fain! Imi place ca ai folosit si galbenusurile,nothing gets wasted! O sa incerc si eu!

  2. Raluca Vladulescu says:

    Arata genial, cred ca e si super yummy! O sa incerc si eu :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close