Quiche cu ierburi de primăvară și somon

1.6K

Puține lucruri sunt mai puțin apetisante ca un rest de pește de la cină. Să-l mănânci rece nu e bun, dacă-l încălzești se usucă prea tare. Cum de aruncat nu se pune problema #stopwastingromania, cea mai buna idee e să-l combini cu ingrediente onctuoase, care să-i păstreze cumva savoarea și textura.

Quiche-ul care a resuscitat bucata de somon de aseară, a mai salvat și două legături de leurdă plus una de năsturel din piață, că tot risipă e să lăsăm să se veștejească pe tarabe minunatele verdețuri de primăvară.

Pentru baza de aluat fraged sau pâte brisée, am amestecat cu vârfurile degetelor 100g de unt rece tăiat cubulețe și 200g de făină plus un praf de sare, până când s-au transformat în firimituri.Quiche cu ierburi de primăvară și somon (2)

Am legat aluatul cu 2-3 linguri de apă rece, lucrându-l doar cât să se transforme într-o bilă ce trebuie odihnită 20 de minute la rece.Quiche cu ierburi de primăvară și somon

Am întins apoi o foaie subțire, ceva mai mare decât forma de tartă pe care am așezat-o, am înțepat-o cu furculița și am pus-o în frigider pentru încă 20 de minute.Quiche cu ierburi de primăvară și somon (3)

Cu fasole netrebuincioasă așezată peste pâte brisée și cuptorul încins la 200°C, coacerea ‘blind’ a necesitat 20 de minute.Quiche cu ierburi de primăvară și somon (5)

În timpul aceastei sfinte treimi a aluatului fraged de 20+20+20 de minute, a fost destul timp pentru pregătirea umpluturii:

  • Am sotat leurda și năsturelul în două cubulețe de unt.
  • Am format aparelul de quiche din 300g de smântână proaspătă de 30% grăsime, 2 ouă întregi și 2 gălbenușuri, sare și un praf de nucșoară. Albușurile rămase se pot păstra la congelator până la 12 luni.

Quiche cu ierburi de primăvară și somon (8)Când s-a scurs timpul de coacere blind, am îndepărtat fasolea și-am presărat peste aluat somonul mărunțit și verdețurile, urmate de aparel.  Am mai copt 25 de minute la 180°C, după care patru persoane s-au declarat foarte mulțumite de încă o cină cu somon.

Quiche cu ierburi de primăvară și somon (9)

Quiche-ul este o modalitate savuroasă de a valorifica legumele de sezon în combinație cu aproape orice proteină aveți la îndemână, rămasă de la cină sau care se simte stingheră în frigider. Bine v-am găsit.

 Tips:

  • Ca textura finală să fie una fragedă, aluatul trebuie să rămână rece până ajunge în cuptor.
  • Marginile se taie doar înainte de ultima coacere, pentru că se întâmplă ca aluatul să se strângă.

Quiche cu ierburi de primăvară și somon

Text&Foto: Anca Aldea

planeteats.ro

Join the Conversation

  1. persinaru says:

    Bine ai venit, frumos quiche. Si eu fac de multa vreme si l-am testat in toate variantele posibile.

    Dupa ce ani de zile am respectat si eu cu sfintenie regulile pentru pâte brisée, iata ca intr-o zi dau peste o reteta a lui Jacques Pepin, care zice, nonsalant, „mama nu cocea aluatul inainte”. Qoui? Si uite ca am facut si eu la fel de atunci, fara nicio problema, timp de coacere vreo 40-45 de minute la 200 de grade.

    Dar mai e ceva, in compozitia de quiche pun 4 oua intregi, batute bine si mai putina smantana, completez cu lapte si iese un quiche mai aerisit, usor si care nu lasa multa greutate pe aluatul crud.

    De incercat, zic eu. Pofta buna si spor la scris.

  2. Fasolea e deja fiarta? Si ce e nasturel? Se mai numeste si altfel?

    1. persinaru says:

      Da, nu a fost explicat bine trucul cu fasolea :) Fasolea nu se pune la quiche, se foloseste ca greutate peste o foaie de copt atunci cand se coace aluatul singur inainte de a pune ingredientele.

  3. Hey, buna ideea cu quiche-ul. Am doua intrebari:
    – ce inseamna fasole „netrebuincioasa”?
    – ce faci cu albusurile dupa ce au fost congelate? Ma pot fi batute spuma?

    Ca peste rece, mie imi place stiuca – chiar o pregatesc seara si o las sa se raceasca in frigider pentru a o pune la salata dimineata / a doua zi. Mie imi pare mai gustoasa decat atunci cand e calda.

    Merci.
    Voie buna!

    1. Eu nu ma mai complic cu albusurile la congelator, ci fac din ele omleta (eventual mai adaug si un ou intreg, atunci cand am o cantitate prea mica). Omleta din albusuri mult mai gustoasa decat omleta simpla, fiind mai delicata la gust si textura.
      Fasolea netrebuincioasa este una pe care sa nu iti mai doresti sa o folosesti si in alte scopuri in afara de a fi greutate peste aluat. In lipsa de fasole, am pus peste aluat foaie de copt si niste furculite :)) Daca nu ma insel, de la Adi Hadean am preluat ideea cu furculitele si a fost foarte utila, ca eu nu mananc fasole si ar fi trebuit sa cumpar special pentru aluat.

  4. Anca Aldea says:

    Hello!
    @razvan: fasolea netrebuincioasă, în cazul meu, e una din china cumpărată de bărbată-miu acum niște ani buni de la supermarket și cum nu m-am încumetat s-o gătesc, de-atunci stă într-o pungă și e scoasă pentru aluatul de tarte. albușurile pot fi bătute spumă fără probleme după decongelare, întotdeauna le păstrez pentru pavlova.
    @ olguța: năsturelul se mai numește și untișor, iar locul fasolei poate fi luat de orice greutate apasă în mod egal tarta și suportă coacere
    @persinaru: mulțumesc. am auzit și eu că s-ar putea sări peste coacerea blind, dar nu mi-am făcut curaj să încerc. încă.

  5. Va rog ,spuneti-mi,daca se poate,cu ce pot inlocui leurda si nasturelul pe care nu le pot gasi .

    Multumesc!

  6. Da. Fasolea aia m-a dat si pe mine peste cap. Nu am mai facut un aluat fraged de multisor. Ce idee buna. Si combinatia de somon, leurda pare delicioasa. O sa incerc si eu chestia cu aluatul crud ca nu am mai facut asa. Pofta buna cui o prepara saptamana asta.

  7. Anca Aldea says:

    Elena, poți folosi spanac + usturoi verde, spre exemplu.

  8. Draga Anca, vreau sa-ti multumesc ca ti-ai inceput „incursiunile” cu retete accesibile, pe care am reusit sa le fac si eu!! Si nu doar ca le-am facut, dar au iesit ff bine!! Pt „incepatori”, ca mine, in ale gatitului, reusita este cheia succesului! Iti urmaresc postarile si, dupa parerea mea, sunt foarte bune: sunt pe inteles, accesibile, iar ingredientele facil de procurat!! Succes pe mai departe!
    Quiche-ul este senzational! Nu aveam somon ramas, dar am „sacrificat” o bucatica nou nouta!! :)

  9. O treaba buna! Dar te rog spune-mi ce dimensiune are forma pentru copt.

    Multumesc

  10. Anca Aldea says:

    Baza de jos are diametrul de 26cm, cea de sus 28. Spor la gătit.

  11. Arată absolut delicios! :)

  12. Mneam mneam, mi-ai facut pofta, next pe lista mea. Am doar 2 nelamuriri: in privinta cantitatii de verdeturi, am eu un fix. E ok cate o legatura din fiecare? Si apoi, somonul pare deja gatit cand il pui. Cum?
    Merci mult!

  13. Anca Aldea says:

    Smara, este ok să pui câte o legătură de verdeață. E posibil însă ca năsturelul/untișorul să fie deja înflorit la vremea asta, caz în care e cam amar și l-aș omite.
    Fileul de somon este gătit într-o tigaie neaderentă, cu foarte puțin ulei, câteva minute pe partea cu pielea și încă unul pe cealaltă parte.

  14. Buna,

    eu am facut asa:

    n-am avut fasole insa am pus o foaie de copt peste aluat si o oala care sta cu „fundul” pe toata suprafata tartei. s-ar putea sa se umfle putin pe margine insa nu e mare prapad.

    pentru partea verde, untisorul mi se pare ca isi pierde din gust in unt si pus la copt… am folosit leurda, usturoi verde si ceapa verde… doar este in toi in toate pietele

    pentru somon, sunt mai putoare si pentru a sari peste pasul cu prajirea somonului crud, am folosit somon fume.

    foarte tare ideea cu aluatul crud cred ca urmatoarea va fi incercata asa!

    ce nu imi este clar… eu am un cuptor obosit cu 3 trepte, toata lumea spune 220, 180 grade… treapta 2 a functionat la mine pe tot parcursul coacerii

    Felicitari pentru reteta si logica in explicare! sunt la al 12 lea pana acum si tu m-ai determinat sa incep sa fac.

    te rog sa mai scri! :)

    Multumesc

  15. Bună

    Arata f bine și as dori sa încerc rețetă. Mi-e ins neclar ce smântână s-a folosit. Ce e smântâna proaspătă? Cea pt frișcă? Mulțumesc

    1. Anca Aldea says:

      hello. am folosit smântână fermentată 30% grăsime, cred că de la Mega- gusturi românești. poți pune și smântână dulce, de frișcă (clasic chiar așa se face, dar eu am o problemă cu caragenanul conținut, aka E 407). spor la treabă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close