Pentru că legumele sunt foarte importante în alimentația noastră și pot să fie gătite în foarte multe variante, eu astăzi vă propun o tartă sărată cu legume si brânzeturi. Este perfectă pe post de aperitiv, în cazul în care vreți să vă surprindeți invitații cu ceva gustos, sănătos și cel mai important, foarte simplu de făcut.
Dar să vedem ce va trebui să conțină lista de cumpărături.
Ingrediente pentru blat
- 190 gr unt rece
- 110 gr făină
- Sare
- 1 linguță de apă
Ingrediente pentru umplutură
- 100 gr mozarella
- 100 gr cașcaval afumat
- 100 gr brânză grasă de vaci
- 3 linguri smântână
- 1 linguriță boia dulce
- mărar proaspăt tocat mărunt
- 2 morcovi mari
- 1 vânătă
- 1 dovlecel
- 1 zucchini
- sare și piper
- ulei de măsline
Pregătire aluat fraged pentru tarta sărată cu legume
În bolul unui robot de bucătărie am puf făina, sarea și untul tăiat cubulețe. Am lăsat robotul să-si facă treaba până compoziția a devenit nisipoasă. Apoi am adăugat apa și am mai mixat până aluatul s-a legat frumos și am reușit să-i dau forma unei bile. L-am împachetat în folie alimentară și l-am lăsat la frigider pentru 30 de minute.
Pregătire umplutura pentru tarta sărată cu legume
Pentru această etapă este necesar să vă înarmați cu răbdare, căci va trebui să tăiați în fâșii subțiri, fiecare legumă în parte.
Așadar, m-am ajutat de o ustensilă de curățat legume și m-am pus pe treabă. Am feliat cu grijă, cât de subțire am putut. Fâșia fiind destul de lată, am tăiat fiecare bucată in doua, pe mijloc.
După ce am terminat cu legumele, am trecut la tăiat si ras cașcavalul și mozarella.
Am luat un bol, în care am pus cele trei tipuri de brânză, smântâna și condimentele, am amestecat, după care am adăugat mărarul tocat mărunt.
Iar pentru că cele 30 de minute au trecut deja, am scot aluatul fraged din frigider și l-am întins, cât să-mi acopere toata suprafața tăvii de copt, l-am modelat cât să acopere bine si pereții formei, după care am adăugat amestecul de brânzeturi și l-am întins cu ajutorul unei spatule.
Modalitate de pregătire a tartei sărate cu legume
Acum vine partea fun, m-am apucat de făcut spirala de legume. Am început să pun fâșii peste fâșii, ca pe niște straturi, începând dinspre partea exterioară și venind spre interior. Nu contează ordinea așezării fâșiilor, ci contează să nu se suprapună același fel de legume (asta e doar pentru estetică, nu e neapărat necesar).
Am mai condimentat cu sare și piper și am stropit cu ulei de măsline, toată suprafața tartei.
După ce mi-am terminat opera de artă, ca să zic așa, am băgat tava în cuptorul preîncălzit la 190 de grade, timp de 50 de minute.
Cam asta a fost rețeta de tartă sărată cu legume sau tarta aperitiv, cum îmi place mie s-o numesc. Este faină la gust, sățioasă si mai ales, are un aspect drăguț, care sigur v-a aduce reacții in rândul invitaților voștri sau de ce nu, a micilor mofturoși.
Poftă bună!
Până la următoarea rețetă, ne vedem pe Instagram.
Zile faine,
Găsiți mai multe rețete de tarte aici.
Foarte buna reteta, big like :D
Doamne ce bine arata reteta. Imi place ca e super sanatoasa si are multe legume. Merci pentru idee!
Am testat această tartă și, deși nu mă așteptam, copiii au adorat-o…