Oare știți sentimentul acela când ieși afară și hotărăști că pentru tine e prima zi de primăvară? Ziua aceea în care totul e mai luminos, încep să se vadă primele crengi înmugurite și nu te îmbraci gros, indiferent de ce ar zice mama.
În ziua aceea mi se face poftă de urdă din piață. Anul acesta am folosit-o la o prăjitură de tip cheesecake la rece.
Am început prin a sparge urda cu furculița, am adăugat smântână dulce, sucul de la o jumătate de lămâie și zahărul, după care am amestecat cu mixerul până am obținut o textură cremoasă. Nu vă speriați dacă mai rămân niște cocoloașe de urdă care nu au fost sparte, așa e ea, mai încăpățânată. Toată lumea înțelege asta.
În locul, deja tradiționalului, blat de biscuiți pentru cheesecake, am făcut un blat cu pesmet care folosește aceeași tehnică. Amestec pesmetul cu zahăr peste care torn unt topit și omogenizez cu o lingură. Azi am mai adăugat și coaja rasă a unei lămâi. Dacă aveți o pâine preferată și s-a uscat, faceți pesmet fără să îl mai cumpărați.
Am presat blatul în formă, apoi crema de brânză și le-am lăsat la congelator timp de o oră. Eu am montat porții individuale, dar se poate face și un tort în formă de 23 de centimetri folosind proporțiile de mai jos.
Crema de mentă am făcut-o la blender deoarece manual aș fi “frecat menta” vreo câteva ore. Am pasat două legături cu zahăr și smântână dulce, obținând o pastă destul de lichidă. Am îngroșat-o pe foc folosind un praf pentru jeleu la care am urmat instrucțiunile de pe plic, înjumătățind cantitatea necesară deoarece nu doream chiar gelatină, ci o cremă groasă.
Crema se poate folosi atât pentru a îmbrăca prăjitura sau tortul, cât și sub formă de sos.
Pe scurt:
Blat:
100g pesmet
50g zahăr
coaja de la o lămâie
50g unt topit
Se toarnă unt topit peste ingredientele uscate și se amestecă.
Cremă de urdă:
800g urdă
200g zahăr
200ml smântână dulce
sucul de la o jumătate de lămâie
Toate ingredientele se omogenizează cu mixerul.
Cremă de mentă:
2 legături mentă
300ml smântână dulce
50g zahăr
sucul de la o jumătate de lămâie
praf de jeleu
Se pasează la blender și se îngroașă folosind jumătate din cantitatea de jeleu indicată pe ambalaj.
Text&Foto: Vladimir Marian
Nu este dificil sa o scoateti din forma aceasta? la tava mare e usor, fiind pereti detasabili. Insa in acest caz, nu se strica forma cand presati?
Din forma mică a fost ușor să presez după 15 minute la congelator.
Singura parte mai dificilă este lipitea urdei de instrumentul cu care se aplică presiunea. Acest lucru strică aspectul în partea de sus a formei. Pentru a depăși această problemă, am uns o folie alimentară și am aplicat-o peste formă înainte de a aplica presiune.
așa să tot freci menta cu folos :)
Nu stiam chestia cu blatul de pesmet si chiar nu m-am gandit niciodata. Ia sa incerc si eu. Fara menta ca nu imi place. As face o crema serbet de lamaie. Mama, ce buna o sa fie.
Va merge foarte bine și cu șerbet de lămâie :)
Dacă dorești să îi mai dai o șansă mentei, încearc-o în combinație cu suc de citrice și zahăr.
Un desert ușor și răcoritor, pe placul meu! Mulțumesc pentru rețetă!
Mă bucur că vă place :)
How can I order urda chesse