Sondaj 2024: 52,4 % dintre români preferă sucul de portocale

116

No, nu-mi ziceți că nu v-ați fi așteptat la asta. Ce-i bine aici, e că românii consumă sucuri de fructe și când zic asta mă refer sau mai bine zis, mă gândesc, că-i vorba despre sucuri fresh, proaspăt stoarse, nicidecum la cele acidulate, care se găsesc peste tot în comerț.

Vestea bună e că am ajuns zilele alea în care ne putem bucura de un suc fresh (de portocale, să zicem), chiar la noi în bucătărie. Există pe piața de la noi o varietate de aparate de stors fructe/legume, iar cele în care mă încred cel mai tare și pe care vi le și recomand, sunt cele de la Zumex România, filiala locala a producătorului spaniol de echipamente și soluții pentru procesarea fructelor și legumelor. Ei sunt cei care au și inițiat acest sondaj. Și dacă tot vorbim de sucuri și de românii care-l prefer pe cel de portocale, mai jos vă las niște date din sondaj, să vedeți și voi de unde au reieșit aceste rezultate.

Ce zice sondajul?

În cadrul acestui sondaj au fost intervievate 862 de persoane, atât din mediul urban, cât și din cel rural. Participanții la sondaj au fost selecționați dintre clienții prezenți in magazinele retail, cafenele si restaurante sau locații ce comercializează sucuri naturale.

Obiectivul principal al studiului a fost dublu: de a analiza și actualiza preferințele în schimbare ale consumatorilor în selecția sucurilor de citrice și de a evalua atributele senzoriale și fizico-chimice a două tipuri de sucuri: suc proaspăt stors și un suc comercial disponibil pe piața locala, indicat de către participanți ca fiind alegerea lor preferată.

Datele au arătat că, consumatorii tind să consume sucuri din citrice o dată până la de trei ori pe săptămână (28,3%), sucul din portocale remarcându-se ca alegerea favorită (52,4%). Decizia de cumpărare este determinate de sortimentul de fruct utilizat pentru producția sucului, prețul produsului și prospețimea. Beneficiile pentru sănătate și prezența vitaminelor au fost de asemenea, importante în selecția sucului însă nu semnificativ.

Ce știm despre sucurile din citrice?

Sucurile din citrice sunt renumite pentru abundența lor de nutrienți, inclusiv vitamina C și diverse componente bioactive precum polifenolii. Fiind o sursă bogată de minerale, în special potasiu, sucurile din citrice oferă beneficii semnificative pentru sănătate. De exemplu, 100 g de suc de grepfrut conține aproximativ 150 mg de potasiu, în timp ce suc de portocale oferă 200 mg.

În contrast, sucurile de citrice conțin în general niveluri scăzute de calciu, ceea ce a determinat producătorii sa adauge calciu și vitamina D în unele sucuri procesate, sporindu-le atractivitatea nutrițională, în special pentru băuturile de mic dejun destinate copiilor.

Citricele și sucurile obținute din acestea sunt de asemenea surse bogate de acid folic recunoscut printer altele, pentru creșterea celulelor si reducerea semnelor de îmbătrânire. În plus, rolul vitaminei C este crucial în biosinteza colagenului în alimentele îmbogățite cu fier pentru copiii mici, sucurile de citrice fiind astfel un aport ideal pentru alimentele fortificate.

Concluziile sondajului

Motivația predominantă pentru consumul de suc printre respondenți a fost gustul (62,1%), urmat de beneficiile pentru sănătate (43,2%) și valoarea nutrițională (42,2%).

Sondajul a concluzionat că sucul natural de portocale a fost alegerea preferată (52,4%), ghidată în principal de gust, beneficiile pentru sănătate, vitamine și nutrienți, și considerentele de preț. Majoritatea respondenților au favorizat sucurile proaspăt stoarse și sucurile naturale din fructe nefiind interesați de clasificarea sucului.

În plus, s-a demonstrate ca alegerea dispozitivului de stoarcere a portocalelor a avut un impact asupra caracteristicilor organoleptice, astfel, cu storcătoarele Zumex cu tehnologie de presare la rece, sucul proaspăt iși păstrează toate caracteristicile, menținându-se o culoare mai vibrantă si un gust proaspăt, comparativ cu alte extractoare semi-automate.

Așa cum acest studiu subliniază importanța conștientizării consumatorilor, la fel ca si recomandările din medicina preventiva, îmbunătățirea imunității prin consumul de fructe proaspete și sucuri 100% naturale este esențială pentru sănătatea consumatorilor.

Și ca să închei frumos, vă las aici o rețetă de pandișpan cu sorbet de portocale.

https://adihadean.ro/05/28/pandispan-cu-sorbet-de-portocale/

 

pandispan-cu-sorbet

Pentru sorbet o să aveți nevoie de suc proaspăt stors de la câteva portocale. Așadar, vă invit să dați o fugă și pe site-ul celor de la Zumex să vedeți ce au în portofoliu. Că poate vă ușurați treaba cu sorbetul și storsul.

https://www.zumex.ro/

Să fiți sănătoși, atât vă mai zic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close