Sandwich Fabric cu käsespätzle

912

Vă propun astăzi o tratație specială, cu atmosferă de cartier vechi timișorean și arome vieneze. Un sandwich care combină câte ceva dintre gusturile de la restaurantul fabricii de bere cu lucruri simple din piața Badea Cârțan, lăsându-vă sătui și mulțumiti la o bere, în celebra Piață Traian. Alături, sugerez și povestesc käsespätzle, o gustărică tipic vieneză cu gălușcuțe aromate cu nucșoară, încălzite în unt și aromate cu brânză maturată.

1 resized
Pentru sandwich aveți nevoie de:
– 3 ciabatte sau chifle
– 1 cutie cremă de brânză– rețeta originală este cu brânză Liptói
– câte o linguriță de boia, chimen, piper zdrobit
– jumătate de dovlecel verde sau alb
– o bucată de mărime potrivită de ciolan afumat
– ½ de pungă salată asortată
– pastă de ardei dulce
Pentru käsespätzle:
– 500 de grame de făină
– 3 ouă
– ½ l de lapte
– 1 linguriță nucșoară rasă
– 250 de grame brânză maturată
– 50 de grame de unt
– 1 ceapă mică

2
Tăiați bucățele de carne din ciolan, fără șorici. Frigeți-le într-o tigaie antiaderentă.
Amestecați crema de brânză cu chimen, boia și piper zdrobit, nu măcinat.

3
Frigeți rondele de dovlecel până au ușoare urme de arsură.
Tăiați pâinicile în lung și ungeți-le cu crema de brânză. Așezați deasupra feliuțele de dovlecel fript, bucățelele de ciolan, salata și la sfârșit pasta de ardei dulce.
Pentru käsespätzle, puneți o oală largă cu apă și sare la fiert, amestecați făina cu lapte și cu cele 3 ouă până când totul devine o smântână groasă. Turnați amestecul printr-o sită cu ochiuri mari în apa clocotită.
După ce mini găluștele se ridică la suprafață, mai lăsați 2 minute să fiarbă. Scoateți și scurgeți-le sub jet de apă, rece de această dată, pentru a evita lipirea.
Puneți untul la încins în tigaie. Adăugați gălușcuțele. Radeți nucșoara proaspătă care le conferă aroma și mirosul unic de plimbare vieneză și adăugați-le brânza maturată. Prăjiți-le până capătă, ici-colo, crustă gălbuie.

4
Serviți-le alături de sandwich, garnisite cu ceva ceapă prăjită încet, în unt, până la caramelizare.
Meniul acesta l-am creat cu ceva timp în urmă pentru cartierul istoric timișorean care m-a primit cu atâta căldură. Având ca dată de naștere 1718, Fabricul adună între străzile sale fermecătoare, români, sârbi, maghiari, țigani, germani, slovaci, toți în bună pace.

5
Un drum de la fabrica de bere cea mai veche din România, până la Gara de est e o sărbătoare. Printre clădiri în stil Secession întâlnești germani bătrâni pe băncile din Traian, puradei alergând în pielea goală printre celebrele tramvaie ale Timișoarei, doamne unguroaice pe biciclete, la cumpărături, tineri cu chitara în spate și adolescente în drum spre liceu. Un loc viu, purtând patina timpului și adăpostind destine și vise sub miros de hamei, afumături și ore de tihnă pe malul înverzit al Begăi.

6

Text&Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. Aiaiai, kasespatzle! Multumim pentru reteta, vad ca nu sunt chiar dificil de facut :) si acum chiar nu mai trebuie sa astept pana la urmatorul drum in Austria ca sa le mananc.

  2. Vreau si eu!!!!!Drooling pe tastatura right now!

  3. Un meniu tare delicios pentru mic dejun. Arata fabulos! Multumim pentru reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close