(P)
În ceea ce privește carnea de miel, din punctul meu de vedere există două tipuri de oameni: cei care ar mânca zilnic și cei care nu o suportă. La mine în familie nu s-a mâncat miel, având curte mică, bunicii au crescut doar porci și păsări.
Zilele acestea am avut ocazia să încerc aparatul de gătit electric Crock-Pot 6L Duraceramic, un slow cooker despre care știu că frăgezește foarte bine orice tip de carne, fie ea și mai dificilă. Nu am stat pe gânduri și, având în vedere că de Paște toată lumea gătește miel, am zis să îi dau o șansă și să pregătesc masa de sărbătoare cu ajutorul slow cookerului Crock-Pot.
Am ales să gătesc cotlete cu o garnitură de piure de cartofi dulci, sos de busuioc și o salată de primăvară, de sezon.
Înainte de toate, am făcut o marinadă pentru cotlete: un praf de sare, o linguriță de boia iute, una de cimbru uscat, 3 căței de usturoi, puțin vin roșu, sucul de la o jumătate de lămâie, 3-4 linguri de ulei, o lingură de sos de soia și am râșnit niște piper negru. Suficientă pentru 8 cotlete, cât am gătit eu. Am dat bine carnea cu acest amestec și am lăsat-o deoparte, până am făcut sosul.
Sosul acesta de busuioc este un fel de pesto românesc – l-am numit eu – pentru că are mult usturoi, duce spre mujdei. Am luat o mână de frunze de busuioc, le-am blansat rapid și le-am pus în apă cu gheață, să își păstreze prospețimea. Apoi le-am transferat în mojar și am venit cu restul ingredientelor: 5 căței de usturoi, sucul de la o jumătate de lămâie, un praf de sare, unul de piper și 4-5 frunze de mentă proaspătă. După ce am zdrobit totul, am adăugat 2-3 linguri de ulei de măsline și am amestecat energic.
Pentru piure, am fiert 3 cartofi mari cu 2 foi de dafin. Apoi i-am zdrobit cu furculița, am asezonat cu sare și piper și am amestecat în blender cu 2 linguri de smântână lichidă.
Revenind la miel, am luat vasul detașabil al slow cookerului Crock-Pot și l-am pus pe aragaz ca să îi dau cărnii o crustă crocantă. Am pus puțin ulei și am fript mielul 2 minute pe fiecare parte.
Mi-a fost foarte ușor să folosesc vasul și pe aragaz, nu este deloc greoi și în plus are un strat Duraceramic foarte rezistent și antiaderent, iar carnea nu s-a lipit deloc, chiar dacă am fript cotletul la foc iute.
Nu am gătit toată carnea, am lăsat restul la marinat, profitând că am găsit o soluție foarte bună: aparatul de vidat alimente Food Saver pe care l-am folosit pentru a vida restul cărnii si pentru a o menține proaspătă mai mult timp. Este mult mai simplu, având în vedere că de sărbători tot timpul vine cineva în vizită și numai bine, având carnea gata marinată în vid, trebuie doar să o desfac și să o arunc pe grătar, în tigaie sau în slow cookerul Crock-Pot, dacă musafirii se anunță din timp. În plus carnea vidată în pungile Food Saver o putem depozita și la congelator mai mult timp fără a ne face griji că va suferi degerături.
Aparatul de vidat alimente Food Saver este o idee genială chiar și pentru toamnă, când vrei să mănanci legume de grădină pană în iarnă dacă se poate, iar în vid se păstrează mai mult timp.
Am luat vasul detașabil al aparatului Crock-Pot de pe aragaz și l-am pus în aparat, am setat low pentru 2 ore, să fie numai bun. A fost mult mai ușor în acest mod, decât să folosesc un alt vas, apoi să transfer carnea în cooker. Astfel, se păstrează și aromele mai bine, mai ales gătit lent, la o temperatură constantă, cotletul meu a rămas suculent la interior și ușor crocant la exterior.
Între timp, la sugestia soarelui de primăvară, am făcut o salată cu ce am găsit prin grădină și frigider: o salată verde, 2 cepe verzi, 2-3 ridichi, puțin mărar, boabe de porumb, 200 g de telemea.
Cred că putem fi creativi și la o salată, în funcție de gusturi. Eu am asezonat-o doar cu puțin suc de lămâie, sare și un strop de ulei de măsline.
Cum mă așteptam, mielul a ieșit suculent și fraged, ne-am bucurat toți de mâncare și ne-am împrietenit un pic mai bine cu savoarea cărnii de miel.
Dacă nu aveam ocazia să folosesc slow cookerul Crock-Pot 6L Duracermic, poate nu încercam nici până acum să gătesc carne de miel. Și tocmai mi-am dat seama că ar fi fost păcat.
Text&Foto: Aura Crăciun
Bake-Up Artist
Imi ploua in gura! Deja ma gandesc ce frageda este! Cred ca renunt la vacanta de Paste si imi iau un slow cook!
Exact asta am simtit si eu citind articolul. Carnea de miel se poate gati numai cu slow cooker iar vidarea se poate realiza doar cu Food Saver.
Cred ca renunt la miel si imi cumpar un slow cooker!
Pulpa+coastele de miel impanate/marinate pe care o prepar la cuptorul electric iese perfect fara chestii sofisticate englezite (slow – fast – high) care suna a reclama. Iar salata cu porumb si telemea pare excelent de gustoasa dar mi se pare ca nu prea se potriveste cu mielul si piureul de cartofi dulce. Daca nu ai Colibil ……in meniu s-ar putea sa=ti cada greu la stomac.