Tocană din coadă de vită

5.5K

Coada de vită nu-i prețuită la adevărata ei valoare, nu în cultura noastră urbană. Păcat, da’ nu-i târziu să schimbăm situația în favoarea noastră, mai sunt minute bune din această repriză, dacă-mi permiteți exprimarea. Am găsit cozi de vită la Metro (ambalate în vid), la un preț mai mult decât rezonabil. În piață sunt chiar mai ieftine, dar se găsesc mai rar. Patru cozi au costat până-n 30 de lei. Din ele am făcut două cratițe cu tocană din care am hrănit 6 oameni și-am mai și dat câte un pic, de gust, prin vecini. De ce două? În rimul rând pentru că am avut destulă materie primă, în al doilea rând pentru că folosind aceeași cantitate de energie electrică (la cuptor) am putut să obțin două mâncăruri diferite și în al treilea rând pentru că am vurt să explorez două direcții, una europeană, cealaltă asiatică. Încep povestea cu varinta europeană:

Am spălat cozile, am îndepărtat stratul de piele groasă de deasupra (nu e pielea care acoperă animalul la exterior, aceea era îndepărtată deja, e un țesut dur care nu se gătește oricât l-ai ține pe foc) și am lăsat bucățile așa cum le vedeți. Se secționează ușor dacă pui cuțitul între vertebre, la mijloc, în zona cea mai moale și mai adâncită. Am încins o cratiță cu puțin ulei și am rumenit cozile pe toate părțile, din considerente de gust dar și pentru a arde ușor cratița.

coziAm tocat trei cepe, un ardei iute, un ardei gras, doi căței de usturoi. Le-am pus în cratița din care am scos bucățile de coadă.

legumeDupă ce a trecut căldura prin ele (fără să le rumenească), am turnat în cratiță conținutul unei conserve de roșii (450 g). Pasta de roșii a deglazurat tigaia. Am lăsat-o pe foc până a început să se caramelizeze (8-10 minute).

roșiiAm pus cozile de vită la loc și am acoperit cu apă caldă. Am pus în cratiță trei foi de dafin, un vârf de linguriță de sare de mare, grunjoasă, 10-12 boabe de piper, puțină nucșoară dată prin răzătoare.

coziAm acoperit cratița și am pus-o în cuptorul înclzit deja la 150 de grade Celsius. Am lăsat-o acolo 4 ore. Am îndepărtat folia de pe cratiță, am recoltat grăsimea de la suprafață, am  pus în vas 4 cartofi tăiați în sferturi, 2-3 morcovi tăiați rondele, câteva bucăți de anghinare marinată în prealabil (așa am cumpărat-o de la italieni), puțin tarhon. Am amestecat și am mai lăsat cratița o oră la cuptor, fără folie de data asta.

tocanaA ieșit mai bogată în sos, am preferat să pun mai puțin în farfurie din motive de foto.

tocanaLângă ea am pus o salată cu avocdo, ardei iuți, germeni de fasole, capere (salata s-a potrivit și cu cea de-a doua tocană).

salataPentru tocana în stil asiatic am procedat destul de asemănător, totuși, diferit. Iată:

Am curățat/spălat/mărunțit morcovi, ceapă, usturoi, ghimbir, ardei iute. Le-am pus la călit ușor într-o cratiță (în care am rumenit cozile înainte).

legumePână la faza cu roșiile (inclusiv), pașii au fost aceiași. Apoi au început schimbările importante. Prima: am turnat peste carne 150 de mililitri de zeamă de lime.

lime juiceÎn loc să acopăr cozile cu apă, le-am acoperit cu o supă concentrată de vită (făcută pe oase arse) în care am fiert scorțișoară, cuișoare, cardamom. Am pus capacul și am lăsat cratița în cuptor 4 ore. Apoi am luat capacul și am mai lăsat cratița în cuptor o oră, fără capac. Îndată ce am luat capacul, am pus în cratiță trei linguri de sos de stridii, o lingură de sos de pește, o lingură de sos de soia.

supaAm terminat tocana aceasta aruncând în ea o mână de frunze de coriandru.

tocanăAm mâncat-o cu tăieței din orez, ciuperci shimeji, germeni de fasole, frunze de coriandru și sos din ardei iuți cu usturoi (Sriracha).

tocanăAu fost apreciate ambele dar a plăcut mai mult varianta în stil asiatic.

tocanăCu tocana în stil asiatic și cu o minunată supă pe cozi de vită, gătită tot în stil asiatic, vă veți putea întâlni sâmbătă, 10 Mai, la prânz, la Escargot, pe Toamnei 101, București. N-am rezistat invitației prietenilor mei de acolo și, prin urmare, voi găti aceste două bunătăți pentru toți cei care vor dori să-și petreacă prânzul în grădina cu glicină. Rezervări și alte detalii, aici.

supă

Join the Conversation

  1. magda says:

    Arata foarte bine! Mama mea spunea ca, in vremea tineretii ei (anii 60-64) cumpara cozi de vita pentru ca erau mai ieftine. Gatea si supa si ciorba si tocanite foarte gustoase… De la ea am invatat ca, aceasta parte a animalului este mult mai placuta ca textura si gust intr-o tocanita decat muschiul. Are dreptate!!

  2. Fleur says:

    BRAVO ! Felicitari pentru preparate. Este si un pic de ,,educatie,, gastronomica, redescoperi si aduci retete si ingrediente.
    Astept si reteta ta de supa din coada de vita. este o supa extraordinar de buna cu mult mai gustoasa decat cea facuta din rasolul de vita cu sita, maduva si carne.

  3. MULTUMESC!!!!!!!!!!

  4. Sandu Moldovan says:

    Excelent !
    Incercati si friptura din bot de vita . Am mancat odata in Spania . A fost ceva …. incredibil de bun.
    Din pacate nu stiu reteta , si nici nu stiu daca putem gasi asa ceva la noi . Poate stie careva. Adi?
    O zi buna tuturor .
    Multumim Adi

  5. nikos says:

    Super!!! Bravo pentru retete si ideea de a impartasi ideea ca coada de vita este deosebita.
    La noi in zona se mananca cu pireu de cartofi(+telina) cu un sos de agrese sau visine.
    Felicitari, tine-o tot asa!

  6. Da, ai dreptate, coada de vita nu e pretuita, lumea se fereste sa consume acest „organ”. Cei care insa au curajul sa o manance descopera o carne dulce si frageda (daca este gatita cum se cuvine).Eu personal, in loc de rosii pun vin rosu, iar in loc de cartofi, o conserva de naut. Ma intreb insa daca carnea din coada de vita nu e mai scumpa decat un filet Mignon…avand in vedere ca e mai mult os decat carne…

  7. Incercati si o „racitura”(aspic) din coada de vita.Este foarte buna.

  8. fac ciorbe, tocanite, piftie din coada de vita. trebuie numai sa avem grija sa degresam. eu grasimea o strang si o dau la vrabiute…
    :)

  9. Maria Cristina says:

    Foarte faina reteta. Si eu gatesc destul de des coada de vitel , dar imi place sa o fac cu naut, sos cu rosii si penne fierte in sos. Un deliciu!1 O sa incerc si reteta dvs.

  10. Suciu Afilon says:

    Am notat-o și o fac cât de curând!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close