Tartă cu ganache (de ciocolată, desigur)

906

După definiție, „ganache” (citește „ganaș”) e un sos cu care poți îmbrăca diverse lucruri, de la prăjituri la iubiți, în funcție de ce film ai văzut cel mai recent. El se obține amestecând frișcă lichidă/smântână dulce cu ciocolată de orice fel. Desigur, la cald. În funcție de nevoia pe care o ai, poți pune în ganache un gălbenuș sau puțin unt. Sau poți adăuga frișcă bătută, transformându-l într-o spumă de ciocolată. În fine, nu de asta m-am pornit să postez ci pentru a vă arăta o tartă cu ganache pe care am pus-o în meniul restaurantului Hills din Bistrița și pe care oamenii de acolo o fac foarte bine. Iată:

tartă ganache

Îmi place să le dau oamenilor convingerea că pot face (ei, nu eu) lucruri sofisticate, spectaculoase, cu aer savant, în timp ce se distrează în bucătărie făcând lucruri grozav de simple. Să luăm ca exemplu această tartă de ciocolată: arată ca un desert elaborat, rod al tehnologiei sofisticate sau al unei mari priceperi într-ale patiseriei. Nu-i defel așa. Probabil că poți învăța un copil de zece ani să facă asta fără probleme.

tartă ganache

 

Pentru aluat aveți nevoie de un gălbenuș, trei linguri de zahăr, jumătate dintr-un pachet de unt  (aproximativ 100 de grame) și 160 de grame de făină cernută. Amestecați gălbenușul cu zahărul și untul făcut cubulețe apoi încorporați făina. Obțineți un aluat moale, ușor de întins direct în tava de silicon (sau într-una metalică, unsă cu unt). Înțepați aluatul cu o furculiță, să nu se umfle la copt. Acoperiți-l cu hârtie de copt, să nu se rumenească prea repede (fixați foaia cu două furculițe sau cu o mână de boabe de fasole). Coaceți-l 20-25 de minute la 180 de grade Celsius. Lăsați aluatul să se răcească în tavă.

tartă ganache

Mărunțiți 200 de grame de ciocolată neagră, puneți-o într-o cratiță cu fund gros împreună cu 300 de mililitri de smântână dulce grasă și o lingură de zahăr pudră. Puneți cratița pe foc mic și amestecați până se topește ciocolata. În trei-patru minute, obțineți un sos gros care, pe măsură ce se răcește, continuă să se îngroașe, transformându-se într-o cremă. Umpleți tarta cu cremă și puneți-o în frigider pentru 4 ore. Tăiați-o cu un cuțit cu lama udă. Să fiți sănătoși.

tartă ganache

 

Join the Conversation

  1. marcian says:

    si daca in ganache mai pun si niste visine carora le-am scos samburii si le-am tinut ceva vreme in coniac/rom/vodca de calitate? Rau nu are ce sa faca, nu?

  2. Bun! Acum mi-am elucidat si misterul asta: ce inseamna ganache (mai bine sa nu zic ce credeam eu ca e):P Arata bestial tarta!

  3. Daniela T. says:

    Of,bine că după Master Chef,unde s-au făcut la „ganaşuri” mai mult sau mai puţin reuşite,aflu şi eu cum o să fac o tartă cu ganache de cioco! Sâmbătă,adică!Mulţumesc frumos!

  4. Am facut si eu reteta asta, doar ca inainte sa torn ganache-ul, am pus felii de banane peste aluat. A iesit foarte bunaaa! :)

  5. Cred ca ai uitat sa precizezi ca ar fi de dorit ca untul pentru aluat sa fie rece si aluatul sa fie dat la frigider inainte de a fi copt. Nu de alta, dar altfel se inmoaie ca o carpa in primele minute in cuptorul incins :)

  6. cate galbenusuri trebuie pentru aluat?

    1. Adi Hădean Author says:

      nu citești rețeta?:)

  7. M-am apucat si eu de facut si intr-adevar vine intrebarea ‘cate galbenusuri folosesti?’ la fel ca persoana de mai sus. La inceput ai scris ca e nevoie de un galbenus si apoi zici ‘amestecati galbenusurile’:)

    1. Adi Hădean Author says:

      unul singur. eu și mintea mea rătăcită…:)

  8. Trebuie folosita smantana pt frisca? Tu ce fel de smantana folosesti?

  9. Ce diametru are tava de tarta pe care ai folosit-o? multumesc

  10. Buna.mie nu mi.a iesit deloc aluatul.s.a faramitat groaznic.trebuia topit untul înainte?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close