Voi lăsa pozele să-și spună cuvântul, dar nu înainte să adaug că este un tort delicios care-și merită efortul. Este suficient de dulce, dar nu prea mult, cu un gust delicat de migdale care se leagă de mânuțe cu perele fragede.
Blat: 185 gr unt (plus 15 gr pentru uns), 350 gr făină (cernută), 200 gr migdale (pisate mărunt), 2 lingurițe praf de copt, 2 lingurițe bicarbonat de sodiu, 10 linguri de cacao, un vârf de cuțit de sare, 10 ouă, 400 gr zahăr, 100 ml smântână, 1 linguriță esență naturală de vanilie (6 biscuți pisați)
Pere poșate: 7 pere, 200 gr zahăr, 1 lingură scorțișoară, 2 păstăi de vanilie (sau esență naturală de vanilie), 750 ml vin roșu
Cremă: 1 kg mascarpone, 100 ml frișcă lichidă, 2 lingurițe esență naturală de migdale, 10 linguri zahăr pudră
Pentru blat, se topește untul și se lasă la răcit. Se amestecă într-un castron mare făina, migdalele, praful de copt, bicarbonatul, cacaua și sarea.
Separat, se bat ouăle spumă cu zahărul și vanilia, până-și triplează volumul, cam 12 minute. Se adaugă ușor untul și smântâna și se mai mixează 1 minut.
Se adaugă treptat peste mixul de făină și migdale și se amestecă delicat cu o spatulă (nu cu mixer). Se pre-încălzește cuptorul la 175 grade. Se tapetează 2 tăvi de tort (23 cm diametru) cu unt și făină. Se împarte compoziția în tăvi și se dau la copt 40-45 de minute.
După 30 de minute, se pot inversa, în funcție de cuptor. Se lasă la răcit în cuptor cu ușa deschisă, 30 de minute, după care se scot. Sunt gata de ornat când s-au răcit complet.
Perele se curăță de coajă.
Se așează într-o cratiță cu restul ingredientelor, după care se adaugă apă cât să acopere perele. Se lasă pe foc cam 25-30 de minute, până devin fragede. Când s-au răcit perele, se păstrează 2 pentru ornat, iar restul se feliază subțire.
Pentru cremă se amestecă bine toate ingredietele menționate. Se taie domul de la blaturi (opțional) și se taie blaturile în două. Se acoperă fiecare blat cu cremă, biscuiți pisați și felii de pere (cam o pară și jumătate pentru fiecare strat).
Pe lateral, e suficient un strat subțire de cremă. Se decorează cu perele rămase (le-am fixat cu scobitori) și se presară biscuiți. Se lasă la rece câteva ore înainte de servire.
Text&Foto: Lia Ștefan
Migdalele din blat trebuie sa fie crude sau pot fi si prajite? Cum arata in imagine,par a fi crude.
Smantana din blat este dulce sau fermentata?
Multumesc.
Bună! Migdalele sunt din cele crude, iar smântâna fermentată.
O super reteta si un super tort!! Genial
Buna ziua si felicitari pentru tot ceea ce faceti!
Pentru blatul de tort ce fel de smantana ati folosit?
Multumesc! Sarbatori fericite!
Degeaba se pun intrebari caci nu raspunde nimeni..interesant tortul dar si pe mine ma intereaa ce fel de smantana, dulce, fermentata? Nu e specificat
..
Bună! Am folosit smântână fermentată