Termenul „brunch” a fost introdus în Anglia pe la o mie opt sute și ceva, conform Wikipedia. Tot acolo zice că definește masa luată între micul dejun și prânz, ca să te țină-n viață, cumva. E de multe ori un bufet, din care te servești singur și ți se poate întâmpla să dai de el Duminica ori în vacanțe, că-n restul zilelor se presupune că lucrezi la ora 11 dimineața. Buuun. Ieri am plănuit un brunch din ăsta la noi acasă, dar pentru că ne-am trezit târziu, l-am amânat pentru ora 4 după prânz, după modelul războiului mondial declanșat de Albania, care din cauza ploii s-a ținut în sală. Bine, să nu credeți că ne-a displăcut cumva, ba din contră.
Am făcut hummus cu za’atar și multe semințe de floarea soarelui (hummus= năut fiert+iaurt de bivoliță&capră+pastă de susan+sare+sumac+usturoi+pătrunjel sau busuioc+za’atar+ulei de măsline extravirgin+zeamă de lămâie)
Am făcut tapenade, pastă din măsline negre. Adică măsline fără sâmburi (o cană), două linguri de ulei de măsline extravirgin, doi căței de usturoi, sare de mare, frunze de pătrunjel, puțină zeamă de lămâie și, în cazul de față, o linguriță de sos pesto. Gustoasă, foarte bună-n combinație cu pâinea prăjită.
Am făcut un alioli cu multă verdeață (o căciulie de usturoi proaspăt, o pișcătură de sare grunjoasă, trei linguri de ulei de măsline, două linguri mari de iaurt, o mână bună de frunze de pătrunjel și una de frunze de mărar – toate frecate bine-n mojar).
Merge perfect cu alioli.
Am făcut și frigărui din pulpe de pui marinate-n iuart cu tikka și garam masala.
Și mușchiul de porc marinat în praf de mirodenii.
De băut am avut vin roșu (Fetească Neagră de la Ceptura) și apă rece cu sirop de coacăze.
Cu desertul nu ne-am bătut capul, oaspeții noștri, Adina și Miki, au adus profiterol. Ceea ce vă doresc și vouă. În plus, să fiți sănătoși. La urmă, o întrebare: cât ați plăti (să luăm o sumă pentru o persoană) să vin să gătesc la voi acasă un brunch după modelul de mai sus? Nu mă pregătesc să mă lansez într-o nouă afacere, sunt doar curios. Mulțumesc pentru răspunsuri.
pasta humus=tapenade=5-6 lei portia
alioli = 3 lei portia
porumbu = 8 lei portia
frigarui = muschi de porc = 18 lei portia
profiterol = 15 lei portia
FAPTUL CA LE GATESTE HADEAN = PRICELESS
Adi esti nepretuit, nu stiu cine si-ar permite…
no, mulțam, da’ nu răspunsul ăsta-l așteptam:).
Undeva pe la 40-50 lei de persoana.
50 lei de persoana , cam atat mi-as putea permite . In august e ziua mea si cred ca ar fi cel mai frumos cadou pentru mine. Iar gashka de prieteni ar fi pe spate…!!!! O curte faina la Baia Mare … ce zici ????? Sau era chiar numai de curiozitate ??
mari, era curiozitate. deocamdată:).
In jur de 50 RON de persoana produsele.
30 roni produsele +50 manopera+10 transport(aici se calculeaza dupa caz!)=90 de roni , hai 100 cu bacsis cu tot.Oricum,la asa eveniment ,eu una mi-as scoate banii de la asistenta !! Glumeam !Sa au zim de bine.
50 de roni sunt o suma rezonabila…
In pretul acesta se include si spalatul vaselor?
Daniel, funny dar..nu.
nu stiu daca s-ar putea calcula in bani o astfel de prestatie. Si nu am inteles cu produsele mele sau vi tu cu ele? Intrebarea pe care o lansez eu este: adi, marele bloger sau adi, marele bucatar? In oricare din situatii ar fi o cinste pentru oricine sa gatesti la el acasa, si… imi vine in cap ca cea mai buna plata ar fi un serviciu asemanator dar nu in aceste doua domenii. voi ce ziceti?
In rest: doar de bine si RESPECT
ovi, aș prefera să vine eu cu produsele, în fond răspund pentru calitatea mâncprii iar calitatea ingredientelor e esențială.
50-100 lei / pers – daca vii si cu un vin bun :D
laurențiu, cam mare diferența între 50 și 100:))
100-125 lei / pers
ei… in cazul asta cred ca 100 de lei de persoana ar fi rezonabil pentru toata lumea. cu o conditie insa. Sa mai depanam niste istorii, sa ne plimbam putin prin oras, adica sa nu te grabesti si sa ne onorezi cat mai mult.
http://www.primariaarad.ro/info.php?page=popcam1_main.html
ovi, genul ăsta de experiență e cu poveste inclusă, nu-i pe modelul „wash and go”:))
sanda, tu vrei să mă pui la încercări serioase (să știi că pot face lucruri bune-bune și pentru vegetarieni) :)
nicoleta, spirit antreprenorial:))
@ adihadean: Vad ce te-ai prins ca era o gluma cu „spalatul vaselor”.
Dar ce zici: La o nunta te-ai baga?
dani, dai prea mulți bani pe desert:)
daniel, depinde de nuntă:). la unele merg, la altele nu.
Spre 100 de lei cred ca e un pret acceptabil. Daca dai cam 800 lei pentru o masa de 10 cred ca iesi relativ ok pentru o masa aniversara.
:D apropo de nunta, eu am nunta pe 24 iulie :) te bagi? :P
dacă-i anul ăsta, nu:)
depinde pt ce strangi banii, daca e in scopuri caritabile, cum ai mai facut pt o mica persoana care are nevoie de ajutor, incencepand de la 50 de lei/pers in sus eu as fi dispusa sa organizez asa ceva (ma gandesc acum la colegii mei corporatisti, care oricum fac voluntariat si care s-ar bucura nevoie mare sa le gateasca cineva, iar cand acel cineva este Adia Hadean…ar da oricat)
nu vorbim aici despre destinația banilor (experiența mea te contrazice, de cele mai multe ori cei mai mulți dintre oameni sunt mult mai…chibzuițicu banii la evenimentele umanitare decât pentru propria lor plăcere). vorbim despre cât ai plăti pentru o experiență de felul ăsta. e despre tine, nu despre altceva:)
Buna intrebare.Sa mananc ceva gatit de tine,asta figureaza pe wish-list-ul meu.Serios acuma,nu cred ca m-as tocmi.30-35 euro?Cum ti se pare? Spal vase,ajut,nu-i stres.
Aş plăti ….cât ceri, dacă mi-aş permite.
De altfel, dacă mi-aş permite, te-aş lua acasă, doar pentru familia mea. Deşi, ar trebui să adaptezi toate reţetele la regimul băieţelului meu care face şoc anafilactic de la proteinele din lapte. Deci, ar cam trebui să îmi pot permite să îţi ofer şi luna de pe cer.
Între timp, mă mulţumesc să te „citesc”.
Vad ca ai cititori cu buzunarele destul de largi. Mi-ar placea nespus o astfel de experienta dar nu cred ca as da 100 de lei de persoana. E putin cam mult. de 50 de lei cred ca se poate manca bine, iar tinand cont ca gateste Adi, as mai baga 10 lei. Deci, pe undeva pe la 60 de lei mi s-ar parea decent. Doar nu o sa il chem diseara la mine sa gateasca o cina pentru 2 persoane. Pentru o masa de 10-12 persoane, cu 600-700 de de lei se poate face mancare buna, incluzand onorariul bucatarului, zic eu, ca inca nu ma supara banii in portofel.
Ah, si era sa uit. Ma gandeam la asta fara sa includ transportul care costa din ce in ce mai mult, bata-l-ar norocu!
Ok, 100 lei daca aduci si vinul :D
Sunt de acord cu Dragos: 100 de lei e mult. 50-60 e o suma rezonabila, mai ales daca exista un numar minim de participanti. Sau poti stabili niste praguri minime si maxime, in functie de numarul de persoane si tipul meniului.
De exemplu: Brunch traditional romanesc: 10-20 de persoane – 60 lei/20-30 de persoane – 50 lei/ Brunch mediteranean – 60 lei pentru un grup mic/70 pentru grup mai mare.
Sigur, sunt doar niste repere, poti face niste calcule (in care sa incluzi si transport + cazare unde este cazul) ca sa stabilesti un pret rezonabil si pentru tine.
Peste 100 de lei costa un brunch la hotel si asta il transforma intr-un eveniment ocazional – poate mergi o data-de doua ori pe an. Sigur, si meniul este mult mai variat.
Numai idei bune ne dai :)…mai bine spune-ne de cand esti disponibil pentru asa ceva :)
aş da 70 de lei pt brunch-ul de mai sus.
As da pana in 60 lei / persoana pentru o masa pregătită de tine. Nu mă pricep sa estimez costurile ingredientelor si alte cheltuieli, doar spun cât as fi dispus sa plătesc pentru o singura masa.
S-au dat destule variante ! Acum ar trebui să ne spui şi tu nouă, tu cam cât crezi că ar fi corect ?
zina, aici nu-i vorba de mine ci de fiecare dintre voi:)
Buna,
Am avut 2 tentative sa fac desertul chocolate lava, esuat lamentabil. Experienta mea in bucatarie e 0 (=dezastru), asa ca legat de subiect (fara sa para exagerat, dar pentru mine e destul de important sa am parte de o masa buna) as plati (mult pentru unii, dar pentru mine ar fi putin daca as manca cu zambetul de buze) incepand de la 90-100 lei, in functie de meniu :) si suma ar putea creste.
Ar trebui sa intreb si ustensile, ai veni cu o valiza (transportul ar fi asigurat, taxi in cel mai rau caz)?…cu esecurile din bucatarie, am fost nevoita sa arunc din oale, tigai si altele de genul care in mod normal ar trebui sa fie prezente…
Daca te gandesti serios la asta, da un semn :)
Adi draga, tu esti nepretuit, deci nu cred ca am atatia bani cat sa te pot plati (mai in gluma mai in serios), dar avand in vedere ca tu esti un om bun -a se citi ardelean- cred ca ai face un amar de bine si ne-ai onora si pe noi cu prezenta :).
Si acuma trecand la lucruri serioase, sincer as da 50 de lei (fara bacsis) pe un astfel de brunch cu atatea feluri de mancare. Sper ca de data asta m-am exprimat mai concis/concret si ti-am raspuns corect la intrebare.
Salut!
Ideea e f faina, insa avand in vedere ca vii si cu ingredientele, deci o chestie personalizata, ceea ce nu poti obtine la restaurant, cred ca pretul corect e in jur de 125 ron!:)
Oricat!!!
ma bucur sa vad ca sunt oameni care iti apreciaza munca si talentul la gatit .eu sincer cu 50-60 de lei fac mancare cam pentru 3 zile la o familie cu 5 membrii(2 copii mici).dar ma bucur ca existi tu si altii ca tine ca am de unde sa ma inspir si sa mai schimb sau sa adaug arome noi in clasicile feluri de mancare
si acum ne spui si sensul intrebarii?….
simpla mea curiozitate și dorința de a afla ce preț puneți pe o masă bună:).
mama, mulțumesc. știu că nu-i ușor în vremea asta:).
Cred ca 50 ar fi suma.
brunch-ul prezentat de tine este unul slabut ca si continut.
calitatea pare buna pentru ca mancarea e preparata cu dragoste.
ce voi face in continuare este o comparatie cu marile hoteluri din bucuresti care au brunch-uri.
un brunch costa cam 170 ron. mancarea este muuulta, diversa si buna.
la novotel au homari, scoici, creveti, sushi, 2 feluri de peste, 2 feluri de pui, de vita, vegetarian, preparate exotice , foie gras, paste, salate deserturi (multe), vin spumos si bauturi fara alcool. ideea ai prins-o.
brunch-ul inseamna in primul rand diversitate, calitate.
pentru ce ai preparat tu, mai mult de 50 de lei nu as da! cu tot cu materia prima, ustensile (ca tot isi puneau problema cei dinaintea mea) si cu pasiune!
sugestie: la tapenade incearca sa pui si 2-3 fileuri de anchoa!
Carmendu, comparația nu e potrivită. În primul rând pentru că acasă, cu cât e mai variat meniul, cu atât arunci mai mult. La hotel ești client, nu te interesează, acasă ai de suportat pierderi. Pe de altă parte, la hotel mergi tu la brunch, acasă vine el la tine:). Cât despre tapenade, nu-i rău ce sugerezi dar și aici e ca în cazul varietății, cum vrea „clientul”. Unii nu suportă peștele:).
Eu zic ca lumea nu a raspuns sincer la intrebarea ta deoarece sa fim seriosi traim intr-o lume controlata de bani si cu siguranta nu lucram pe nasturi, mai ales ca pe internet ne permitem sa scriem orice ca doar nu ne cunoaste nimeni identitatea, in marea majoritate a cazurilor.
Nici cei pe care ii cunosti nu au fost sinceri in totalitate.
Plus intrebarea este irelevanta deoarece depinde de bugetul fiecaruia si cu siguranta fiecare e zgarcit in felul lui, mai ales cand vine vorba de bani.
Si cei care te-ar chema, ar doar odata de experienta, nu te-ar chema de nu stiu cate ori pe an.
Cu siguranta daca ai adopata metada aceasta si ai merge la om acasa sa faci mancare, dupa o perioada te-ai satura daca ai avea multe oferte, mai ales daca castigul (in bani) nu ar fi mare.
Si Dan Chişu s-a saturat sa faca mancare pentru altii si s-a apucat de altceva.
Oricat de mare ar fi pasiunea, daca nu iti asigura un venit lunar acceptabil, tinzi sa faci altceva, sau o faci doar pentru tine, nu si pentru altii.
Oricum sa stii ca e o idee buna sa pui o intrebare la sfarsitul postarii, de exemplu: Cum vi se pare reteta? Vi se pare usor sau greu de preparat?
Intrebari de genul in legatura cu postarea respectiva.
Cu siguranta vor fi mai multe comentarii.
Eu zic sa incerci.
Sper ca nu am fost prea negativist, apreciez ceea ce faci si te apreciez ca persoana.
Sunt sigur ca oricum stiai raspunsurile.
Eu as plati o avere numai pentru porumbul ala; stau la bloc in Bucuresti si acasa la bunici, Piatra Neamt, ajung greu de tot. Si vara asta, nu cred ca prind porumbul „in lapte” sa imi stavilesc pofta; macar la un gratar sa ies si porumb sa gasesc…