Am ales să pregătesc churros cu sos de ciocolată pentru că acesta a fost desertul care a încununat experiența minunată din capitala Cataloniei, Barcelona. Nu puține au fost persoanele din jurul meu care au mărturisit cu un zâmbet larg pe față că Barcelona este orasul lor de suflet.
Este un desert reprezentativ pentru Spania și mi-a atras atenția inevitabil, văzând că până și suporterii marilor echipe de fotbal savurau churros înainte sau după meci.
Vă prezint rețeta mea de churros cu sos de ciocolată. Nu este prăjit, ca cel pe care l-am mâncat eu în țara lui de origine, dar poate fi preparat si în ulei dacă doriți. Eu am încercat să adaptez rețeta astfel încât sa fie un preparat accesibil atât pentru cei mici cât si pentru cei mari.
Ingrediente pentru aluatul de Churros cu sos ciocolată:
- 200 ml apă
- 50 ml lapte
- 50 g zahăr
- 50 g unt
- 130 g făină
- 1 ou
- Un praf de sare
Ingrediente pentu sosul de ciocolată:
- 150 g ciocolată neagră
- 50 g ciocolată cu lapte
- 80 ml smântână pentru frișcă
Extra, pentru tăvălit churros-ul:
- 50 g zahăr amestecat cu o linguriță de scorțișoară
Pregătirea aluatului de churros cu sos de ciocolată:
Am cântărit toate ingredientele și am cernut făina. Apoi într-o crăticioară am pus așa, în ordinea numerelor de pe tricouri: apa, laptele, zahărul untul și sarea;
Am pus crăticioara pe foc, la foc mic și am așteptat până s-a topit untul, iar compoziția a început să fiarbă.
Când compoziția pentru aluatul de churros a început să fiarbă, am turnat făina peste acesta și am început să amestec până când compoziția s-a omogenizat. Apoi am oprit focul. Peste aluatul opărit am pus oul și am amestecat cu o lingură lemn până când am încorporat și oul.
Dacă vă întrebați de ce nu am ulei pentru prăjit și ce caută poșul acela în peisaj, ei bine am decis să pregatesc un churros la cuptor.
Și pentru că este un churros la cuptor, am început să îmi pregătesc tava și instrumentele de lucru, respectiv, un poș cu un dui stelat, asta am găsit în casă, pot fi și alte duiuri.
Am transferat aluatul în poș și am început ultima etapă a rețetei. Arată ca niște eclere și aluatul este similar cu cel de eclere, dar se comportă diferit.
Am pus tava în cuptorul preîncălzit, 180°C timp de 45 de minute.
Cum am preparat sosul de ciocolată:
Am cântărit ciocolata și smântâna pentru frișcă, le-am pus într-un bol și am pus bolul pe baie de aburi, am amestecat până când ciocolata s-a topit.
Churros-ul s-a copt și e gata de tăvăleală. Imediat ce am scos tava din cuptor, am tăvălit churros-ul în zahărul amesteca cu scorțișoară.
Este un aluat foarte crocant și aromat, sosul de ciocolată se potrivește perfect cu textura acestui churros.
Sper că v-a plăcut călătoria aceasta prin Spania și Portugalia, chiar dacă am visat cu ochii deschiși. Totuși, din când în când e frumos să mai și visăm, să ne rupem de rutina zilnică.
Zile cu soare,
Multumesc pentru reteta.Este minunata si simplu de preparat.