Ador tocăniţa şi o prepar ori de câte ori îmi cade în mână un pui de ţară, crescut în curte fără concentrate şi te miri ce alte minuni. De curând, am primit acest pui tânăr de la ţară şi gândul meu a zburat la această tocăniţă, pe care am modificat-o de-a lungul timpului, ajungând la varianta actuală.
Cea mai gustoasă tocăniţă este cea gătită timp îndelungat, până la două ore, la foc mic, dar dacă va grăbiţi, o puteți găti la foc mare, deşi rezultatul nu va fi la fel.
Bucuraţi-vă de acest prânz rustic, servind tocăniţă în farfurii de fier, cu mămăliguţă aburindă şi un pahar de vin roşu.
Desigur că puteţi adăuga sau scoate din ingrediente dacă ceva nu este pe placul vostru, important este să aibă acel gust pe care voi îl ştiţi.
Pentru 6 porţii avem nevoie de 1 pui tânăr (aprox. 800 g), 1 ceapă, 1 ardei verde, 1 ardei roşu/capia, 4 căţei de usturoi, 7-8 ciuperci, câteva masline, 300 g bulion, 2 roşii, sare, piper, 2 foi de dafin, oregano, pătrunjel, ½ linguriţă boia dulce, 1 lingură rasă de amidon, 1 vârf de cuţit de zahăr.
Pentru început, tăiem puiul în bucăţi (eu am folosit tot puiul, fiind tânăr, carnea a fost fragedă), îl tamponăm cu un şerveţel de hârtie, apoi îl condimentăm cu sare, piper şi boia dulce.
Ceapa şi usturoiul le tocăm mărunt, ardeii îi tăiem fâşii mai mari, ciupercile felii şi roşiile cubuleţe.
Într-o cratiţă punem 2 linguri de ulei şi bucăţile de carne condimentate, le rumenim puţin pe ambele părţi, apoi adăugăm legumele tocate, condimentele şi verdeaţa, bulionul şi apă cât să acoperim totul.
Acoperim cratiţa cu un capac şi fierbem tocăniţa pe foc mic aproximativ 90-120 minute, până scade sosul. Din când în când, mai amestecăm şi întoarcem carnea astfel încât să se pătrundă bine.
Spre final, dizolvăm 1 lingură rasă cu amidon în puţină apă şi o adăugăm peste tocăniţă, amestecăm bine şi dăm în câteva clocote, apoi stingem focul şi condimentăm tocăniţa după gust.
Dacă bulionul este acrişor, puteţi adăuga un vârf de cuţit de zahăr, astfel tocăniţa devine dulceagă şi numai bună.
Se serveşte caldă cu mămăliguţă.
Andreea Dianu
Ce bun trebuie sa fie!
Deja ma visez la bunici in vacanta de vara. Ce tocanite mancam acolo, ce mamaliguta. Exact asa, fiarta la foc mic de mirosea toata strada. Gata, am meniul pentru sambata!
Aceasta tocanita imi aduce aminte de copilaria de la tara
Tocmai ce-am pus-o pe foc. Abia astept!
Am revenit cu rezultatul: excelenta! am lasat-o aproape 2 ore iar carnea s-a fragezit complet, efectiv se desprindea singura de pe os. singura mea problema: am pus putin cam multa apa. dar a iesit un sos delicios!
Ce ma bucur sa aud ca ti-a placut :) Sa va fie de bine!
Foarte bună, recomand cu incredere. urmeaza supa de rosii coapte si inghetata din 3 ingrediente.
Multumesc Catalina pentru increderea acordata <3
Este o mâncare foarte gustoasă de toamnă. Pofta bună
Arata tare bine ,abia am pregatit-o ,cu siguranta rezultatul o sa fie pe masura .
E fantastica, am incercat-o acum si a iesit minunat. Astept sa se faca si mamaliguta calda si pofta buna!
Buna reteta, foarte gustos puiul ,acum incerc si porumbei dupa aceeasi reteta.O fi bine?