Tocăniţă de pui, cu ciuperci şi măsline

2K

Ador tocăniţa şi o prepar ori de câte ori îmi cade în mână un pui de ţară, crescut în curte fără concentrate şi te miri ce alte minuni. De curând, am primit acest pui tânăr de la ţară şi gândul meu a zburat la această tocăniţă, pe care am modificat-o de-a lungul timpului, ajungând la varianta actuală.

Cea mai gustoasă tocăniţă este cea gătită timp îndelungat, până la două ore, la foc mic, dar dacă va grăbiţi, o puteți găti la foc mare, deşi rezultatul nu va fi la fel.

Bucuraţi-vă de acest prânz rustic, servind tocăniţă în farfurii de fier, cu mămăliguţă aburindă şi un pahar de vin roşu.

Desigur că puteţi adăuga sau scoate din ingrediente dacă ceva nu este pe placul vostru, important este să aibă acel gust pe care voi îl ştiţi.tocanita de pui cu ciuperci si masline

Pentru 6 porţii avem nevoie de 1 pui tânăr (aprox. 800 g), 1 ceapă, 1 ardei verde, 1 ardei roşu/capia, 4 căţei de usturoi, 7-8 ciuperci, câteva masline, 300 g bulion, 2 roşii, sare, piper, 2 foi de dafin, oregano, pătrunjel, ½ linguriţă boia dulce, 1 lingură rasă de amidon, 1 vârf de cuţit de zahăr.

 tocanita de pui cu ciuperci si masline

Pentru început, tăiem puiul în bucăţi (eu am folosit tot puiul, fiind tânăr, carnea a fost fragedă), îl tamponăm cu un şerveţel de hârtie, apoi îl condimentăm cu sare, piper şi boia dulce.tocanita de pui cu ciuperci si masline

Ceapa şi usturoiul le tocăm mărunt, ardeii îi tăiem fâşii mai mari, ciupercile felii şi roşiile cubuleţe.

tocanita de pui cu ciuperci si masline

Într-o cratiţă punem 2 linguri de ulei şi bucăţile de carne condimentate, le rumenim puţin pe ambele părţi, apoi adăugăm legumele tocate, condimentele şi verdeaţa, bulionul şi apă cât să acoperim totul.

tocanita de pui cu ciuperci si masline

Acoperim cratiţa cu un capac şi fierbem tocăniţa pe foc mic aproximativ 90-120 minute, până scade sosul. Din când în când, mai amestecăm şi întoarcem carnea astfel încât să se pătrundă bine.

Spre final, dizolvăm 1 lingură rasă cu amidon în puţină apă şi o adăugăm peste tocăniţă, amestecăm bine şi dăm în câteva clocote, apoi stingem focul şi condimentăm tocăniţa după gust.

tocanita de pui cu ciuperci si masline

Dacă bulionul este acrişor, puteţi adăuga un vârf de cuţit de zahăr, astfel tocăniţa devine dulceagă şi numai bună.

tocanita de pui cu ciuperci si masline

Se serveşte caldă cu mămăliguţă.

tocanita de pui cu ciuperci si masline

Andreea Dianu

Pasiune pentru bucătărie

alist

Join the Conversation

  1. Ce bun trebuie sa fie!

  2. Deja ma visez la bunici in vacanta de vara. Ce tocanite mancam acolo, ce mamaliguta. Exact asa, fiarta la foc mic de mirosea toata strada. Gata, am meniul pentru sambata!

  3. Aceasta tocanita imi aduce aminte de copilaria de la tara

  4. Andreea says:

    Tocmai ce-am pus-o pe foc. Abia astept!

  5. Andreea says:

    Am revenit cu rezultatul: excelenta! am lasat-o aproape 2 ore iar carnea s-a fragezit complet, efectiv se desprindea singura de pe os. singura mea problema: am pus putin cam multa apa. dar a iesit un sos delicios!

    1. Ce ma bucur sa aud ca ti-a placut :) Sa va fie de bine!

  6. catalina says:

    Foarte bună, recomand cu incredere. urmeaza supa de rosii coapte si inghetata din 3 ingrediente.

    1. Multumesc Catalina pentru increderea acordata <3

  7. Este o mâncare foarte gustoasă de toamnă. Pofta bună

  8. Arata tare bine ,abia am pregatit-o ,cu siguranta rezultatul o sa fie pe masura .

  9. E fantastica, am incercat-o acum si a iesit minunat. Astept sa se faca si mamaliguta calda si pofta buna!

  10. Alexandrica says:

    Buna reteta, foarte gustos puiul ,acum incerc si porumbei dupa aceeasi reteta.O fi bine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close