Ciorbă de oaie

5.3K

Bunica mea din partea tatei făcea un gulyas de oaie incredibil. Bun, foarte bun. Mi-l amintesc unori și mă pomenesc visând cu ochii deschiși la vremurile în care bunicii mei mai trăiau în lumea asta, la bunătatea și înțelepciunea lor, la toată mâncarea pe care o știu de la ei și la toată mâncarea pe care nu am apucat să o învăț de la ei. Am încercat de mai multe ori să regăsesc gustul mâncării de oaie pe care o gătea bunica, m-am apropiat, dar nu destul. Sigur, e posibil să fie o căutare fără sfârșit, poate pentru că nu caut într-o bibliotecă gastronomică ci în biblioteca amintirilor mele, loc în care, de bună seamă, lucrurile sunt puse în strânsă relație cu oamenii alături de care le-am trăit.

Mă tem că dacă lipsesc oamenii, amintirea refuză să să se arate în alte împrejurări. Poate că așa-i viața. Partea bună e că din aceste căutări apar mereu lucruri bune și amintiri noi. De exemplu, ciorba de oaie (miel, berbec, berbecuț) pe care v-o descriu aici.

ciorbăE musai să folosești pentru ea carne cu os (cotlet, coaste, ceafă). Pe de o parte pentru că osul ajută mult la aromă, pe de altă parte pentru că bucata de carne de pe os e foarte fragedă și, prin gătire, se frăgezește și mai mult. Pentru 8 porții ai nevoie de un kilogram de carne de felul acesta. Opărește-o trei minute în apă în care fierb boabe de piper și puțină sare. Aruncă apa și pune carnea în cinci litri de apă curată, rece. Lasă oala pe foc mic, o oră, fără capac.

ciorbă de oaieCurăță și spală bine patru rădăcini de pătrunjel, nu prea mari, o ceapă mare sau două mai mici, o țelină mică, o gulie cât un pumn de doamnă, cinci-șase morcovi și doi cartofi. Fă-le pe toate cubulețe mici. Pune-le la fiert împreună cu carnea (mai puțin cartofii). Când au fiert morcovii, pune și cartofii în oală. Opărește cinci roșii mari, dă-le jos pielița și îndepărtează cotoarele. Pasează-le sau mărunțește-le cu cuțitul, amstecă-le cu o lingură de boia dulce, o linguriță de sare, o jumătate de linguriță de piper abia zdrobit și 150 de mililitri de borș opărit (borș din sticlă, nu din plic, pus pe foc și dat în clocot). Pune-le în oală și mai lasă pe foc mic încă un sfert de oră. Pune în oală câteva frunze de pătrujel, o mână de frunze de leuștean tocate și două-trei frunze de țelină. Pune capacul și stinge focul.

ciorbă de oaieAtât pentru azi. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Daca as fi ardeleanca, as spune: „aici ii o faina lucratura”. Cum sunt olteanca, spun doar: buna, de sa dai cu caciula de pamant :)

  2. Molnar-Kovacs Viorica says:

    Foarte buna reteta,multumesc,seamana cu a mamei mele.Succese in continuare pentru tot ce faceti.

  3. Si daca nu avem bors de sticla ce facem????

  4. gigi sfara says:

    merci

  5. mihai dumitru says:

    Faina reteta !!! Stiu tot de la bunici ca, oaia,berbecul mielul,batalul etc.se gatesc , fie la fript fie la fiert sau la copt in cuptorul de paine, pentru cei care nu sufera mirosul si gustul de oaie se adauga fel si fel de mirodenii, dar pentru cei ce iubesc cu adevarat mancarile din carne de ovine, lucrurile sunt mult mai simple, dar din toate cate or fi, din brasou(brasov) si pana pe la jumatea Clujului, nu lipsea Tarhonul si ardeiul gras si cel iute, si se poate si fara bors si fara otet numa’ dulce in gustul ei. Felicitari!!!

    1. Bun.

  6. Meștere,la noi,în zona Clujului,bunica mai punea pe lângă toate câte ai enumerat (mai puțin roșiile) si o mână de orez,iar la final,o dregea cu smântână…Eu zic că merge chiar foarte bine. Ai cumva o altă părere ?

  7. Nicoleta says:

    Dupa reteta asta am facut ciobita
    Super buna

    1. Nicoleta says:

      Dupa aceasta reteta am facut ciorbita
      Super buna
      Fara rosi ptr ca mie nu imi plac :)))
      Nota 20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close