Coaste de vită la jar

548

Nu ai mereu la îndemână o  bucată suculentă de antricot pe care să o pui pe grătar. În 80% din cazuri, carnea de vită pe care o găsești în comerț nu-i nici măcar maturată (sigur, începe să se găsească și la noi, dar va mai trece ceva timp până când proporția dintre carnea „proaspătă” și cea maturată se va inversa în favoarea ultimei). Din fericire, există soluție pentru orice. Una dintre soluțiile pe care le prefer, când vine vorba de coastele de mânzat sau vită care se găsesc în majoritatea măcelăriilor, e combinarea a două tehnici vechi de când lumea: gătirea la foc mic și frigerea pe grătar. Există mici detalii la care trebuie să fii atent, și dacă o faci, poți avea surprize plăcute.

vita la jar

Carnea: e bine să fie cu os, e bine să aibă grăsime. E ideal să fie maturată, dar să presupunem că nu e.

Coacerea: după ce presari peste carne sare grunjoasă, piper zdrobit proaspăt și câteva rămurele de cimbru, acoper-o cu morcovi, țelină, ceapă, tăiate în bucăți mari. Stropește-o cu puțin vin sec, toarnă peste ea un polonic de supă de oase, învelește-o bine în folie (e clar, sper, că toate cele de mai sus se află deja într-o tavă), să nu piardă aburi și coace-o 2,5 ore la 160-170 de grade Celsius.

coaste de vită la jar

Frigerea: e bine să scoți carnea din tava în care ai copt-o și să o păstrezi pe o farfurie sau într-o tav curată. Poți să o frigi fără probleme a doua zi. Îți recomand să ai grijă să nu cadă de pe os (lucrul acesta poate surveni după o coacere îndelungată) și să o frigi pe un grătar cu jar. Frigerea are, în cazul acesta, două roluri: să încălzească bucata de carne până la os și să-i dea o crustă cu un ușor gust de fum. Prin urmare, nu e nevoie ca bucata de carne să petreacă mult timp pe grătar, ea fiind deja gătită.

coaste de vită la jar

Sosul: în tava în care ai copt carnea, rămân legumele coapte și rămâne o cantitate de sos. Pune tot ce găsești în tavă (mai puțin eventualele fragmente de os) în blender. Mixează puțin, pune sosul obținut pe foc cu puțin unt, încălzește și toarnă peste carne.

Garnitura: aici e fiecare pentru el:). Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Da. Eu tocmai am facut cartofi la jar (si pe aragaz merge metoda) pe acest principiu dar nu ma ducea mintea sa extrapolez si la carnea care nu e maturata. …Oricum n-as fi stiut timpii, o luam pe incercate.

  2. Minunate informatii! Voi tine cont de ele. Multumesc! :)

  3. Bucata de carne si timpul la cuptor sunt relativ proportionale. Pentru cele 2.5 ore cat de mare a fost bucata folosita de tine?

  4. Jacobs Ladder …si timpul de coacere poate ajunge pina la 4ore ;)

  5. BOBOC MIHAI says:

    Multumim pentru detalii. O intrebare. La pretul care il are carnea maturata credeti ca va prinde si la lumea de rand/ multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close