Dragilor, propun să începem săptămâna mai ușor, că parcă văd că ați cam întins-o în wek-end cu grătare, friptane și alte te miri ce-uri. O salată n-a omorât pe nimeni, sau dacă grozăvia asta s-a petrecut vreodată, evenimentul a fost unul suficient de discret încât să nu apară în cronici. Nici salata pe care v-o propun azi nu o să vă pricinuiască rele. E făcută din morcovi în trei stări diferite. Și e ușor de obținut. Să vă spun:
Lucrurile-s destul de simple: mai întâi trebuie să spălați bine câțiva morcovi. Da’ bine de tot. Nu-i musai să-i curățați de coajă (eu îi prefer pe cei cu frunze, sunt mai cruzi, mai dulci, mai prietenoși). Împărțiți morcovii în trei. O treime merg la copt, pe hârtie de copt, într-o tavă, în cuptorul încins, stropiți cu ulei și presărați cu sare. 45 de minute la 180 de grade Celsius. Se coc bine. A doua treime trebuie să ajungă într-o sită așezată deasupra unei oale în care fierbe abă. Sita, musai acoperită cu un capac, să scape cât mai puțin din aburi. O aburire de 20-22 de minute ar trebuie să le ajungă (trebuie să rămână ușor crocanți). Ultimi morcovi rămân cruzi. Folosește un peeler (scula aceea de curățat legumele, cu lamă orizontală) și taie morcovii în fâșii cât mai subțiri, cât mai lungi. Stropește fâșiile de morcov crud cu puțină zeamă de lămâie și puțin ulei.
Dressingul: două linguri de emulsie de busuioc, două linguri de sos din fructe roșii. Emulsia: la două linguri de busuioc tocat, o lingură de ulei, o linguriță de apă foarte rece, o pișcătură de sare și o linguriță de zeamă de lămâie. Mixate-n blender, două minute. Sosul de fructe roșii: fructele puse-n blender, zdobite, mixate două minute cu puțină zeamă de lămâie, trecute prin sita fină. Rezultatul pus cinci minute pe foc. Asta-i tot.
Pentru ceva mai multă prospețime, recomad să amestecați toate astea cu câteva rondele fine din sfeclă crudă și cu puțină salată crudă, din diverse soiuri. Am terminat. Să fiți sănătoși.
Originală, dar parcă-i lipsește ceva pentru a fi atrăgătoare, nu-mi dau seama ce…
Imi pare rau,spuneti-mi,va rog,la ce fel de fructe rosii va referiti?
Multumesc.
zmeură, coacăze, merișoare etc
Multumesc! O reteta pe gustul meu, parca-i simt gustul. :)
Foarte interesant! Mai ales ca vara cam uitam de morcov
Buna si asta, interesanta combinatia, eu i-as adauga si ceva seminte :) . Merita probata.
simplu morcov, preparat in 3 feluri, inspiratie. si sanatate
Felul in care sunt taiati morcovii (din cele 3 categorii) le da un gust mai bun, sau ramane la latitudinea noastra?
Hai ca am mai invatat ceva…salata mea preferata,era facuta din telina rasa,maorcov ,si mere stropite cu suc de la 1 Lamaie si un strop de ulei de masline…(musai vergin).. <3