Dacă e ca pâinea să fie cu ceva, prefer să fie ori cu vinete, ori cu carne. Mai rar, cu zacuscă. Foarte, foarte rar, cu untură, sare și roșii, să-mi amintesc de copilărie. Dar, să nu deviez de la cursul stabilit pentru azi, anume cel care trebuie să ne ducă de la zero la friptură. Să presupunem că avem o bucată ce ceafă de porc. Cum procedăm? Trebuie să fie complicat, nu? Nu. Sare grunjoasă, puțin, foarte puțin ulei într-o tigaie încinsă, frigi carnea pe ambele părți, 5-6 minute pe fiecare parte. Și o întorci într-una, să te asiguri că se pătrunde până-n mijloc înainte de a se frige prea tare la exterior. Ceafa are destul de multă grăsime și dacă o lași prea mult pe o parte, se poate arde, dacă și temperatura din tigaie e prea mare.
Pâinea: mie-mi place pâinea cu cartofi. E robustă și, odată prăjită pe parte, e un suport bun pentru o friptură care după ce-i tăiată lasă sucurile să curgă din ea. Pâinea se îmbibă cu sucurile calde din carne și e chiar gustoasă.
Sosul: un pic de pesto n-a făcut rău nimănui. Un pesto ușor, din mai mult pătrunjel și mai puțină nucă (5 linguri de pătrunjel opărit un minut, tocat și stropit cu zeamă de lămâie, o lingură de miez de nucă, eventual prăjit fără ulei sau copt un sfert de oră).
Sosul roșu: roșii pasate, ardei iute, o pișcătură de zahăr și una de sare, o lingură de apă la 150 de mililitri de sos, totul pe foc mic, măcar un sfert de oră.
Dacă simți nevoia, mai condimentează carnea cu sare și piper după ce o tai. Să fii sănătos.
Carnea trebuie doar fripta in tigaie si e gata?
Misto.se poate minca ceafa de porc si altfel….
Ce minunatie!!! Cand ies de la job, ma opresc in piata sa cumpar ce mai trebuie si ma apuc de treaba! Sotul meu o sa fie foarte incantat! ;)
Nu te supăra, Adi, miezul de nucă pentru sos sub ce formă ? Tocat, dat prin mașină după ce se rumenește la cuptor sau cum ?