Cotlete de berbecuț fragede cu salată de pătrunjel

3.8K

Nu știu de ce, dar cotletele astea mi-au rămas în cap de foarte mult timp. Pe cele mai bune le-am mâncat în Turcia, în timpul concediului, undeva într-un colț de bazar, într-un loc care părea uitat de lume și neatins de zile bune. Astfel de locuri trebuie vizitate, pentru că ascund feluri de mâncare sau tehnici de preparare pe care nu le veți întâlni în hotelul în care vă petreceți vacanța.cotlete-berbecut

Ca orice gurmand, am deschis pe loc o discuție cu localnicii privind calitatea cărnii și dificultatea de a găsi în România carne atât de fragedă (mai ales că noi nu mâncăm chiar atât de mult berbec), iar aceștia au fost suficient de amabili să îmi spună cum să fac ca să iasă perfect întotdeauna…și au avut dreptate.

Pentru rețetă am avut nevoie de: 400 gr cotlete de berbecuț (cât mai tânăr), o linguriță chimen întreg, ulei de măsline, sare, piper, 300 ml lapte, 4 legături de pătrunjel, o rodie, 1/3 cană cușcuș gătit (peste 1/3 cana cușcuș se pune 1/3 cană apă fiartă și se lasă 3 minute), sucul de la 1-2 lămâi, o roșie mare tăiată cubulețe.cotlete-berbecut

Începeți cu cotletele. Sper că am reușit să vă câștig încrederea, așa că dați-le cu sare și piper și lăsați-le peste noapte în…lapte. Procesul de macerare este lung, așa că nu săriți această etapă, pentru că atunci chiar va trebui să depindeți doar de calitatea cărnii. A doua zi, ștergeți cotletele cu șervețele, puneți peste ele sare, piper, chimen și puțin ulei de măsline și rumeniți-le bine la tigaie pe ambele părți. Durează cam 6-10 minute.cotlete-berbecut

Pentru că se potrivesc foarte bine cu ceva fresh, am făcut salata de pătrunjel. Pentru aceasta, se toacă fin pătrunjelul, se adaugă boabele de la rodie, roșia cubulețe, cușcuș-ul, sucul de lămâie, o lingură de ulei de măsline, sare și piper după gust.cotlete-berbecut

Pentru că berbecuțul este elementul central cu care am rămas peste ani și ani, vă descriu pe scurt – carnea iese atât de fragedă încât se poate ”rupe”, iar chimenul îi dă un gust deosebit. Atât de deosebit încât veți începe să îl folosiți mai des la carne și mai puțin la ceai.

Vă doresc poftă bună și puțină răbdare (măcar peste noapte).

cotlete-berbecut

Text&Foto:

Andrei Alexandrescu

alist

Join the Conversation

  1. Eduard Huma says:

    Chef Hadean te rog sa ma ajuti la urmatoarea problema:
    Am un animal, un berbecut, un carlan, adica o ovina mascul de un an si jumatate si doresc sa-l prepar la protap peste o luna la o aniversare importanta pt mine. Doresc sa- mi recomanzi un fel de marinata si un fel de sos, dressing ceva la servire pentru a da un gust deosebit si bun carnii. Am studiat multe retete pe net si nu ma pot hotari! Te rog sa-mi raspunzi exact cum si ce ingrediente sa folosesc pt ca sa nu fac cumva o combinatie de mai multe luate de pe net si sa distrug carnea. Multumesc anticipat! Eduard Huma.

  2. Tulai doamne cum arata……baga tot la mine in gura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close