Amintiri cu înghețată

893

În vacanța pe care tocmai am încheiat-o, am mâncat destul de multă înghețată. De mai multe feluri, de la mai mulți producători. Cele mai multe dintre sortimente nu se găsesc la noi, chiar dacă producătorii respectivi au desfacere și în România, dar asta-i altă poveste. Mănânc înghețată de când mă știu. O țin minte pe cea făcută de mătușile mele, amestecând într-o oală pusă într-un lighean cu sare scufundat în zăpada din curtea bunicilor. Țin minte înghețata în coșuleț (cu coajă, cum îi spune nepotul meu, Paul) care se găsea în trei sortimente – de cacao, vanilie și fistic – produse de fabricile de industrializare a laptelui care funcționau cam în fiecare oraș. Țin minte și înghețata la cornet pe care o cumpăram din piață și care se făcea în condiții sanitare de Doamne ferește. La vremea aceea îmi plăceau toate. Azi, abia mai găsesc una pe care să vreau să o mănânc din nou. Poate au crescut pretențiile mele, poate-i prea mare sortimentația și prea multe tentațiile, poate pur și simplu …nu-mi mai place la fel ca în copilărie. Sau poate că în ultimii ani am încercat să regăsesc gustul, textura, mirosul, adică savoarea înghețatei pe care o mâncam în copilărie. Nu le mai găsesc. Uneori sunt aproape, dar atât. Voi cum vă amintiți înghețata? Ce vă plăcea? Ce vă place azi (puteți să dați nume de mărci, nu mă deranjează deloc)? Cum trebuie să fie o înghețată ca să o mâncați mereu? Ca să vă inspir, pun mai jos câteva poze cu sorbeturi, spume și înghețate făcute de mine. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Haagez Dazs cu Bailey’s. Mmmm…..

  2. Michelle says:

    Hmm mie imi place Napolact.. parca si=a schimbat gustul, e pe placul meu.
    Apoi mai este inghetata Magnum de la Algida ;)

  3. adrianna says:

    Häagen-Dazs dulce de leche, cam toate produsele de la Langnese Cremissimo, Movenpick panna cotta sau cu nuci… mmmmhhh

  4. mi-a placut polar o viata intreaga :)) insa doar aia de cacao, facuta la prodlacta brasov.. acum, ori fac singura acasa – si vara asta am avut constant un lighean cu inghetata in congelator, fie am mancat Siviero Maria de lamaie.

  5. Imi aduc aminte de inghetata din copilarie, care imi placea in orice forma: vafa, cornet, la pahar de plastic. Cea mai mare bucurie o aveam in zilele de duminica, atunci cand bunicul ma trimitea sa iau inghetata. El ii zicea „Polara”, mie imi placea ca era dulce, desi ma deranja putin ambalajul (semana cu un pachet de unt) pentru ca ma manjeam toata. :)
    Referitor la marci, nu am una preferata. Imi place ca inghetata sa fie cremoasa si nu exagerat de dulce. Cea mai buna inghetata am mancat-o la gelateriile din Italia. Imi place diversitatea de arome: ciocolata, fistic, cocos, lamaie, menta, alune, fructe de padure. Anul asta am facut o pasiune pentru inghetata de fructe, desi pana acum ciocolata se afla in topul preferintelor. :P

  6. Orice de la Ben & Jerry’s! Probably the best icecream in the world.

  7. …hehei, daca-i vorba de inghetata copilariei -caci pe asta mi-o amintesc cu mare drag- trebuie sa ma intorc in timp vreo 50 de ani… era de vanilie sau de „punci” (ceva roz cu stafide si coaja de portocala, azi cel mai mult seamana cu ea cea de stafide si rom), catifelata si cu un miros… nu stiu sa-l descriu dar da, inca-i mai zic „miros de cofetarie” -acea cofetarie de oras de provincie, unde la tejgheaua de inghetata poti vedea cele 4 capace tuguiate care ascund cele 4 recipiente cilindrice cu inghetata (inghetata care se face acolo, o vezi cum este amestecata de „marele mixer” lateral tejghelei iar cand e gata, „tanti vanzatoarea” o muta cu o mare lingura de lemn (doamne, cum imi imaginam cand eram copil cum ar fi sa primesc intr-o mare farfurie toata cantitatea de inghetata din acea lingura ;)…) Ma bucuram cand nu aveau „de toate felurile” caci nu mai trebuia sa aleg (grea decizie: vanilie, cafea, ciocolata, lamaie, punci…) eu avand de obicei doar 3 lei (3 globuri de inghetata sau 2 goburi de inghetata si unul de frisca)… Primii pasi in educarea luarii unei decizii :)) Gata! prea mi s-a facut pofta de o „inghe”, am una de zmeura in congelator (facuta de mine, spuma clasica de zmeura amestecata cu frisca batuta (sau cu smantana/iaurt, depinde ce am in casa), miam-miam…), ma duc „sa ma simt un pic copil”…

  8. cristina says:

    inghetata copilariei mele a fost POLAR fara doar si poate si de multa vreme incerc sa o regasesc….am gasit in gibraltar (dupa 4 ani de cautari), intr-o cafenea micuta, inghetata din Cornwall sau cornish ice cream….pentru o secunda am avut iar 5 ani :)

  9. Cristina says:

    Inghetata :) cea din copilarie – inghetata la cornet (in forma de pahar), de vanilie, in care tatal meu punea cacao-pudra :) apoi inghetata de la mare, unde stateam cu lunile pt ca bunicul meu era ghid pt turistii straini, si cum mergeam cu bunica ata la inghetata, dupa ce bunicul ne dadea instructiuni clare ca nu am voie inghetata :P
    Cele mai bune inghetate de acum:
    Inghetata italiana din Londra, un chioschulet in Canary Wharf, in mall-ul de sub cele mai inalte turnuri… merita!
    Inghetata tirceasca din Dobrogea, cu consistenta de sorbet lejer, care captureaza aromele de fructe (gen piersici, pepene galben sau rosu)exceptional (inghetata italiana, prin modul de preparare, nu captureaza aroma acestor fructe)
    Inghetata Sia – din Suedia – de ciocolata, cu boabe de cacao prajute si zdrobite, sau sorbet-urile de fructe, nu f dulci. Pe insulele de pe Coastea de Vest a Suediei, vara, sunt chioscuri unde se fac cornetele pe loc, miroase irezistibil si inghetata e dementiala.
    Imi place si Ben&Jerry Cea de banane cu ciocolata neagra, sau HaagenDasz – Dulce de leche, dar sunt un pic cam prea dulci – deci portii mici :)

  10. Inghetata Polar..Ce buna era, si ce buna e si asta rebranduita…:D

  11. nonabgo says:

    Häagen-Dazs, de orice fel. Și înghețata Snickers. Astea două oricând, la orice oră și fără limită =)))

  12. Cristina Maria says:

    Am descoperit la Kaufland in Bucuresti o inghetata facuta de ATI CREAM in Harghita, inghetata care mi se pare deosebita: „cookies cu biscuiţi Frollini” gama COMORE. Si probabil mai au si alte sortimente interesante (ramane sa continui cu degustarea).

  13. vafe de vanilie de la joe si inghetata proprie de la real ( mai ales o combinatie cu cacao si vanilie )- 92 kcal !!!

  14. Gratiela says:

    Cind eram copil cea pusa in cornet din carucioarele cu inghetata mobile ! Apoi Polar. Imi plac inghetatele care au gustul elementului dominant si nu esenta din sticle sau din pungi ! Si nici gust de pulbere cum au o multime din inghetatele super colorate din vitrinele frigorifice ! De la hypermarket Haagen Dasz si Siviera Maria ( vanilia Madagascar ) dar cea mai buna(exceptind-o pe cea facuta de mine ) este cea de la Venchi , Bucuresti !

  15. Nirvana cu nuci pecan, Siviero Maria de fistic si incerc inghetata de nuci, fistic si iaurt in orice gelaterie imi iese in cale, dar putine merita o a doua vizita. Haagen Dasz din hipermarket nu mi- a placut dar am asteptari mari la cea din gelaterie:)
    Din copilarie imi amintesc inghetata in forma de pachet de unt (noi ii ziceam parfait) si vafele cu vanilie (mmmm…..)

  16. florea anna maria says:

    pe vremuri-parfai-ul de pe o terasa din mamaia-azi oricare din sortimentele de la nirvana-inghetata pe care poti sa o maninci imediat dupa ce ai scos-o din congelator nemaifiind obligat sa astepti sa se dezghete!

  17. alexandra says:

    imi placea inghetata la cornet de la dozatorul din piata, cum ziceai si tu, doar cea de vanilie. nu-mi place inghetata de ciocolata. prin liceu am inceput sa iau la rand toate sortimentele de inghetata de la Napolact (sunt din Bistrita si acelea erau in toate magazinele si erau tot timpul deasupra celorlalte prin frigiderele din magazine)si cel mai mult mi-a placut „scufita rosie” ca era la cornet, ador inghetat la cornet.
    acum am gasit inghetat care imi place la nebunie, cumpar o cutie de 500g odata la doua zile, „Siviero MAria” in special cea de vanilie. Prima data am luat-o din carrefour dar am descoperit-o si la alimentara de la mine din cartier :))))))
    si din cand in cand mai iau si Nirvana, desi e cam scumputa la ce gramaj are, dar e buna nebuna.
    duminica plec in concediu in Italia si o sa iau din nou toate sortimentele la rand, cum am facut si anul trecut tot in concediu :))))))))))))))
    o zi frumoasa si un concediu placut pt cei care pleaca in concediu si spor la treaba pt cei care s-au intors.
    paaaaaaaaaaaaaa

  18. Pentru mine cea mai buna inghetata, mai buna decat toate importate, este inghetata pe bat Napoca cu migdale.

  19. inghetata mea preferata este la o cofetarie din Aiud ( jud Alba). Cand mergeam la bunici tot timpul treceam pe la aceeasi cofetarie. Am vazut de-a lungul timpului cum a evoluat de la ghereta la cofetarie. Acolo sunt cam 12-14 sortimente de inghetata, toate facute de ei. Cea mai buna inghetata de lamaie acolo am mancat-o. In plus de fiecare data eu imi iau din toate sortimentele.

  20. La noi in Sighetu Marmatiei, unde se agata harta-n cui, traia un turc pe care si acum il pomenesc toti sighetenii si cei din localitatile apropiate, cand vine vorba de inghetata. Din pacate fiica acestuia nu a mai continuat mult traditia si nici reteta nu mai era aceeasi, probabil turcul a murit ducand cu el secretul intr-o lume mai buna.
    Am regasit un gust asemanator in Mc.Donalds, unde cand am ocazia intru si mananc cate doua, trei cornete, fara toping pentru a nu-i deteriora aroma. Cam asta e inghetata preferata la aceasta data, iar cand nu am de ales mai incerc si Napoca. Inghetata Polar de azi am incercat-o de curiozitate dar nu e nici pe departe ce era candva.

  21. -sorbetul de lime şi apoi orice alte fructe -îngheţata de vanilie şi de mentă cu ciocolată amăruie

  22. Pe vremurile de „dinainte” vindea un turc dulciuri si inghetata dintr-o casuta pe strada Pata (azi N.Titulescu). Ulterior am aflat, ca nu era turc, era albanez…Dupa ce s-au demolat casele de pe strada si au crescut blocurile si modesta strada s-a transformat in bulevard, n-am mai mancat o buna bucata de vreme inghetata. Acum prefer cea cu struguri, de la Napolact.

  23. Stanescu Mirela says:

    Inghetatele erau mai cremoase (nu aveau acele
    „ace” de gheata) si aveau „gust” ( o inghetata de vanilie avea gust de vanilie; una de fistic avea gust de fistic, etc). Acum au niste culori stridente, un gust pregnant de chimicale, sau in
    cel mai fericit caz nu au nici un gust. Cu toate caldurile sufocante din Bucuresti din aceasta
    vara, nu am simtit nevoia sa mananc inghetata.

  24. imi poate spune si mie cineva unde pot gasi un parfait buuuuuuuuuuuuuun …….. nu mai pot de pofta … toata vara am poftit si acum numai pot … zici k sunt gravida … daca stie cineva astept un raspuns …

  25. Valentina L says:

    Salut!

    Ma confrunt cu aceeasi problema cand vine vorba de inghetata. La majoritatea (daca nu la toate) variantele comerciale simt gustul ca fiind artificial si nu pot sa il retin (ceea ce imi spune ca nu mi-a placut suficient de mult). Inca imi amintesc gustul inghetatei facuta in casa, din copilarie, fara masina speciala, doar cu ingrediente simple si oneste si multa dragoste. Din aceasta motiv, am inceput sa fac si eu acasa, din ingrediente pe care eu le aleg si le cunosc propetimea. Iar gustul de data asta il retin :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close