Dacă ar fi să mă întrebe cineva care este carnea preferată, aș sta puțin (mai mult) să mă gândesc. Poate de aceea nu mă întreabă nimeni 😊. Ador carnea de vită, aș mânca oricând miel sau oaie, iar când am de gătit ceva rapid, puiul, rața și peștele sunt alegeri sigure. Însă carnea de porc este de departe preferata mea. Și a familiei. Poate datorită versatilității. Sau a tradiției. Sau a faptului că nu poți da greș cu porcul. Atâta timp cat e tratat cu respect, și în ogradă, dar și în bucătărie, porcul transformă orice masă într-o experiență culinară memorabilă. Așadar, vă propun o rețetă dragă mie, pentru care chiar merită să încingeți cuptorul pe vremea asta: piept de porc în bere neagră.
Ingrediente pentru piept de porc în bere neagră:
- 1.5 kg (aproximativ) de piept de porc fără os
- 600 ml de bere neagră
- 3-4 morcovi
- 2-3 bucăți de păstârnac
- 2-3 bucăți de rădăcină de pătrunjel
- 5 cepe potrivite
- foi de dafin
- o lingura de boabe de piper
- un ardei iute (opțional)
- sare
- câteva frunze de cimbru proaspăt
Preparearea pieptului de porc în bere neagră:
Carnea de porc iubește berea. Mai ales dacă bucata de carne a stat pe sare, la rece, toată noaptea dinainte. De ce fac asta? Sarea deshidratează și frăgezește, pregătind astfel carnea pentru festinul ce urmează.
Așa că am curățat excesul de sare de pe bucata de piept de porc și am așezat-o într-o cratiță încăpătoare, peste legumele curățate și tăiate în bucăți mari.
Am turnat berea deasupra. Cei 600 ml ar trebui să fie suficienți să acopere toate legumele, dar nu si carnea. Am pus foile de dafin și boabele de piper. Am pus capacul (musai, altfel berea se evaporă și carnea se usucă) și am dat totul la cuptor, la 150 de grade, vreme de 4 ore și jumătate. Acum, pot fi 4 ore, pot fi 5, depinde cât de mare este pieptul de porc. Am urmărit să obțin o carne atât de fragedă, încât să se poată desface doar cu furculița.
Când s-a copt suficient, am scos-o pe un grătar pe o tavă de copt. Am crescut temperatura la 220 de grade, și am lăsat-o 10 – 15 minute, cât să prindă o crustă aurie. În timpul acesta m-am ocupat de sosul de bere neagră.
Preparare sos de bere neagră
Am strecurat zeama din cratiță într-o ulcică și am pus-o la foc mediu. Am scos cu o lingură grăsimea ridicată la suprafață. Am pasat bine bucățile de morcov, pătrunjel și păstârnac cu un blender și apoi le-am trecut printr-o sită direct peste zeamă. Am lăsat să scadă cam jumătate, vreo 15 minute, și apoi am potrivit de sare. Am stins focul și am presărat cimbrul tocat pe deasupra.
Pentru garnitură, am fiert cartofi tăiați sferturi, pe care mai apoi i-am rumenit puțin în tigaie, alături de câteva păstăi de fasole și unt din belșug.
Și atât. Piept de porc cu o crustă aurie, fraged și aromat, cu sos de bere neagră.
S-aveți poftă!
Pentru retetele astea imi pare rau ca sunt vegetarian. Arata asa de binee…
Daca nu ai aflat inca, porcul e cea mai buna leguma. Asa ca…
Acum e la cuptor…prea mi-a facut cu ochiul!
ceva foarte frumos…si cred ca extrem de gustos. Inspiratie maxima… Am pornit sa caut berea …Pofta buna!