Ciurighele cu cidru, lămâie și cardamom

353
Ciurighele cu cidru, lămâie și cardamom

Există un desert ce, la fel ca madlena lui Proust, mă duce departe, în verile din copilărie. Mai precis, într-o bucătărie răcoroasă, mirosind a aluaturi de tăieţei şi pȃine de casă cel puţin o dată la 2 săptămȃni. Ciurighelele făcute de tanti Anica sunt cele care au inspirat rețeta mea de azi: ciurighele cu cidru, lămâie și cardamom.

Sȃngele ei de ardeleancă vorbitoare de limba maghiară îşi punea amprenta şi în mȃncarea gătită de ea. Mintea mea de copil era fascinată de răbdarea cu care întindea metri de aluaturi galbene şi subţiri, din care tăia multe şiruri de tăieţei pe care îi punea la uscat prin toată casa. Ciurighelele – csöröge, mai pe ungureşte – erau bucăţi subţiri de aluat prăjit, cu vanilie şi zahăr pudră din belşug, cu care tanti Anica umplea cu uşurinţă un vailing imens albastru. Mirosul plăcut ce ieşea prin fereastra bucătăriei ei de la parter, larg deschisă mai mereu, ne învăluia atȃt de puternic în timp ce băteam mingea, încȃt uitam de joacă şi ne repezeam la ea în casă să golim vailingul de ciurighele calde şi aromate.

Nu mai ţin minte dacă aluatul lui tanti Anica avea apă minerală sau lapte, ulei sau unt. Ce ştiu e că îmi lingeam degetele de bune ce erau. Reţeta mea de ciurighele subţiri şi crocante are cidru de mere, lămȃie şi un praf de cardamom. Şi pentru a le face speciale, se servesc cu sos dulce acrişor din limetă proaspătă, cardamom şi sȃmburi dulci de caise rumeniți în unt. Sper că vă fac poftă şi mai mare de aceste ciurighele dacă vă spun că e musai să turnaţi sosul aromat peste o porţie generoasă de îngheţată de vanilie.

Ciurighele cu cidru, lămâie și cardamom
Ingredientele pentru ciurighele
 • 250 g făină albă
 • 3 g sare fină (1/2 linguriţă rasă)
 • 2 ouă de casă mici
 • 15 g unt moale
 • coaja rasă de la o lămȃie netratată
 • 1/2 linguriţă extract de lămȃie (opţional)
 • 25-30 g zahăr alb pudră (2-3 linguri)
 • 1/2 linguriţă păstăi de cardamom verde
 • 100 ml cidru de mere, fără arome, de calitate bună
 • 250-300 ml ulei pentru prăjit
 • puţin zahăr pentru pudrat ciurighelele prăjite
Ingredientele pentru sosul de sȃmburi de caise, limetă şi cardamom
 • 50 g unt
 • 100 g sȃmburi dulci de caise
 • 1 linguriţă păstăi de cardamom verde
 • coaja rasă şi sucul de la 3 limete
 • 100 g zahăr brut nerafinat (muscavado)
 • sucul de la 1 portocală
Ingrediente ciurighele
Pregătirea aluatului de ciurighele

Această reţetă de ciurighele cu cidru, lămâie și cardamom cere seminţe de cardamom proaspăt măcinate, aşa că, mai întȃi, am presat uşor cu lama cuţitului cȃteva păstăi de cardamom şi am măcinat fin seminţele împreună cu zahărul. Îmi place mult zahărul aromatizat în acest fel şi îl folosesc des la reţetele de dulciuri. Am cernut făina pe o suprafaţă curată şi am facut o groapă destul de largă în mijlocul grămezii de făină, în care am pus pe rȃnd restul ingredientelor. Cu o furculiţă, am desfăcut uşor ouăle şi am adus spre centru făina. Am amestecat bine toate ingredientele şi am lăsat aluatul să se odihnească într-o folie de bucătărie, timp de o oră, la temperatura camerei.

Preparare ciurighele
Prepararea sosului de sȃmburi de caise, limetă şi cardamom

Cȃt timp aluatul a stat la odihnă, am pregătit sosul dulce-acrişor. Completează atȃt de bine acest desert. Am mărunţit sȃmburii de caise şi am pisat seminţele de cardamom. Am ras fin limetele şi le-am stors. Într-o tigaie pe foc potrivit, am prăjit sȃmburii în unt pȃnă au devenit aurii, împreună cu seminţele de cardamom, amestecȃnd des şi avȃnd grijă să nu se ardă.

Sâmburi de caise
Sos de sȃmburi de caise, limetă şi cardamom

Apoi, am adăugat sucul, coaja de limetă şi zahărul. Am amestecat pe foc mediu pȃnă cȃnd sosul a devenit uşor cremos şi s-a redus puţin. Am adăugat sucul de portocală, iar după cȃteva clocote am stins focul. Am transferat sosul într-un bol potrivit şi l-am pus deoparte.

Prepararea ciurighelelor

Am turnat uleiul într-un tuci şi l-am pus la încins. Am ales tuciul pentru că e mai adȃnc decȃt o cratiţă, iar stratul de ulei trebuie să fie destul de gros, la fel ca pentru prepararea gogoşilor. Am împărţit aluatul în două şi am întins prima bucată pȃnă cȃnd am obţinut o foaie foarte subţire, de 1-2 milimetri, pe care am decupat-o în dreptunghiuri de aproximativ 4 x 9 cm. Am perforat fiecare dreptunghi în mijloc, iar unul dintre capete le-am trecut prin crestatură. Bineînţeles că puteam alege să decupez aluatul în orice formă aş fi vrut, însă mi-am dorit ca ciurighelele să semene cȃt mai mult cu cele pe care le făcea tanti Anica.

Ciurighele cu cidru, lămâie și cardamom

Abia după ce am format toate ciurighelele, m-am apucat de prăjit. Fiecare tură de 8-9 ciurighele nu a stat mai mult de 1 minut în uleiul încins. Am aşezat ciurighelele pe un prosop de bucătărie absorbant şi le-am pudrat cu foarte puţin zahăr. Am procedat la fel cu a doua bucată de aluat.

Ciurighele cu cidru, lămâie și cardamom

Deşi pare mult de lucru, nu a fost, totul a mers uşor şi rapid. Eu am înjumătăţit cantitatea de ingrediente, însă treaba va curge la fel de repede şi în cazul unei porţii mari. La final, am turnat sosul aromat peste îngheţata de vanilie şi am folosit ciurighelele fine şi crocante pe post de linguriţe. Au fost irezistibile în combinaţia asta de arome, cu care sper că v-am făcut poftă.

Gabi

Gasiti aici mai multe retete de gogosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close