Deși nu am făcut asta des, într-o zi am cumpărat o cutie de prune uscate. Pur și simplu îmi era poftă și mă gândeam să pregătesc un desert din ele, însă chiar nu știam ce să fac.
Până la urmă m-am gândit și am ales să fac…piept de pui în sos de prune – o combinație cu totul întâmplătoare, cel puțin pentru mine.
Am folosit 800 gr piept de pui, două cepe tăiate cubulețe, trei ardei grași de culori diferite, 100 – 150 gr prune uscate fără sâmburi, 600 ml smântână grasă de gătit, sare, piper roșu, 500 gr orez jasmine, 100 gr unt, ½ legătură pătrunjel.
Am fiert orezul și l-am pus într-o tigaie pe foc mediu în care s-a topit untul și le-am amestecat pe foc 1-2 minute. După ce am stins focul, am pus pătrunjelul tocat mărunt și am pus capacul.
Am călit ceapa în ulei de măsline, peste am pus ardeii tăiați julienne, prunele uscate, puțin piper roșu și sare și am lăsat 5 minute să se înmoaie ardeii și să se îmbine aromele.
În paralel, am tăiat fâșii subțiri pieptul de pui și l-am călit în ulei de măsline până s-a rumenit bine-bine.
Am pus puiul și legumele călite într-o tigaie mai mare, am adăugat smântâna de gătit și am lăsat pe foc la aragaz 5 minute, astfel încât mâncarea să înceapă să fiarbă și să se lege.
Am dat mâncarea la cuptorul încins la 180 grade în jur de 15-20 minute, astfel încât aromele să se întrepătrundă mai bine și sosul să continue să se lege. Această etapă poate fi înlocuită cu continuarea fierberii pe aragaz, însă datul la cuptor face diferența – permite prunelor să își lase mai bine aroma în sos.
Puiul a ieșit foarte bun și aromat – aromele dulcegi s-au împrietenit foarte bine cu orezul bogat în unt, iar smântâna de gătit a făcut o echipă foarte bună cu prunele uscate, sosul rezultat ducându-mă cu gândul la un „curry” cât se poate de românesc.
Vă invit să încercați și voi, preparatul fiind unul destul de răcoritor, în ciuda conținutului de smântână.
Text&Foto:
Abia asteptam weekendul ,mai am o zi, ca sa pot face acest preparat.
Cred ca este foarte gustos si,mai ales, foarte diferit.
Multumesc mult!
Multumesc! Merita incercat!