Tăieței de casă – rețeta mamei mele

931

Azi împart cu voi rețeta de tăieței a mamei mele. Rețeta e un hibrid între ce a învățat mama de la mama ei și ce a învățat mama de la tanti Bezsi, vecina din stânga, o frumusețe de unguroaică plină de știință într-ale mâncării și de vorbe de duh româno-maghiare. Și vecina și bunica s-au dus, dar câtă vreme mai facem lucruri după învățăturile lor, ele încă-s în preajmă și dorul nu-i atât de greu de dus. No, să vă spun, să vă arăt:

 

Mama bate trei ouă cu trei găoace de apă. Găoacea nu-i o unitate de măsură recunoscută la nivel mondial (pierderea lor) și semnifică acea cantitate de apă pe care poți să o iei o singură dată în jumătatea cojii oului pe care l-ai spart. Pricipit?ouă

Mama cerne apoi 350 d grame de făină.faina

Amestecă făina cu oul și începe să frământe.faina cu ou

Conform buniciimele, aluatul trebuie să fie „ca și cureaua”, adică mai degrabă tare decât moale, mai degrabă rigid decât elastic dar maleabil în același timp. Și trebuie să fie fin. Și să se desprindă de degete. 6-8 minute de frământat rezolvă asta.aluat

Din cantitățile de mai sus, iese aluat pentru trei pături de tăieței. Pături ce se întind cu sucitorul.pătură de tăieței

Cât de subțire trebuie să fie pătura? Păi, destul de subțire. Cât să se poată vedea prin ea.pătură

Urmează partea cu tăiatul, care-i chiar distractivă. Poate fi executa manual sau cu mașina.tăieței

taietei

După ce-s tăiați, se lasă să se usuce, pe o pânză/un ștergar. Apoi gata.tăieței

Să fiți sănătoși.tăieței

Join the Conversation

  1. Anca Mbl says:

    atat de bine arata, ca as lua o mana de taitetei din monitor, pana ajung eu sa-i fac:))

  2. Elena radu says:

    Fara sare?

  3. si sarea,unde este sarea? ori aici nu se adauga?

    1. Adi Hădean Author says:

      Fără sare. Se fierb în apă cu sare.

    2. Un pic de sare adaugata in aluat il face mai elastic si mai usor de intins. Si eu faceam aluatul de taietei fara sare, dar am inatat de la soacra-mea sa adaug si niste sare, si intr-adevar e mai usor de intins foaia, nu se rupe.

  4. Hehe! Eu am facut intotdeauna reteta de taitei la ochi. Am vazut de atatea ori la bunica si la mama incat stiu din start care e consistenta pe care tre sa o aiba aluatul :)

  5. Uitandu-ma la mainile care lucreaza aluatul, gandul mi-a zburat la femeia de alta data care isi gasea fericirea in munca ei de acasa, bucatele facute de ea si impartasite cu familia la masa. Cand te gandesti la mama, te gandesti automat la mancarea ei :), la mesele in familie…si totusi oare copii din ziua de astazi cand se vor gandi la mama, oare la ce se vor gandi…ca m-ai mult suntem la munca decat pe acasa! Am noroc ca am o mama clasica, de moda veche!

  6. multumesc foarte mult!!!si eu am facut…dar nu am pus apa…asa o sa fac data viitoare….multumim mama lui ADI HADEAN

  7. M-am incumetat si eu pentru prima data la o portie taitei de casa…de ce nu, mi-am zis ;-)
    Ai avut dreptate Adi, tare distractiva e faza cand incepi sa ii tai :-) mai ales daca ai rabdarea mea!!
    Nu ma pot plange nici de reteta si nici de calitate – mi-au iesit buni chiar si cu faina ‘neagra’. Singura problema am fost eu :-(

  8. Sunt foarte deliciosi , multumim pentru aceasta reteta deosebita

  9. ii pot fierbe si in sucul rosiilor?

  10. Alexa Georgeta says:

    iti multumesc din suflet pentru sfat si idea de a face de acum incolo astfel de taitei ., sunt minunati .

  11. După tăiere se desfășoară sau se așteaptă să se zvânte puțin? Eu aici m-am împotmolit ultima dată, că i-am desfăcut imediat cum i-am tăiat și se cam rupeau… dar probabil proportiile nu au fost bune, o să încerc din nou.

  12. Bunica mea, Dumnezeu sa-i dea sanatate, lasa paturile de taietei un pic la uscat pe un stergar, atata cat sa nu se crape cand le impatura … astfel taieteii sunt semi-uscati cand ii tai si n-ai probleme ca se lipesc intre ei cat stau sa se usuce.
    Si tot de la bunica stiu: se taie un colt dintr-o patura de taietei, se pune pe plita sobei sa se coaca si se da la copii … asa si bunica are liniste cu taiatul si nepotul e fericit.

  13. :) Imi place fraza cu unguroaica….:) ….si taiteii….!!

  14. Luiza Birsan says:

    Pricipit ! Multumesc !

  15. mama zicea ca apa din gaoace tine locul unui ou. Facea „”patura de taitei”” cu apa , ca sa faca economie de oua cand nu erau destule

  16. Am facut aseara aceasta retea dar ceva nu a iesit cum trebuie. Aluatul a iesit moale si lipicios, exact opusul a ceea ce trebuia sa iasa. Am mai incorporat cel putin 100 gr.faina, mai mult nu am putut pt. ca ma dureau mainile si ma grabeam. N-am putut sa-i dau prin masina si am ales sa las aluatul sa se usuce putin. cautand ulterior alte retete am observat ca proportia este de 100 gr faina la un ou(fara apa). Dupa cum spunea Rodica, jumatatea de gaoace de apa=1 ou, cred ca ar mai fi trebuit faina. Mi-ar fi de ajutor sa imi spuneti unde am gresit …

  17. Mihai-Gavril Petrica says:

    Multumesc mult pentru reteta, este exact cum mâncăm in copilărie, o supa simpla si gustoasă. Ca supa de pui cu taietei nu imi hrăneste nimic dorul si lipsa mamei care a plecat din lumea asta timpuriu. Ma simt acasă la mami , cu mirosul si gustul placut neegalat al supei de pui. Împărtăsesc cu bucurie familiei bunătatea de mâncare.
    Respec,
    Mihai-Gavril Petrica

  18. luminita neacsu says:

    Multumesc, de reteta, dar mai ales pentru faptul ca mi-am amintit ca exact asa facea si mama taitei si turna cu jumatatea de ou apa….si ochii mi s-au umplut de lacrimi, pentru ca e mult timp de cand a plecat de langa noi. Multumesc inca o data !

  19. Mersi, Adi. Eram exact cu mama si bunica atunci cand am vrut sa fac taitei de casa si am cautat o reteta care sa sune cum trebuie. Acum repetam, ca ne-a placut ce a iesit.

  20. Felicia says:

    Multumesc din suflet! Este exact reteta pe care o cautam! De acum, pt price reteta am nevoie, stiu unde ma uit – ADIHADEAN.RO!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close