Ador picnicurile! Să mânânci o gustare delicioasă, afară, și să admiri un loc frumos, este pentru mine unul din modurile preferate de a lua masa. De la primele zile călduțe, imediat ce ieșim din iarnă, și până toamna târziu, am întotdeauna la îndemănă coșul și păturica de picnic. Așa că vă propun o rețetă ideală pentru un picnic oricând în timpul anului, o mâncare pe care o gătiți complet acasă, se poate servi la orice temperatură (de la fierbinte la complet rece), și se servește direct din mână, fără farfurii, tacâmuri, sau vase de spălat la sfârșit – vom coace niște plăcinte umplute cu cârnați proaspeți și brânză maturată.
Dacă sunt pe acasă, uneori iau bicicleta și pedalez într-o plimbare, și poposesc în primul loc frumos la umbra. Iar dacă sunt în vacanță, cu siguranță voi găsi locuri frumoase de admirat în timpul unui picnic, așa că un pachețel de mâncare e mereu pregătit.
Ingrediente pentru plăcintele cu carne de cârnaț și brânză maturată
- 500 g făină
- 20 g drojdie
- 50 g unt
- 2 ouă
- 250 ml apă
- Rozmarin uscat
- Sare, zahăr
- 1/ 2 ceapă roșie
- 2 căței usturoi
- Ulei de măsline
- 500 g cârnați chorizo proaspeți
- 250 g passata de roșii
- Chilli
- 250 brânză cheddar roșu
- O lingură susan alb și negru
Metodă de preparare plăcinte umplute
Mâncarea pentru picnic trebuie să fie în primult rând savuroasă. Dar la fel de important este să fie și ușor de ambalat, transportat și servit, fără a avea nevoie alte instrumente de gătit, multe vase sau tacâmuri.
Aluatul de plăcinte
Am frământat în robotul de patiserie făina cu drojdia, apa, untul, un ou, rozmarin uscat, sare și zahăr, 10 minute, până când am obținut un aluat elastic și neted. L-am transferat într-un vas uns cu ulei de măsline, și l-am lăsat acoperit o oră, la dospit. Volumul lui s-a dublat în acest timp, și aluatul a devenit foarte aerat și delicat.
Umplutura de cârnați și brânză maturată
Am desfăcut și am mărunțit cârnații chorizo în robotul de bucătărie, pentru a obține o carne tocată din cârnați. Am călit-o cu ulei de măsline, usturoiul și jumătatea de ceapă tocate, rozmarin proaspăt, chilli tocat, după gust – am lăsat totul pe foc 15 minute. Am adăugat passata de roșii, am condimentat cu sare, piper și zahăr, pentru a balansa aciditatea roșiilor, și am scăzut totul pe foc 20 de minute.
Am lăsat umplura plăcintelor la răcit, până când a ajuns la temperatura camerei – am așteptat pentru ca brânza să nu fie complet topită, în această fază. Pentru a o finaliza, am răzuit 200 g din brânza cheddar pe răzătoarea mare, și am încorporat-o în amestecul de chorizo.
Cum am finalizat aceste plăcinte umplute cu cârnaț și brânză maturată?
Am întins aluatul într-o foaie de 5 mm grosime. Am folosit o formă de plăcinte, cu ajutorul căreia am tăiat discuri de aluat, apoi le-am poziționat in partea cu striații a formei, și le-am umplut cu o lingură generoasă din compoziția de cârnaț și brânză. Am uns cu apă marginile aluatului, și am sigilat plăcinta.
Am pus plăcintele într-o tavă, pe hărtie de copt. Le-am uns cu ou, și am presărat deasupra 50 g de cheddar răzuit pe răzătoarea mică, și amestecul de susan. Am copt la 180 de grade, cam jumătate de oră, pe șina inferioară a cuptorului, pentru a nu arde brânza.
Am scos plăcintele când s-au rumenit frumos, și bucătăria deja mirosea frumos a copt, brânză și condimentele din carne. Le-am împachetat așa calde într-un șervet, și le-am luat la iarbă verde.
Sper să le coaceți și să le luați cu voi la un picnic special, într-un loc frumos, la plimbare.
Cu drag, Cristina.