Salutare,
“Simplitatea” este una din tendinţele anului 2016 în materie de băuturi mixate! Presupune crearea unor băuturi foarte complexe, cu ingrediente puţine. Se bazează pe alegerea unor ingrediente cu dimensiuni multiple, care sunt formate din mixuri de ierburi şi condimente ori care au fost maturate în butoaie de stejar pentru o perioadă mai lungă de timp. Uneori se aleg ingrediente care pur şi simplu sunt complexe, prin definiţie.
Asta am făcut şi eu astăzi, iar rezultatul a fost mai mult decât o simfonie a aromelor! Iată ce a ieşit:
European Symphony
Pahar: coupette, prerăcit
Decor: cireaşă şi coajă de portocale
Metodă: stir (amestecare)
Ingrediente:
1 lingură de stafide
40 ml Genever învechit*
20 ml Nectar Pedro Ximenez**
20 ml Aperitiv din plante
*Geneverul este o băutură cu tradiţie, considerat a fi strămoşul gin-ului de astăzi. Este o băutură distilată din cereale, aromatizată cu ienupăr, hamei şi are şi un conţinut de minim 15% “maltwine” (vin din malț).
** Nectar Pedro Ximenez – un vin de tip sherry, din Portugalia, produs din strugurii “Pedro Ximenez”. Are un conţinut de zahăr ridicat şi se serveşte de regulă, bine răcit, la desert.
Mod de preparare:
Într-un pahar de amestec, se adaugă o lingură de stafide şi o porţie de genever. Se zdrobeşte bine cu o lingură, după care se adaugă restul ingredientelor, inclusiv gheaţa care trebuie să fie cât mai proaspătă!
Amestecaţi uşor până ce toate ingredientele sunt bine răcite, omogenizate şi diluate! Strecuraţi tot conţinutul (fără stafide) în paharul prerăcit şi adăugaţi decorurile.
În cazul de faţă am optat pentru uleiurile esenţiale din coajă de portocale (este suficient să presaţi coaja deasupra băuturii) plus o cireaşă ce am ţinut-o la macerat 6 săptămâni în lichior Italian amaretto.
Spor la (de)gustat,
Text: Mihai Fetcu
Foto: Aura Petrașcu
Pare delicioasa! Nu am baut asa ceva pana acum. O multime de arome.