Sandwich-uri calde (Croque madame et monsieur)

981

Un mic dejun savuros, pentru el şi ea. În zilele în care suntem liberi şi lenevim mai mult dimineaţa, este bine să ne răsfăţăm partenerul/a cu un mic dejun delicios. Am decis să vă arăt micul dejun preferat de noi, cu origini franţuzeşti pentru că, deşi mie îmi place să mănânc ceva dulce la micul dejun, aceste sandwich-uri le mănânc cu plăcere, imediat ce le scot din cuptor.

În plus, nouă ni se potrivesc ca o mănuşă aceste combinaţii: mie îmi place cu ou moale deasupra, lui nu! Aşadar diferenţa dintre aceste două sandwich-uri este oul prăjit/poșat pus deasupra (sunt câteva surse care arată că şi prepararea lor e diferită, dar mie îmi plac oricum).

Aşa că iată reţeta, nimic complicat (sosul béchamel îl puteţi face seara):

Pentru 4 porţii avem nevoie de: 8 felii pâine, 50 g unt, 16 felii şuncă, 16 felii caşcaval, muştar,  sos béchamel.

Pentru sosul béchamel avem nevoie de: 300 ml lapte, 50 g făină, 50 g unt, sare, piper, nucşoară.

Începem prin a prepara sosul béchamel: într-o cratiţă punem 50 g unt la topit, apoi adăugăm făina şi amestecăm 1 minut pe foc până se “prăjeşte” puţin şi absoarbe tot untul. Turnăm laptele cald în fir subţire, amestecând încontinuu cu un tel. Amestecăm pe foc până obţinem un sos cremos. Adăugăm sare, piper şi nucşoară rasă după gust.preparare sandwich cald

Feliile de pâine se ung pe o parte cu unt şi se prăjesc puţin în tigaie, pe ambele părţi. Ungem feliile cu muştar, apoi cu sos béchamel, aşezăm câte o felie de şuncă (sau muşchi file) şi câte o felie de caşcaval (eu am folosit şi afumat şi simplu), apoi “lipim” câte două felii. Deasupra ungem cu restul de sos şi radem caşcaval.

preparare sandwich cald

preparare sandwich cald

Aşezăm într-o tavă şi le punem în cuptorul încins aproximativ 10 minute sau până când se topeşte caşcavalul şi pâinea devine crocantă.

preparare sandwich cald

Croque madame se serveşte cu un ou deasupra, prăjit sau poșat, iar croque monsieur, simplu.

sandwich cald

Aşa cum puteţi observa sunt nişte sandwich-uri duble, unul fiind mai mult decât suficient pentru o persoană. Dacă doriţi, puteți folosi doar 1 felie de caşcaval, 1 felie de şuncă şi două felii de pâine pentru fiecare sandwich.


sandwich cald

Recomand consumarea sandwich-urilor calde!

sandwich cald

Text&Foto: Andreea Dianu

Pasiune pentru bucătărie

alist

Join the Conversation

  1. Interesanta reteta. As scoate sosul Bechamel, lungeste prea mult timpul de prepare:-)

    1. Se face repede si sosul, dar merge si fara :)

  2. Totul ok dar fara sos bechamel.

    1. Se poate si fara sos, e la fel de bun :)

  3. Asa fac si eu la cuptor sau la toast dar fara sos bechamel. Cine vrea isi pune dupa, ce sos vrea.

  4. dorinacaramel says:

    eu am avut bechamel ramas de la macaroane ,am facut asa si ies ff bune ,cred ca tocmai sosul ala le da savoare ,incercati sunt minunate

    1. Andreea Dianu says:

      Ma bucur, sa va fie de bine!

  5. Intru si eu in „cor”: cu ce am putea inlocui bechamel-ul?
    Si da, si eu cred ca sosul ii da plusul. Si categoric (pt mine) oul posat.

    1. Andreea Dianu says:

      Cred ca ar merge cu maioneza, dar sosul bechamel nu e greu de facut.

  6. https://chefclaudiuvaida.wordpress.com
    Cu siguranță mi-as face și eu un astfel de mic dejun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close