Primesc întrebări de două zile încoace, multe dintre ele cu ideea principală „când o să fie online www.viatalagradi.ro” și de ce nu e, că ai spus că pe data de 5 Septembrie va fi gata”. Simt nevoia să clarific niște lucruri:
1) www.viatalagradi.ro nu-mi aparține, e un site construit, găzduit și administrat de Primăria Cluj Napoca, dânșii sunt în măsură să spună de ce au dat ca dată a apariției site-ului data de 05.09.2011 și de ce nu a apărut încă
2)proiectul Viața la grădi nu-mi aparține, nu am susținut niciodată asta, e un proiect al Primăriei Cluj Napoca în care domnul profesor Nicolae Hâncu și cu mine am fost cooptați pentru a realiza pe de o parte controlul în grădinițe și ghidul de bune practici, pe de o parte meniul pentru opt săptămâni consecutive, ca model de urmat, ambele lucrui fiind realizate până în acest moment
3)rețetarele și fotografiile pentru primele două săptămâni din meniul propus au fost trimise deja celor care se ocupă de site, deci în ceea ce mă privește, consider că mi-am făcut datoria (asumată și absolut voluntară), așa cum voi continua să o fac până în momentul în care întregul meniu va fi publicat (întrucât e vorba de opt săptămâni consecutive, nu văd de ce ar fi publicate simultan, dacă asta-i o problemă pentru cineva)
4)nu am o relație tensionată cu Primăria și, după cum am mai anunțat, sunt la dispoziția municipalității și pentru faza de implementare, în momentul în care se va dori acest lucru, între timp pot să ajut promovând site-ul www.viatalagradi.ro așa cum pot eu, adică online, cu condiția ca acesta să apară
Sper că am lămurit-o pe asta. Acum, despre Farfurii curate: e un proiect diferit de Viața la grădi. Voi folosi informațiile pe care le-am obținut (adică rețetele, întrucât munca îmi aparține) pentru a încerca să implementez meniul în trei grădinițe de stat din Cluj Napoca. La acest proiect lucrez împreună cu Ioana Micu și Fundația Danis. Noi am socotit că suma de 5000 de euro e una minim rezonabilă pentru a putea face lucrul acesta (ingredientele costă, ustensilele costă, timpul costă, experții costă, toate costă, pe scurt). Pentru a obține banii aceștia putem face mai multe lucruri. Adică fie alergăm după sponsorizări, fie încercăm să-i obținem din alte surse. O șansă bună e programul de granturi pentru bloggeri inițiat de Raiffeisen Comunități. Am depus scrisoarea de intenție, am trecut de primul hop, urmează să depunem proiectul final (lucrul acesta se va întâmpla mâine, 8 Septembrie) și apoi să sperăm că ne veți vota. O să facem un pic de zgomot când va începe votarea și un pic mai mult zgomot pe toată perioada votării, pentru că ne dorim foarte tare să obținem grantul și să implementăm meniul în cele trei grădinițe (pe care nu le-am ales deocamdată) până la finalul anului.
Ce înseamnă implementare? Înseamnă cursuri cu bucătarii (adică lucru efectiv pe rețetele din meniu, la cantități mari), work-shop-uri cu părinții, copiii și educatorii (pe rând), cursuri cu managerii grădinițelor, în urma cărora ei vor căpăta informații care să-i ajute să mențină proiectul și după ce ne vom încheia noi treaba. Pe scurt, vor fi trei luni de muncă intensă și încă una de concluzii și raportări. Cu alte cuvinte, sfărșitul anului 2011 și începutul anului 2012 nu ne punem prea multe plecări din Cluj în agendă:). Un alt lucru important de știut și de ținut minte (că am tot auzit porstii și aberații și pe tema asta): meniul propus NU e unul bio, eco, organic, raw, vegan, antialergic ori miraculos, el îți arată ce poți face cel mai bine din 7 lei/copil/zi, în condițiile în care copiluluui îi oferi un mic dejun, un prânz cu două feluri și desert și o gustare, acoperind necesarul caloric și nutrițional pentru perioada în care se află în grija statului respectiv a grădiniței (desigur, grădinițele private pot să-și permită ceva mai mult și ceva mai bine, având altă limită de buget). Atât am avut de spus pentru moment. Să fiți sănătoși.
felicitari pentru implicare, entuziasm, daruire si putere!
Asteptam cu mult interes continuarea acestei povesti, care, sper din tot sufletul, sa devina realitate nu doar o poveste frumoasa.
P.S. cand am spus ca partenerii tai nu sunt la fel de seriosi ca tine, te-ai ratoit la mine, dar pana la urma s-a dovedit ca am avut dreptate. Sincer, de data asta, mi-as fi dorit sa nu.
hai, că nu m-am rățoit:). iar mie-mi place să acord prezumția de nevinovăție, să știi. chiar cred în ea:).
Felicitari si succes in tot ce faceti!
„saracii parinti cum asteapta ei, si Primaria nu si-a facut datoria..” Sa nu uitam ca si acolo sunt niste oameni care incearca sa faca sa mearga situl, asa cum se pricep si potSi eu sunt unul dintre parinti si nu mor ca mai astept 2-3 zile pentru un lucru oferit gratuit de cineva. N-am depus nici un efort, de ce sa arunc cu noroi in munca acestor oameni? Sa nu uitam ca si acolo sunt niste oameni care incearca sa faca sa mearga situl, asa cum se pricep si pot. Nu sunt specialisti. Eu zic ca 2-3 zile nu e o tragedie; as vrea sa vad ca aceleasi persoane din presa vor pune presiune pe administratorii si directorii din scoli pentru implementarea acestui proiect. Finalitatea lui nu consta in publicarea acestor retete pe site.
Ps nu tin i-au apararea nimanui. Cine ma cunosate stie ca sunt unul dintre primii care ii penalizeaza.
Marius, eu pot să pariez pe cât vrei că nu o să apară în presă niciun material care să-i aibă ca protagoniști pe directorii grădinitelor ori pe cei de la inspectorat:)
Pariez si eu, la fel ca si tine ;) Uite, poate se ambitioneaza domnisoara jurnalista si ne face sa pierdem pariul ;)
buna,si normal ca am asteptat cu interes ziua deschideri acestui sait ,din moment ce a fost anuntat,si mai mult de atat,dupa meniul acela ptr. o saptamana care a fost publicat ,unde nu apar deloc fructele proaspete ,iar fainoasele cu duiumul,am dori sa se fi scris la acel meniu si gramajele si reteta efectiva de prelucrare,si atunci era ok,ne puteam dumiri si noi de multe …totusi ..se cam bate cap in cap cu OMS1563/2008.iar primaria innainte sa faca acest lucru,ca de impus…??ar trebui sa utileze toate gradinitele cu utilaje profesionale,sa angajeze personal ,ca nu prea suntem…si sa faci efectiv un meniu (a la http://www.viatalagradi.ro) ptr 160copii care au ore stabilite de servit masa ,iar bucataresele incep serviciul la ora 6,copii mananca la ora 8,numai pregatirea micului dejun ….dureaza,darami te sa mai stam sa mai fiarba si apa (oale=50l)pe sobe de aragaz cu patru ochiuri,nu profesional,…..si doar doua persoane!!??totusi…..ASTEPTAM!!!!
Asteptam asa ceva si in Timisoara!!!Spor in toate!
Buna Adi!
Felicitari si pe aceasta cale pentru munca depusa in cele 2 proiecte!
Am nevoie mare de parerea ta intr-o problema care ma chinue:
Am un baiatel de 1,5 ani si evident, ma stradui sa-l hranesc cat mai echilibrat si mai natural. Am vazut pe blog (viatalagradi) retete fooarte interesante cu carnita de pasare, la cuptor. Aici intra problema mea…
Ma stradui sa nu-i dau la copil carne din comert ca e ditai scandalul pe ea (ca e plina de hormoni si antibiotice), ci sa cumpar pasari de la rude ca sa fiu eu sigura ca sunt hranite cum trebuie, vad soarele, nu-s tratate cu antib. Nu intotdeauna pasarile sunt pui, uneori sunt de-a dreptul gaini, care puse la gratar sau la cuptor sunt fragede… intr-o saptamana si ceva :)). La ciorba nu-i asa mare problema, ca fierb carnea pana ma plictisesc de tot si iese pana la urma.
Te rog din suflet… da-mi o idee pentru cele 2 tipuri de mancare (cuptor si gratar). As putea sa o fragesesc cumva inainte de pregatire sau singura alternativa este puiul din comert?
P.S. Am vazut in niste articole din urma, ca vorbeai de bine „Puiul fericit”. L-am studiat si eu, zice ca e „hranit ca la curte, cu 80% porumb si scos la iarba verde”. Dar celelalte 20% n-or fi hormonii si antibioticele de care ma feresc atat?
Tu ce ai alege pentru copilul tau?
Multumesc!