PUB
În unele părți au apărut deja ghebele, în altele abia de acum înainte urmează să apară. Împreună cu prietenii mei de la Unisol am pregătit pentru iubitorii ciupercilor de pădure o rețetă și o modalitate de conservare a ghebelor. Iată:
Ghebele, bijuterii ale toamnei, apar de pe la sfârșitul verii dacă au loc bun și împrejurări climtice prielnice (mai la deal, mai la pădure, mai la umezeală și mai la răcoare). Se găsesc prin păduri, de bună seamă, dar unii norocoși le pot găsi și în supermarket (e varianta sigură, dacă mă întrebați pe mine, ghebele au obiceiul de a semăna bine cu unele ciuperci otrăvitoare – sau – invers – lucru care poate fi cel puțin periculos). Avem ghebe, cum procedăm?
Curățați ciupercile de impurități, chiar și de codițele mai bătrâne și ușor lemnoase. Codițele tinere pot să rămână (puteți să l spuneți picioare, mie mi-e totuna). Spălați-le apoi în multe ape apoi aruncați-le într-o oală în care clocotește apa. Lăsați-le să dea două-trei clocote apoi scurgeți apa de pe ele.
Pentru un kilogram de ghebe, tăiați în solzi fini 4-5 căței de usturoi și tocați o legătură mare de pătrunjel (să obțineți 3-4 linguri de frunze tocate).
Puneți într-o cratiță patru linguri de ulei, gebele și usturoiul, chiar și pătrunjelul. Presărați o jumătate de linguriță de sare grunjoasă peste ghebe și lăsați-le pe foc mic o jumătate de ceas.
Puneți ghebele în borcane sterile, turnați ulei peste ele și strângeți bine capacele. Țineți borcanele peste noapte învelite-n ștergare fierbinți, acoperite cu o pătură. Păstrați la loc rece, ferit de lumină.
Sincer vorbind,imi e cam frica sa pun ciuperci salbatice ca nu le cunosc bine. IMI plac si le gatesc cu placere.Cum sa procedez sa verific daca nu-s otravitoare ?Va deranjeaza daca imi comunicati modul de verificare? VA ROG! Adresa mea este:
nicolescuelena@yahoo.com Multumesc,Elena
Puneti la fiert impreuna ci ciupercile un catel de usturoi ,daca acesta ramane alb dupa fierbere atunci ciupercile sunt bune,daca usturoiul isi schimba culoarea (se invineteste)atunci mai bine le aruncati.
IOana
Decind ma stiu asa prostie si inconstienta mare nu am auzit. Pai asa o bagi pe toata lumea in spital sau altundeva … daca asa sfaturi dai.
ciupercile se verifica astfel…le pui la fiert si adaugi ceva de argint in vas…iar daca argintul se innegreste in timpul fierberii atunci ciupercile nu sunt bune si trebuiesc aruncate…
Cum poate cineva sa dea asa sfaturi prostesti?
Va rog cititi inainte, se gaseste pe net destula informatie.
Si mergeti in padure la cules! Cat timp mai avem paduri.
Sunt o gramada de ciuperci si-s putini care se obosesc sa le culeaga, exceptand hribii care sunt exterminati f repede si se vand la centre de colectare.
nu mai dati sfaturi de bagat lumea in spital. nici usturoiul si nici argintul si nici platina n-o sa va spuna daca sunt sau nu comestibile. cel mai sigur, o faceti cu o carte, cu un atlas al ciupercilor. nu stiti ce e, e otravitoare :)
Nici usturoiul, nici argintul, nici ceapa, nici patrunjelul nu sunt indicii pentru a verifica ciupercile. Asa cum a spus si Robert, invatati sa le recunoasteti. Nu e usor. La inceput numai cateva specii sigure. Nu faceti recoltare de wekeend, fara a cere sfatul celor in varsta. Deschideti o carte, un determinator. Ciupercile din flora spontana a Romaniei, Ghidul culegatorului de ciuperci, cu planse color. Sau mai sigur cumparati ciuperci de cultura sau cultivati pentru familie, pentru conserve.
tudor.ioana.735@facebook.com
tel. 0745420536.
„Lăsați-le să dea două-trei clocote apoi scurgeți apa de pe ele” Va rog sa va documentati inainte de a publica pe internet. Ghebele in stare crudda sau daca sunt fierte insuficient sunt toxice si pot provoca un puternic efect diuretic pentru aceasta e necesara fierberea lor cel putin 20 de minute. Exemplarele mai batrane pot fi toxice si dupa 20 de minute de fierbere pentru acestea se fierb separat si puneti un catel de usturoi la fiert daca se invineteste se arunca(acesta este valabila doar pentru ghebe daca sunt alte tipuri de ciuperci otravitoare in oala se poate schimba la culoare sau nu catelul de usturoi si aceasta pentru ca nu au fost culese cum trebuie dupa regula o ciuperca de care nu esti 100% sigur este otravitoare). Si ar mai fii ceva cu privire la ghebe daca sunt culese inghetate sau se congeleaza crude toxinele isi amplifica efectul deci este de preferat a nu se culege exemplare congelate pentru ca oricum nu ai cum sa le identifici corect sau a se congela crude.
sigur, dar n-ar strica să citim postările până la capăt, eventual cu atenție: „Puneți într-o cratiță patru linguri de ulei, gebele și usturoiul, chiar și pătrunjelul. Presărați o jumătate de linguriță de sare grunjoasă peste ghebe și lăsați-le pe foc mic o jumătate de ceas.”.
Nu vreau sa intram intr-o polemica ma scuzi da am deranjat noi prin fierbere in apa de fapt diluam toxinele pentru a fi tolerate usor de organism (adica le aducem in limitele tolerabile pentru ficat din aceasta cauza ar fi bine de evitat ghebele de catre copii, batrani sau de catre persoanele care au probleme cu ficatul) daca nu am pus apa (se inegreste dupa 20 de minute) si nu am clatit bine dupa fierbere ciupercile mai pot avea toxine care sa afecteze mai mult sau mai putin de la caz la caz organismul uman chiar cu aceasta tratare termica. De ce nu se consuma ghebe crude puse pe gratar ? Nu sunt ele tot tratate termic ?
Ps. Am citit pana la capat reteta si mi-sa parut destul de interesanta de pus in aplicare cu exceptia la ce am supus prima data !
Clar trebuiesc fierte mai mult de 20 minute. Eu chiar le schimb apa si le mai dau inca un clocot.
Salutare, pe unde se gasesc ghebe si hribi de cumparat in zona Clujului, ceva nume de sate zone din imprejurimi sau locuri un Cluj unde vin oameni cu ciuperci. Mersi.
O intrebare am si eu. Daca pun patrunjeul acela verde, nu risc sa-mi fiarba, chiar daca borcanul il sterilizez bine si il depozitez la loc racoros si ferit de lumina (la beci)? Mamaie punea ghebe la borcane, dar ea mereu punea otet (pentru iarna). Stiu ca asta e alta reteta, arata minunat iar gustul e divin, dar consumate pe moment. Si eu le prepar in fiecare toamna. Am avut un „mentor” bun, bunica mea.
P.S. Eu nici in ciorba nu pun verdeata, prefer sa tai si sa pun proaspata in farfurie in momentul in care mananac.
Asa e fratilor,ghebele sunt o trufanda a romanilor.Nu sunt greu de identificat in padure ,dar pentru inceput trebuie sa mergeti cu un cunoscator ,in padure.Pot fi gatite in multe moduri:ciulama,tocanita,ciorba,zacusca,cu maioneza=sunt deosebite,la otet.Eu merg in fiecare toamna si le adun,apoi le savurez…
Banuiesc ca reteta poate fi aplicata si la alte feluri de ciuperci!