PUB
De ce ai pune fasole-n borcan, dacă găsești fasole tot timpul anului? Poate pentru a scuti din timpul scurt al zilelor de iarnă, poate pentru a nu pierde vremea când vii acasă de la muncă într-o zi de post în care ai mâncat doar niște foietaj cu ciuperci (Doamne ferește!) la prânz, poate pentru că-i mai simplu să frigi doar cârnații zemoși și plini de ierburi și să arunci peste ei, când sunt gata, conținutul unui borcan care-ți asigură garnitura. Ori poate că pur și simplu nu vrei să lași să treacă pe lângă tine Olimpiada toamnei. În plus, să pregătești rețeta de față, e ușor, ieftin și distractiv.
Dintr-un kilogram de fasole uscată poți obține puțin pese două kilograme de fasole fiartă (depinde de soi, unele absorb mai multă apă, altele mai puțină).
Lăsați fasolea, aleasă și spălată, într-un vas cu apă rece, până a doua zi. Puneți-o apoi la fiert împreună cu câteva boabe de piper, puțină sare, o foaie de dafin, trei-patru rămurele de cimbru.
Dacă puneți și o roșie, veți găsi mai puțină coajă de fasole pleznită. Scurgeți apa de pe fasole după ce-i fiartă (dacă fierbeți fasolea 30 de minute în oala sub presiune, va fierbe și uniform și repede).
Curățați un kilogram de cepe mici-mici (arpagicul e și mai bun) și opăriți-le în apă cu sare. Apa trebuie să fie clocotită și cepele trebuie să stea în ea până într-un minut.
Puneți ulei într-o cratiță (patru linguri) și puneți ceapa în ulei. Presărați sare și piper peste ceapă. Țineți ceapa pe foc mic un sfert de ceas, până începe să-și schimbe culoarea și să se înmoaie (ceapa întreagă dacă-i mică, jumătăți ori sferturi dacă-i mai mare).
Puneți fasolea peste ceapă și mai aruncați în cratiță două-trei rămurele de cimbru. Cimbrișorul e bun de asemenea. Țineți pe foc mic încă zece minute apoi stingeți focul și puneți amestecul în borcane curate și sterilizate (le opăriți și le lăsați cu gura în jos pe un tifon până se usucă sau le stivuiți în cuptorul aprins și lăsat pe temperatură mică, până se usucă bine).
Turnați ulei peste fasolea cu ceapă și mișcați borcanul, să iasă aerul din el.
Acoperiți cu capacul. Puneți borcanele într-un prosop ori într-o pătură, așezate într-o cutie. Aveți grijă să fie acoperite bine. Păstrați-le la loc ferit de umezeală și lumină.
Nu stiu daca o friptura mi-ar fi facut asa pofta!Vis.
Chiar voiam sa te intreb, ce crezi despre „schimbatul apei” in timpul fierberii ca prevenire a viitoarelor balonari :)? Eu am incercat cu inmuiere prealabila, schimbatul apei de vreo 3-4 ori in timpul fierberii, folosirea zarzavatului (morcovi, telina) si nimic…sa nu zic de fasolea cumparata din conserve, e teroare, la fabrica de conserve cred ca nu se ocupa nimeni sa o inmoaie nimeni in prealabil/ nu schimba nimeni apa in timpul fiertului…Mama mi-a spus ca asta are de-a face si cu „vechimea” fasolei, adica daca e culeasa de anul asta, daca e de anii trecuti etc…tu ai vreun pont in acest sens? Mersi.
Exact aceeasi intrebare avea si eu: daca stii vreo metoda eficienta pentru a preveni balonarea de la fasole.
*aveam
Eu folosesc bicarbonat cand o inmoi, cam o lingura la un kg de fasole. Se mai poate pune la fiert putintel chimen, si asta ajuta..
salutare tuturor!
eu de la mama asa stiu ca trebuie pus o linurita {depinzand de cantitatea pe care o punem la fiert} de bicarbonat de sodiu, pentru a reduce efectul de balonare!!!
Reply
Adi Hădean
September 18, 2013 at 8:12 pm (Edit)
Nu arunc nicio apă (cum să consum energie pentru a extrage gust și nutrienți pentru ca apoi să arunc supa?) și nici nu stric legumele din supă cu bicarbonat. Pun în oală rămurele de cimbru și un cartof curățat.
Si arunci cartoful la sfarsit?
nu, de la început
De la început îl arunca în oala, iar la sfirsit îl mai arunca odată, dar la gunoi de data aceasta, pentru ca înțeleg ca rolul cartofului este de a absoarbe sulful din fasole, sulful fiind de vina pentru efectele de care ne plângem/ferim cu toții. ;)
Treaba cu cartoful si cimbrul am testat-o si eu; foarte utila!
De fiecare data sotia arunca apa de 3-4 ori si de cele mai multe ori nu avea niciun efect, doar ca se pierdea gustul intregii mancari.
Multumim Adi Hadean.