Negresă cremoasă cu cremă de brânză

889

Aceasta este una dintre reţetele mele preferate şi am folosit-o des. Pentru varietate, puteţi adăuga cremă de brânză, zmeură, biscuiţi, batoane de ciocolată sau poate fi servită simplă cu o cupă de îngheţată. Dar baza rămâne aceeaşi. Nu mi-a plăcut niciodată varianta noastră de negresă pentru că este un pandişpan mult prea uscat pentru gustul meu. Adaosul de ciocolată topită produce o negresă sfărâmiciosă și lipicioasă, aproape ca spuma de ciocolată.

negresa-cu-crema-de-branza

Negresă: 320 gr unt, 400 gr ciocolată neagră (tocată mărunt), 6 ouă, 3 gălbenuşuri, ½ lingură extract natural de vanilie, un vârf de cuţit sare, 165 gr zahăr brun, 165 gr zahăr alb, 4 linguri făină, 4 linguri pudră de cacao
Crema de brânză : 200 gr brânză tartinabilă, 1 gălbenuş, ½ linguriţă extract natural de vanilie, 1 lingură zahăr

Se topeşte untul la foc mic, se adaugă ciocolata şi se amestecă până se topeşte toată cantitatea de ciocolată. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit.

Se omogenizează într-un bol ingredientele pentru cheesecake şi se pune crema într-o pungă pentru ornat.

Într-un bol mare se adaugă ouăle şi gălbenuşurile, extractul de vanilie și sarea.  Se bat spumă până îşi dublează volumul. Treptat, în 4-5 rânduri, se adaugă zahărul, pe marginea castronului pentru menţinerea aerului în spuma de ouă. Se continuă cu mixerul pentru încă 7-10 minute, până îşi dublează iar cantitatea. Eu am un castron mare şi s-a umplut cam ¾ cu spumă de ouă şi zahăr.

negresa-cu-crema-de-branza-3

Se preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade.

Pe marginea castronului, se adaugă făina, pudra de cacao şi ciocolata topită. Cu o spatulă, se amestecă compoziţia. Categoric nu se amestecă cu mixerul. Se amestecă uşor cu o spatulă, în jurul castronului, având grijă să ridicaţi făina, cacaua şi ciocolata de pe fund. Durează câteva minute până se omogenizează, dar rezultatul va fi excelent.

negresa-cu-crema-de-branza-4

Se tapetează tava cu hârtie de copt şi se acoperă cu aluatul pentru negresă. Pe lungime, se trasează linii cu crema de brânză. Cu o scobitoare, se trasează pe lăţimea tăvii linii orizontale.

negresa-cu-crema-de-branza-5

Se dă la copt, se scade temperatura la 180 grade şi se coace 25 de minute. negresa-cu-crema-de-branza-6Trebuie să fie încă un pic moale şi umedă în mijloc. Se răceşte complet înainte de tăiere.

negresa-cu-crema-de-branza

 Text&Foto: Lia Ștefan

Mr.Bunny’s Cooking Adventures

alist

Join the Conversation

  1. O rețetă minunată! Abia aștept să o fac!
    Se poate folosi crema mascarpone?

    1. Lia Ștefan says:

      Mulțumesc! am folosit brânză tartinabilă, tipul acela de brânză la cutie, care se întinde pe pâine. Aromă naturală :) , evident nu cu verdețuri sau alte arome. Mascarpone nu are gustul foarte pronunțat, specific brânzei.

  2. Mulțumesc pentru rețetă, dragă Lia, a ieșit fenomenală! Ce-i drept, am operat unele modificări, mi s-a părut prea dulce (că mie nu îmi plac dulciurile foarte dulci), așa că am scăzut cantitatea de zahăr de la 330 la 250 (alb + brun), lingurile de făină și cacao le-am pus cu vârf (nu se specifica cu vârf sau rase) și nu am găsit cântarul ca să cântăresc untul – m-am ajutat cu marcajele de 50 de grame de pe pachet și am calculat ochiometric. Bineînțeles, după ce am terminat prăjitura m-am împiedicat iar de cântar, pe care îl găsesc tot când nu am nevoie de el, și am găsit și spatula, și lingura de lemn, pe care le luase fetița mea ca să se joace și le lăsase printre jucării. Aluatul l-am amestecat cu greu cu o lingură obișnuită, negăsind aceste ustensile de bază la locul lor, și am pus brânza cu lingurița, că la 12 noaptea nu mai aveam chef de pus în poș, și poate din cauza asta a fost nevoie de 35 de minute ca să se coacă – am verificat la 25 de minute și nu era întărită pe deasupra, deși am cuptor electric și îl preîncălzisem.
    Felicitări pentru rețetă, o voi repeta cu siguranță! E atât de concentrat gustul, încât poți mânca doar cubulețe mici (eu am folosit ciocolată cu 65% conținut de cacao), e visul oricărui „ciocolătos”!

  3. O s-o fac negresit, multumesc!!

  4. Arată oribil. Nota 4. Nu as mînca asa ceva.

  5. Nu se bat separat albusurile? Multumesc!

  6. O, ce buna este! Felicitari, Adi Hadean, pentru retetele de pe site-ul vostru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close