Prăjitură Carpaţi

966

Prăjiturile cu foi sunt preferatele mele şi chiar dacă trebuie să coc multe foi, mi se pare că merită efortul. Prăjiturile cu foi sunt mai bune după 2-3 zile, dacă stau la frigider, în cutii închise.

Este o prăjitură celebră, dar eu am modificat crema, adăugând cacao, pentru că ştiţi deja cât îmi place. Deşi la prima vedere pare o formă greu de obţinut, o să vedeţi că nu e aşa.prajitura-carpati

Pentru 10 foi avem nevoie de: 1350 g făină, 4 ouă, 400 ml lapte, 300 ml ulei, 200 g zahăr, 1 praf de sare, 1 plic praf de copt.
Mixăm ouăle cu zahărul până se dizolvă, adăugăm uleiul şi laptele, apoi încorporăm făina amestecată cu praful de copt. Frământăm aluatul puţin până se omogenizează, apoi îl împărţim în 10 bile.

prajitura-carpati-preparare

Pe masa înfăinată întindem fiecare bilă într-o foaie, pe care o transferăm pe dosul unei tăvi unse cu unt sau pe hârtie de copt (eu am copt în tava aragazului). Coacem fiecare foaie aproximativ 7 minute, la 180 de grade, până se rumeneşte. Procedăm la fel şi cu celelalte foi. Aşezăm foile unele peste altele, pe o suprafaţă plană.

prajitura-carpati-preparare

Pentru cremă avem nevoie de: 1,2 l lapte, 500 g zahăr, 100 g amidon alimentar, 60 g cacao, 400 g unt gras, esenţă de vanilie. Laptele şi zahărul îl punem într-o cratiţă pe foc şi amestecăm până se dizolvă zahărul. Într-un bol amestecăm amidonul şi cacaua şi le dizolvăm cu lapte cald, apoi turnăm amestecul peste restul de lapte şi amestecăm până se îngroaşă crema; la final adăugăm untul şi vanilia.

prajitura-carpati-preparare-3

Pe un platou sau pe un tocător de lemn aşezăm prima foaie şi o ungem cu crema fierbinte (eu am pus cam 3-4 linguri de cremă, nu trebuie să fie în exces) şi aşezăm următoarea foaie; procedăm la fel până la ultima foaie care rămâne simplă. Învelim prăjitura în folie alimentară şi o lăsăm la frigider peste noapte, cu ceva greu aşezat deasupra. Din cremă păstrăm o cană pentru a asambla prăjitura.

prajitura-carpati-preparare

A două zi înlăturăm marginile şi tăiem în trei fâşii, pe lăţime, fiecare cu lăţimea de aproximativ 8,5 cm. prajitura-carpati-preparareAşezăm fâşia pe marginea tocătorului şi tăiem cu un cuţit ascuţit, în diagonală, obţinând două forme triunghiulare. prajitura-carpati-preparareAșezăm triunghiurile spate în spate şi le ungem cu cremă, apoi le lipim bine. Îmbrăcăm în crema rămasă sau în glazură de ciocolată şi presărăm nuca de cocos.

prajituracarpati

Text&Foto: Andreea Dianu

Pasiune pentru bucătărie

alist

Join the Conversation

  1. Melinda says:

    Am încercat rețeta! Delicioasă ❤️ Mă regăsesc în tabăra iubitorilor de ciocolată, deci a fost perfectă pentru gustul meu. Vă mulțumim mult pentru rețetă Siiigur o voi mai reface!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close