De curând, citind despre istoria savarinei, am aflat că aceasta a fost servită pentru prima dată sub forma unei prăjituri mari care se tăia felii și nu ca și o porție individuală, așa cum suntem obișnuiți. Am hotărât, deci, să gătesc o astfel de savarină, deoarece tăierea unei prăjituri la o masă în familie mă face să mă simt din nou copil.
Pentru aluat am folosit robotul de bucătărie, încorporând ingredientele astfel:
Etapa 1:
- 250g făină
- 7g drojdie uscată
- 25g miere de albine
- 3 ouă
- Semințele de la o păstaie de vanilie
- Coajă rasă de la ½ lămâie
- 4g sare (există rețete care ajung până la 8, dar mai multă sare duce la o nevoie mai mare de zahăr necesar în sirop)
Am amestecat la viteza cea mai mică a robotului până am obținut un aluat compact.
Etapa 2:
- 3 ouă
Le-am adăugat la aluat și am lăsat din nou robotul să omogenizeze compoziția.
- 50g unt la temperatura camerei
Am adăugat untul linguriță cu linguriță fără a opri robotul.
Etapa finală:
- 2 ouă
Le-am încorporat și pe acestea în aluat, ajungând astfel la un număr total de 8 ouă și un aluat cu o consistență lichidă.
Acest aluat l-am lăsat la temperatura camerei timp de o jumătate de oră. După asta l-am turnat în forma unsă în prealabil cu unt. Am mai dospit o jumătate de oră în formă, apoi am copt în cuptor la 200C timp de 20 – 25 de minute, folosind testul scobitorii.
Eu am ales o formă „bundt cake” sau guguluf cum i se mai spune în „slang-ul” românesc, probabil de la denumirea germană; „gugelhupf”. În locul acesteia se poate folosi o formă de tort de 22cm.
În timpul în care aluatul se descurca fără ajutorul meu, am făcut un compot de mere din 500ml apă, 2 mere feliate, 200g zahăr și sucul de la o jumătate de lămâie. Toate astea le-am fiert împreună până s-au înmuiat merele.
După ce am scos prăjitura din cuptor, am decupat capătul pentru a obține o suprafață plană și am însiropat aluatul cu lichidul de la compot, până la refuz.
După ce a stat o noapte la frigider, am servit savarina alături de merele din compot și de frișca bătută cu zahăr vanilat. Dacă sunteți nerăbdători să încercați gustul, rupeți bucățile de aluat rămase după ajustarea formei și însiropați-le într-un pahar.
Text&Foto: Vladimir Marian