Să ridice mâna (sau să scrie un comentariu) acela/aceea care n-a mâncat niciodată dovleac copt. Hai, știu că sunteți câțiva (mi se pare destul de uimitor faptul că mulți dintre noi nu au mâncat niciodată castane, dar aste-as lucruri care se pot remedia). Dovleacul copt e bun așa cum e, pe post de desert sau gustare (e dulce, aromat – mie-mi place mult coaja coapăt), miezul poate fi transformat într-un sos pentru fripturi și merge perfect cu usturoiul copt și zdrobit sau cu mujdeiul. Mai poate fi folosit la supa-cremă de dovleac sau pentru a da mici accente extravagante altor creme (cum ar fi cea de rădăcinoase sau cea de brânză). Cunosc o serie de prăjituri și plăcinte cu dovelac, dar asupra lor voi reveni în câteva zile.
Ieri am copt doi dovleci. Mici dar tare buni. Am scos semințele din ei, i-am tăiat în sferturi și i-am pus direct pe grătarul cuptorului. I-am ținut acolo 40-45 de minute la foc mediu.
Salut, eu nu am mancat dar imi imaginez cum e. :D
Adi, ai pus niste poze si ne-ai spus ca dovleacul e in sezon si ca e bun… asta stiam si noi… :) dar ai vreo reteta secreta, ceva? recomandari? modus operandi? asta ma asteptam sa gasesc aici… ceva in plus, altfel…sfaturi sau ponturi utile… de exemplu sa faci un mix de unt topit cu zahar brin si scortisoara pe care il dai cu pensula pe dovleci de 2-3 ori in timpul coacerii ca sa fie zemosi si suculenti sau sa ii acoperi in primele 25-30 de minute cu folie de aluminiu sa nu se usuce….
O să fii surprins, foarte mulți oameni nu cunosc bazele, habar n-au că dovleacul se gătește și se mănâncă.
Ador dovleacul..Copil fiind, bunica imi facea si copt si fiert la aburi..Era incredibil de bun…Abia astepta sa imi cumpar, sa pot manca…:)
Castane am mancat si coapte si piure (o data, le prefer coapte dar dovleac copt n-am mancat niciodata sau am mancat cand eram mica dar nu-mi aduc aminte. Am o bunica moldoveanca, maestra la placinte cu dovleac si imi plac si mie, le fac mereu si le mananc singura pentru ca iubitului nu-i plac si cum el e singurul colocatar si n-am cu cine sa impart bunatatile trebuie sa ma sacrific si sa le mananc eu. Daca-mi dai cuptorul minunat promit sa coc dovleac saptamanal, ca doar e medicament, e minune pentru ficat :) si sa ne gandim la tine de cate ori mancam, eu oricum ma gandesc la tine de cate ori gatesc, deci n-ar fi exclus sa ma gandesc si cand mananc :)
O zi buna si mersi de inspiratie, sapt asta fac si eu supa crema de dovleac, sa vad cum e.
marturisesc, n-am mancat niciodata castane, dar dovleac copt as manca in fiecare zi. stiu chiar si o reteta de „prajitura”, dar din cauza nr mare de calorii nu am incercat pana acum . in bucatile de dovleac copt taiate in patrate de 10 cm pe 10 cm aprox., se pune cate 1 lingura de dulceata de visine dupa ce au fost presarate cu putina scortisoara; deasupra frisca
Eu… n-am mancat niciodata.
Chiar azi ma gandeam sa cumpar sa fac ceva cu el, dar inca ma gandesc la ceva idei.
Da! Eu sunt una care n-a mancat niciodata castane(in Muntenia nu se consuma asa ceva)desi as fi curioasa sa vad cum sunt, dovleac am mancat (doar in placinta) si pot sa afirm chiar cu riscul de a-i supara pe multi ca NU-MI PLACE ABSOLUT DELOC. E o chestie … pe care n-as putea-o defini in nici un fel ca gust…
Sorry! Dar … gusturile nu se discuta…
Gand la gand cu bucurie.
Tocmai ma gandeam sa fac o supa crema de dovleac. N-am nici o idee despre cum o sa fac asta. Ma tot gandesc – cu menta, cu usturoi, cu morcovi caramelizati ….
Voi vedea, toate la timpul lor :)
Eu am mancat mult dovleac si-l adoram cu toata fam.dar mai am uneori problema asta, nu prea stiu sa-l aleg. Daca exista vreun truc si poti sa-l impartasesti cu noi, as aprecia. Multu
dacă e tăiat, îl gust. dacă-i bun crud, e bun și copt. dacă nu-i tăiat…asta e, loz în plic:).
Dupa dovleacul copt asa simplu nu ma omor, dar acum in timp ce citesc la tine pe blog ma „intretin” cu o placinta cu dovleac, preferata mea de altfel.
Am mancat si dovleac si castane si imi plac amandoua la nebunie. fotografiile sunt foarte frumoase si redau bunatatea de dovleac. Ti se face pofta privindu-le.
fabdo
Se mai spune si dublete.. :) de aceea nu imi place mie dovleacul ci numai dubletele…
Mie imi place mult dovleacul in combinatie cu ingrediente mai aromate. De multe ori il pasez si adaug diverse mirodenii (ghimbir praf, cardamom, scortisoara) si il mananc ca si un piure. Aceasta compozitie se poate utiliza la tarte.
Anul trecut, în Piaţa Operei din Timişoara, am gătit zile la rând dovleac după o reţetă ad-hoc.
Într-o tigaie pui un strop de unt, puţin ulei şi căleşti cubuleţe de dovleac. Le stingi cu lapte, adaogi scorţişoară şi miere, mai pui un pumn de fulgi de porumb şi scazi sosul. La final, smântână ca să dea cremozitate compoziţiei, pui în farfurie şi mai stropeşti cu ceva scorţişoară şi miere. Colosal, gust de iarnă perfectă şi se găteşte relativ repede şi fără capcane.
asta sună tare ingteresant:)
Dovleacul copt..o minune dar,ceea ce ai scris aici e o simfonie.. :)
Salut, eu nu am mancat nici dovleac nici castane pana acum..am o retinere, nu stiu de ce. Crede-ti ca am pierdut mult?
Eu am gatit chiar ieri. L-am taiat in jumatate, presarat cu scortisoara si felii de ghimbir si l-am acoperit cu folie de aluminiu pe partea cu pulpa. In loc sa se imprastie prin cuptor aromele, acestea infuzeaza in pulpa dovleacului. Consistenta si aroma fac toti banii.
imi place foarte mult dovlecul copt ma intereseaza si alte preparate pe baza de dovleac
Acum am scos feliile de „ludau” din cuptor…eu parca asa tin minte ca ii spunea dovleacului copt vecina mea draga de la bloc tanti Florica (din Baia Mare) :) L-am innebunit si pe sotul meu cu dovleacul copt (el ii spune harbuz :)), pentru ca sincer imi place la nebunie !!! Merci de idee :)
Am citit undeva ca se poate pune miere deasupra. Ma gandesc ca poate impiedica formarea cojii…si ne putem bucura mai bine de gust.
Eu nu ma prea ma pricep la gatit (don’t judge me, am alte calitati :-) dar as manca dovleac copt. As vrea totusi sa experimentez o cantitate mica, recunosc. Intrebare: dovlecii aceia lungi, mici (eventual din Kaufland), sunt potriviti? Multumesc.
coaja face parte din gust. pune mierea la urmă). dovlecii din supermarket sunt ok.
mmmm… delicios!
Eu pun la cuptor jumatate de dovleac, cu miezul in jos, timp de 40 de minute, pe 200 de grade. Indepartez apoi coaja, miezul il trec prin blender, il portionez si il pun la congelator. E bun pentru retetele care cer ‘canned pumpkin’, in magazine nu am vazut.
nu inteleg de il gatesti si pe urma il pui la congelator?
daca il portionezi si il pui la congelator,bineinteles dupa ce pregatesti de iarna si il dezbraci de seminte :) …gatit isi pastreaza aromele mai bine?
Mi-e imi plac tare mult atat castanele cat si dovleacul. Azi incerc sa ii dau si bebelusului de 6 luni jumate. Sper sa il manance.
Exista unde pe blog reteta pentru sosul de friptura?
Am mancat si eu chiar aseara..cu miere deasupra si scortiosoara…200 de grame numai :)
inca din copilarie se chinuie mama si bunica sa ma faca sa-mi placa. Acum am 42 si il detest in continuare. E singurul aliment pe care nu-l mananc. Mai degraba as manca greieri prajiti decat dovleac!
dovleacul- da e super bun si sanatos copt la cuptor simplu si fara nici un adaus,sau fiert in baie de abur, e o delicatese . Eu cumpar de la tarani din piata sa fie foarte de o consistenta foarte tare si dulce iar culoareasa fie un potocaliu inchis.
Îmi place mult dovleacul placintar ….dar, eu, înainte de a-l pune la odihnă in cuptor îl alint cu puțin unt și o leacă de zeama de portocale ….iar peste presar un fir de zahăr brun ….nu prea mult si , bineînțeles un vârf de praf de scorțișoară! E numai bun de încercat de Halloween
eu nu am mancat niciodata dovleac copt sper sa mananc
buna seara Adi Hadean ,
te rog din suflet sa-mi spui pe ce program al cuptorului electric sa coc dovleacul ptr. a-mi iesi copt , nu fiert ?
Meștere, spune-mi te rog la câte grade îl „prăjești” în cuptor și câte minute?. Am evoluat tehnologic și nu mai am cuptor pe gaze.
Mulțam fain.