Vacanțele copilăriei mele aveau un gust inconfundabil. Nu mă bucuram doar de libertatea zilelor lungi de vară, petrecute în curtea bunicilor, ci și de mesele simple, dar pline de suflet, pe care bunica le pregătea cu o naturalețe dezarmantă. În Banat, unde mi-am petrecut o parte din copilărie, pastele erau un pilon al bucătăriei de zi cu zi. Tăieței de casă, lăsați la uscat pe un cearșaf întins în sufragerie, umpluseră copilăria mea cu nerăbdarea de a gusta ceva cald, sățios, dar mai ales făcut cu dragoste.
Una dintre rețetele mele preferate era cea de tăiței cu nucă – o mâncare simplă, dulce, iubită de toți copiii. Farfurii aburinde de tăiței moi, amestecați cu nucă măcinată și zahăr – desertul perfect, gustarea ideală, uneori chiar o masă în sine, pentru că în copilărie nu existau reguli rigide despre cum trebuie să arate o masă.
Zilele trecute m-am gândit cu nostalgie la liniștea aceea pură a vacanțelor de vară, și cum bucătăria este limbajul prin care îmi exprim cel mai sincer emoțiile, m-am hotărât să readuc la viață rețeta clasică de tăieței cu nucă, dar să o aduc puțin în zilele noastre. Am păstrat sufletul rețetei, dar i-am dat adăugat complexitate și intensitate – un omagiu adus copilăriei, cu tehnicile și gusturile de azi.
Ingrediente pentru tăieței cu nucă:
- 300 g făină pentru paste
- 3 ouă
- O lingură cacao de bună calitate
- 150 g nucă măcinată
- 2 linguri miere
- Câte 50 g migdale și alune de pădure
- Sare
- 100 g unt
- 50 ml rom
Modul de preparare al tăiețeilor cu nucă:
Am amestecat ingredientele pentru fiecare aluat separat și le-am frământat până am obținut două aluaturi cu textură mătăsoasă. Pentru aluatul clasic 200g de făină, 2 ouă, 2 linguri de ulei de măsline și un praf de sare. Pentru aluatul cu cacao – 100g de făină, un ou, o lingură de ulei de măsline, un praf de sare și cacaua.
Le-am lăsat la odihnit 30 de minute, apoi am întins două foi subțiri de aluat clasic, și l-am laminat cu bucăți mici de aluat cu cacao. Am întins o foaie subțire de aluat laminat, care acum avea un model frumos, marmorat, bicolor. Am tăiat tăițeii manual, cu un pinten, în fâșii lungi, de cam 1 cm, și am obținut o margine frumoasă, dantelată, cu un aspect romantic. Am fiert tăiețeii în apă cu sare până când au plutit la suprafață – durează cel mult 2-3 minute, fiind un aluat proaspăt, și i-am scurs, fără să îi clătesc.
Pregătirea amestecului de nucă
Într-o tigaie uscată, am prăjit ușor migdalele și alunele, apoi am adăugat mierea și nuca măcinată. Am gătit la foc mic 2-3 minute, amestecând constant, până totul s-a legat. La final, am adăugat o linguriță de sare, pentru aroma de caramel sărat care îmi place foarte mult; sarea va tempera gradul de dulceață al mierii, oferind un contrast delicios.
Beurre noissete, sau untul brun se prepară de fapt foarte simplu, deși are un nume sofisticat. Am topit untul într-o tigaie și l-am lăsat să se rumenească ușor, până a căpătat o culoare aurie și un parfum de alune. Am luat cratița de pe foc și am adăugat romul, cu grijă însă pentru că el creeaza o reacție efervescentă.
Servire tăieței cu nucă
La final am omogenizat prima dată untul aromat cu amestecul de nuci, și abia apoi am amestecat cu grijă tăițeii cu sosul, pentru a nu rupe delicatele paste, și a le păstra lungi și întregi.
Preparatul meu final a fost o combinație între trecut și prezent, între copilărie și maturitate. Tăiețeii aveau o textură elastică, catifelată, contrastată frumos de crocantul migdalelor și alunelor. Nuca, învelită în miere și sare, aducea aminte de dulceața simplă a copilăriei, dar avea și o notă sofisticată, completată perfect de aroma profundă a untului brun cu rom. O amintire, dar și o revelație.
A fost pentru mine o călătorie gastronomică în timp, o încercare de a aduce în prezent un gust familiar și drag, fără a-l altera, doar îmbrăcându-l în haine noi. Pentru un deliciu încărcat de nostalgie sper să încercați această rețetă reinterpretată de tăiței cu nucă, un preparat tradițional din Banat, care traversează generațiile și rămâne autentic și povestea pe care o poartă.
Cu drag, Cristina
Alte rețete cu paste mai găsiți și aici.