Friptură de porc la tavă cu sos de vișine

1.1K

1. cover friptură

Vacanțele de vară petrecute la bunici aveau un ritual clar: joacă dimineața, prânz îmbelșugat și un somn de voie, după care joaca continua până seara târziu. În amintirea acelor vremuri, am re-editat friptura făcută de bunica mea şi preferată de toată lumea. Este un preparat demn de pus în meniul oricărui bistro: porc fraged la cuptor cu sos de vișine și cartofi prăjiți în untură, așa cum se făceau odinioară.

Pentru că bunica făcea „mâncare cu gust”, mirosul acela ademenitor venea mereu dintr-o tigaie sau oală de mâncare aflată pe şpohert (sobă pentru cei mai puţin familiarizaţi cu nemţeasca de Banat 😊).

Friptura bunicii era simplă, dar fragedă, pentru că avea timp, nu tehnologie. De obicei o acompania cu un piure de cartofi spumos şi îl mâncam cu compot, cel de cireşe fiind alegerea mea adeseori. Mai rar făcea sos de vişine, dar era preferatul meu. Iar cartofii prăjiţi în untură…sigur se mai cerea o porţie.

Hai să ne apucăm de treabă!

Ingrediente friptură de porc la tavă cu sos de vișine și cartofi prăjiți în untură (pentru 4 porții):

Pentru friptură:

  • 800 g ceafă de porc (sau/şi pulpă, ușor împănată sau chiar muşchiuleţ)
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 linguriță sare grunjoasă
  • ½ linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • 1 linguriță cu vârf de boia dulce
  • 1-2 linguriță oțet de mere
  • 100 ml vin alb sec
  • 3-4 linguri ulei de floarea-soarelui
  • crenguțe de cimbru

Pentru sosul de vișine:

  • 300 g vișine fără sâmburi (proaspete sau congelate)
  • 2 linguri zahăr brun
  • 1 linguriță amidon (sau făină)
  • 1 praf de sare
  • ½ linguriță oțet balsamic (sau oţet de mere)
  • 50 ml vin roșu (opțional)
  • 1 lingură unt (pentru final)

Pentru cartofii prăjiți:

  • 600 g cartofi albi
  • untură de porc
  • Sare grunjoasă
  • O crenguță de rozmarin (opțional)

2.ingrediente friptură

 Mod de preparare

 Friptura:

Pregăteşte marinada amestecând usturoiul zdrobit, sarea, piperul, boiaua, oțetul și puțin ulei şi porţionează carnea în felii de aproximativ 2cm grosime.

3.prepararea cărnii

Freacă bucățile de carne cu marinata astfel încât să fie acoperite peste tot. Lăsă la frigider măcar 1 oră (ideal peste noapte). Astfel carnea se pătrunde de arome şi se frăgezeşte.

4. condimentare

5.pregătire coacere

Pune carnea într-o tavă, adăugă vinul, cimbrul și încă puțin ulei. Acoperă cu folie de aluminiu și coace 90 de minute la 170°C. La final, descoperă și lăsă 15-20 min la rumenit, la 200°C.

Sosul de vișine:

Într-o crăticioară, pune vișinele cu zahăr, sare și vin roșu (sau apă). Fierbe 10-15 min, apoi adaugă amidonul dizolvat în puţină apă rece și oțetul balsamic. Acest oţet are o aromă mult mai plăcută şi blândă decât  a celui clasic.

Fierbe până se îngroașă ușor, apoi stinge focul și încorporează untul pentru luciu și gust.

6.sos vişine

Cartofii în untură:

            Cartofii trebuie spalaţi şi porţionaţi astfel ca toţi să fie aproximativ de aceeaşi mărime. Astfel se vor prăji uniform. Apoi uscă-i într-un prosop de pânză.

Într-o tigaie adâncă, încălzim untura și adăugăm cartofii (și rozmarinul). Prăjim la foc mediu până devin aurii și crocanți.

7.cartofi

La bunici, mâncarea era simplă, dar făcută cu răbdare. Nu era plating, dar era din suflet. Mai demult nu exista fine dining, dar exista acel ceva care făcea dintr-un preparat simplu o masă de neuitat.

8.final coacere

Aceste rețete sunt puntea dintre tradiție și prezent, reinterpretate cu respect – și cu poftă. Gustul cărnii fragede, contrastul dulce-acrișor al sosului de vișine și crocantul nostalgic al cartofilor prăjiți în untură se împletesc într-un preparat care hrănește nu doar corpul, ci și inima.

Sfaturi de îmbunătăţire:

  • Poți adăuga o linguriță de muștar Dijon în marinata pentru carne, pentru un gust mai sofisticat.
  • Dacă ai vișine conservate, redu cantitatea de zahăr din rețetă.

Fie că o pregătești pentru o cină în familie sau pentru un prânz de weekend cu prietenii, această friptură are darul de a aduce oamenii în jurul mesei cu poftă și zâmbet.

Așa că pune-ți șorțul, lasă telefonul deoparte și oferă-ți răgazul de a găti cu răbdare și bucurie – exact cum făceau bunicii noștri.

           

Poftă bună și spor la gătit!

Să fie cu bucurie!
A voastră, DIANA 😊

Alte rețete de friptură, aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close