Propun să începem ziua cu o budincă de orez şi mere, cu spumă de alune. Un mic-dejun simplu şi aromat, delicios atȃt cald, cȃt şi rece. Merele dulci şi moi pudrate cu mirodenii se potrivesc perfect cu aroma orezului cremos fiert în lapte, cu cardamom şi vanilie. Nu-i musai să fii copil pentru ca acest mod de a începe de ziua să îţi dea o stare de bine şi de mulţumire.
Ingrediente pentru budincă de orez şi mere
- 150 g unt
- 200 g orez
- 1 l lapte dulce
- un praf de sare
- 2 linguriţe coajă rasă de lămȃie
- seminţele de la 3-4 păstăi de cardamom verde
- 70-100 g zahăr brun
- 20 g făină semolina sau griş de grȃu cu granulaţie foarte fină
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 2 ouă
- 800-1000 g mere
- 50 zahăr tos
- 1 linguriţă mix de mirodenii măcinate (all spice)
- sucul de la 1/2 portocală
Ingrediente pentru spuma de alune de pădure
- 100 g alune de pădure crude
- 15 ml ulei de cocos
- 2 g gelatină granulată sau 1 foaie de gelatină
- 300 ml smȃntȃnă lichidă pentru frişcă, neîndulcită
- 25 g zahăr alb pudră
- 1/2 linguriţă extract de vanilie sau seminţele de la o păstaie mică de vanilie
- 50 g brȃnză mascarpone
- 20 g zahăr brun
Preparare spumă de alune de pădure
Mai întȃi, am pus alunele într-o tavă şi le-am copt în jur de 7 minute, la 180 de grade. După ce s-au răcit, le-am decojit şi am pus deoparte cam 40 g pentru mai tȃrziu. Restul alunelor coapte le-am măcinat bine împreună cu uleiul de cocos topit, în robotul de bucătărie, pȃnă cȃnd am obţinut o pastă.
Am sfărȃmat foaia de gelatină şi am pus-o la înmuiat în 10 ml apă rece. Dacă aş fi avut la îndemȃnă granule de gelatină, aş fi procedat la fel. După 7-10 minute, am încălzit gelatina înmuiată pe un vas cu apă fierbinte, amestecȃnd uşor cu o spatulă, pȃnă cȃnd s-a dizolvat complet. Într-o cratiţă mică, am încălzit 50 ml de smȃntȃnă în care am amestecat pasta de alune, extractul de vanilie şi zahărul pudră. Apoi, am omogenizat gelatina caldă în amestecul cu pastă de alune şi am lăsat totul la răcit.
Smȃntȃna lichidă rămasă am mixat-o la viteză mare împreună cu brȃnza mascarpone, pentru consistenţă, pȃnă cȃnd am obţinut o frişcă tare. După ce crema cu gelatină s-a răcit, am încorporat-o uşor în frişcă şi am pus crema la rece.
Preparare budincă de orez şi mere
Am topit 100 g de unt într-o oală potrivită. După ce s-a încins, am adăugat orezul spălat în cȃteva ape, amestecȃnd des. După cȃteva minute, în care boabele de orez s-au înmuiat le foc mic, am turnat peste ele laptele. Tot atunci, am pus în oală un praf de sare, coaja de lămȃie şi seminţele de cardamom măcinate.
Am dat focul la minimum. După ce laptele a ajuns în punctul de fierbere, am amestecat constant în oală pentru ca orezul să nu se prindă. După 10 minute, boabele de orez erau încă tari, aşa că am lăsat oala pe foc încă 5 minute. Am adăugat şi zahărul tos, continuȃnd să amestec din cȃnd în cȃnd.
Timpul în care fierbe orezul poate fi mai lung sau mai scurt, în funcţie de tipul boabelor de orez. Am încorporat şi făina semolina, am amestecat de cȃteva ori şi am oprit focul. Compoziţia s-a îngroşat frumos. Am pus oala deoparte pentru ca orezul să se răcească şi m-am apucat de pregătit merele. Am setat cuptorul la 180 de grade.
Am curăţat merele şi le-am tăiat în cuburi mici. Le-am călit în jumătate din cantitatea de unt rămasă, cu zeamă de portocală, zahăr brun şi mirodenii. După ce s-au înmuiat suficient şi siropul format s-a redus destul, am oprit focul şi le-am pus deoparte. Între timp, orezul s-a răcit şi am încorporat în el ouăle, extractul de vanilie şi cealaltă jumătate din cantitatea de unt rămasă. După această etapă, orezul cu lapte a avut o consistenţă cremoasă, aşa cum mi-am dorit.
Secrete pentru savoare
Pentru coacerea budincii, am folosit un vas de sticlă termorezistent, uns cu puţin unt. Am aşezat în vas, în straturi, orezul şi merele. Deasupra, am întins ce a rămas din compoziţia de orez şi am copt budinca 20-25 de minute. După ce s-a rumenit frumos, budinca a fost gata. Între timp, am pus alunele întregi şi zahărul brun într-o cratiţă, la foc mic, timp de 1-2 minute, pȃnă cȃnd s-au caramelizat. Le-am transferat pe hȃrtie de copt, iar după ce s-au răcit le-am tocat potrivit de mare pentru a le aşeza deasupra budincii.
Această budincă de orez şi mere cu cremă de alune este un desert numai bun cu care să ne începem ziua cu familia, în liniştea şi confortul casei.
Poftă bună!
Alte idei de mic-dejun găsiți aici!