Iarna e sezonul meu preferat, din multe puncte de vedere – aerul tăios și proaspăt mă trezește de fiecare când ies afară, serile sunt comode și confortabile lângă șemineu, iar vremea asta rece e un motiv perfect să gătesc mâncare caldă, toate supele din portofoliu, și să pornesc cuptorul în fiecare zi. Iar când ninge, nu mă mai poate ține nimic în casă. După o plimbare de admirat prima zăpadă pufoasă a sezonului, sau primul săniuș vesel, mânuțele înghețate se vor încălzi imediat îmbrățișând o cană fierbinte, în care, să fim sinceri, toți, mici și mari, sperăm că este o ciocolată caldă.
Astăzi v-am pregătit câte una pentru fiecare fel de pofticios – ciocolată caldă intense cu lapte și alune (nimic, de secole, nu întrece clasica ciocolată fierbinte) , ciocolată albă cu scorțișoară, delicată și cremoasă, și un latte auriu cu turmeric, condimentat și ușor picant.
Ingrediente pentru ciocolată caldă
- 600 ml lapte
- 100 g cremă de ciocolată cu alune
- 50 g ciocolată cu lapte
- 100 g ciocolată albă
- 50 ml sirop de arțar
- Frișcă îndulcită
- Bezele moi
- 25 ml caramel
- Condimente – turmeric, scorțișoară, ghimbir, anason, cuișoare
Modul de preparare
Ciocolata caldă
Am pregătit trei crăticioare, pentru fiecare dintre cele trei variante de băutură caldă: 200 ml lapte, crema de ciocolată și ciocolata cu lapte au fost topite încet pe foc.
Pentru varianta albă, am topit ciocolata în lapte, și am adăugat praf de scorțișoară.
Pentru latte toate condimentele au fost infuzate în lapte și sirpo de arțar, și fierte câteva minute. Caramel, turmeric, ghimbir, scortisoară, anason, cuișoare au fiert încet, după care am strecurat băutura, pentru a îndepărta toate condimentele.
Cum am servit băuturile?
Am folosit căni generoase, numai bune de încălzit și mâinile, în care am turnat fiecare dintre cele trei băuturi fierbinți. Am adăugat topping-uri diferite, și potrivite fiecărei variante:
Ciocolata cu lapte a primit frișcă și cârlionți de ciocolată – frișca a început să se topească ușor în contact cu cicolata, adăugând un strat cremos și consistent băuturii.
Latte cu turmeric s-a bucurat de fulgi de nea, din bezele moi, spumă, și un topping de caramel dens și decadent, al cărui gust dulce a contrastat foarte plăcut cu picantul din latte, oferit de condimente.
Ciocolata albă a rămas la fel de diafană și delicată, și a primit un strat ușor de frișcă. Am contrastat doar cu rulori crocante de napolitană de vanilie, bune și pe post de linguriță, pentru mâncat frișca.
Nu există reguli pentru ciocolata caldă – atâta timp cât aveți la îndemână lapte și orice fel de ciocolată, această băutură se poate aroma în moduri infinite, cu orice aveți acasă, și e gata în câteva minute, la timp să ne încălzim.
De la cei mai mici, până la cei mari, o vor iubi toți, după o plimbare pe afară.
Cu drag, Cristina
Sunt faine rețetele, dar nu am înțeles ce folosesc pentru fiecare ciocolata in parte din toate ingredientele prezentate.
Draga Andreea,
Ingredientele care intră în compoziția fiecărui tip de ciocolată:
– ciocolata clasică – cremă de ciocolată cu alune, ciocolată cu lapte
– ciocolată albă – ciocolată albă, scorțișoară
– latte auriu – sirop de arțar, caramel, turmeric, ghimbir, scortisoară, anason, cuișoare – aici poți să pui oricâte ai sau îți plac dintre condimente.
Cu drag, Cristina
Multumesc