Ieri mi s-a făcut poftă de salată orientală. Așa cum o făcea mama când eu eram copil iar ea, salata, era „orizontală”. Sau „orientată”. Sau, oricum ar fi fost, nu înțelegeam sensul cuvântului „oriental”. Azi, că-mi mai spune câte ceva, nu înțeleg de ce o salată din cartofi fierți cu ceapă, ouă fiert, eventual maioneză și oarece acru printr-însa, s-ar numi „orientală”. În fine, am decis să-mi duc la capăt pofta dar până să mă apuc, destinația mea s-a schimbat. Uite ce a ieșit din dorința mea de „orientală”:
Am adunat ingredeintele: cartofi cu coajă cu tot, un măr (am mâncat odată o salată din măr și cartof lângă un hering marinat, grozavă amintire mi-a rămas de atunci), o ceapă, usturoi, sare, piper, pătrunjel, coriandru.
Am pus cartofii la fiert, cu coajă cu tot (sigur că i-am spălat înainte, ce întrebăru sunt astea?). Apoi am tăiat ceapa în rondele fine.
Am tăiat mărul în cubulețe și l-am pus într-un bol împreună cu ceapa, cățelul de usturoi zdrobit barbar cu podul palmei și cu pătrunjelul. Am stors puțină zeamă de lămâie peste ele și am amestecat bine.
Am zdrobit piperul, sarea și coriandrul în mojar.
Am curățat cartofii, i-am limpezit cu jet de apă rece, i-am făcut cuburi și i-am amestecat cu celelalte ingrediente.
Am făcut dressingul pentru salată dintr-o lingură de zeamă de lămâie și două linguri de ulei de măsline extravirgin, amestecate cu o furculiță.
Asta-i salata. Aromată, arome proaspete și fine, sățioasă și de post.
de ce ai limpezit cartofii?
anca, penttru că la salată aveam nevoie de ei reci și pentru că, din cauza soiului, aveau la suprafață un strat subțire, vâscos, pe care nu mi l-am dorit în farfurie.
mulţumesc!
multumesc ca ai pus si ceva de post. sper sa continui…
ieri am mancat la ziua unui coleg, o prajitura de post facuta de casa, absolut delicioasa. nu mi-a venit sa cred ca-i facuta din nimica toata + o avalansa de nuca. eu crezusem ca postul e un exercitiu spiritual si o perioada de abtinere, dar se pare ca a devenit ceea ce in vremurile astea de permanenta competitie se numeste „o provocare”. adica e ca un concurs initiat de comercianti, cu tema: „cum sa mancam fara limite, fentand carnea, oul si laptele”. adica gaina, vaca , porcul si pe noi insine de fapt.
cand eram copil si mergeam la tara la bunici, imi amintesc batranii care vinerea seara mancau mamaliga sau paine cu struguri stafiditi, pe care noi copiii trebuia sa-i aducem din pod, unde mancam pe furis 2-3 ciorchini, cu garnitura de silvoi de prune furat cu degetele din vasul de lut acoperit cu capac din lemn. si pita aia cu struguri era cina dupa o zi de munca la de toate, in conditiile in care aveau tot ce le trebuia pe langa casa, nu erau oameni saraci. pur si simplu asa era regula, era zi de post si in definitiv, mancau ca sa traiasca, nu invers. sper sa nu sune ofensator comentariul meu antiimbuibare, postat pe un blog culinar. fiindca chiar imi place blogul asta si cel cu teo’s kitchen deasemenea, fiindca nu te indeamna sa mananci pana-ti sar purecii pe foalele-ntinse, ci iti rafineaza gusturile, te invata sa mananci bun, nu mult.
asa ca mai vin aici in vizita si-mi mai surprind familia cu noutati culinare. merci.
mihaela, postul are ambele componente, cea spirituală și cea gastronomică. și ține, de bună seamă, de opțiunea fiecăruia. postul nu trebuie (după mine) să însemne tristețe ci mai degrabă meditație. iar o mâncare cu gust bun poate ajuta meditația. cantitatea ingerată, ei bine, asta vine cu capacitatea fiecăruia de a înțelege viața în general, nu doar postul. apropo, am pe blog multe rețete de post, trebuie doar căutate:).
cu cateva exceptii, exact cum facea si mama cand eram mici :-) o sa incerc maru’ langa cartof, va fi o experienta noua.
numai bine,
Multumim pentru reteta, Adi. Pare apetisanta si o sa o incerc asa in varianta ta, originala in felul ei. Superbe si foarte clare pozele tale. Imi place mult poza cu cartofii, marul, ceapa si condimentele alaturate. Spor sa la treaba!
mulțumesc
Ooo ! Face lifting. Frumos, chiar foarte frumos.
Imi place la maxim salata orientala. Cum ar zice unii „Exact la fel dar putin diferit” : nu de post ci cu peste afumat si ou fiert si cu ceapa verde si masline.
PS Ai o mica problema la diacriticele in textul scris UPPERCSE. De exemplu vezi: REțETE
ovidiu, nu am identificat problema
A… inseamna ca eu am o mica problema.
Scuze.
Cartofi, ceapa, castraveti murati, sare si piper. Asa o facem noi. Asta a ta, chiar ca e orientala:). Si foarte buna banuiesc.
Doamna Adina unde faci tu salata orientala, ca eu saptamana asta am mancat numai sandwichuri…
Si noi tot orizontala ii ziceam … cred ca mama inca ii zice asa :o) doar ca ea nu pune usturoi si condimente, ci (pe langa cartofi, ceapa, patrunjel, sare, piper) pune masline
La aceasta salata eu oparesc ceapa intr-un amestec de apa, sare, zahar si otet( ceva similar cu lichidul de la gogosari murati). Acest procedeu face ceapa mai usor digerabila, nu simti efectele ulterioare (miros si gust neplacut in gura), iar aspectul si gustul sunt evident superioare celei crude.
rodica, o să încerc:)
Foarte interesant ,Rodica!O să încerc şi eu.Mersi!
Facut, mancat, très bon!
Azi am reprodus si eu aceasta reteta. A iesit bun-bun! In plus, pe langa reteta in sine, am descoperit coriandru! In fapt, de cand iti urmaresc postarile am utilizat (pe langa piper, cimbru, dafin, pe care le foloseam constant) aproape toate condimentele enuntate de tine in retete. Incerc sa le gasesc pe toate – sigur sunt un castig!
Cu bine!
„Orientată”-i ziceam şi noi!Exact aşa,doar că-i punea mama şi nişte rondele de castraveţi muraţi,coriandru nu,şi în loc de zamă de lamâie,zama de la gogoşarii muraţi care era dulce acrişoară.Şi ceva măsline,cum am citit şi mai sus,dacă erau prin casă.
Dacă nu era de post,pe lângă toate astea ou fiert feliat.Bun,bun!Mersi de aducere-aminte!
in momentul asta am terminat de mancat salata. De data asta a fost mai altfel , marul si lamaia, pe care nu le foloseam pana acuma, si-au facut pe deplin datoria. foarte aromata. multzam fain
foarte gustos ! multumesc!
Sunt curioasă ce loc are mărul în salată așa că voi face o probă azi. În rest nu pot zice decât că-i mai orientală decât orientata cu care eram obișnuită ;)
a ieșit foarte foarte bună :)))))))
Mi-ai facut pofta. Asa ca mi-am facut o salata orientala. Eu stiu de la mama alta reteta: cartofi fierti in coaja + castraveti in otet + ceapa taiata fin + masline (cu sau fara samburi, dupa chef). Totul stropit cu sare si ulei de masline, cat sa absoarba cartofii. O minunatie! Am mancat-o toata, cat au fost cartofii calzi.
Cat despre combinatia ceapa + mar … nu stiu ce sa zic. Am mare respect pentru amandoua, insa combinate … trebuie incercat, ce sa mai.
La cat mai multe farfurii golite.
Looks good .I am going to make this for dinner.Vegetarian dishes are the best .
Se poate adauga acestei delicioase salate si niste peste marinat?
Foarte, foarte bun, tocmai am savurat, multumim mult Adi.
Miai facut pofta
Foarte apetisant, multumim Adi!! Si spor la treaba in continuare…
Un strigat de ajutor din partea unui novice intr-ale bucatariei: cum pot prepara cotletul de porc la cuptor iar rezultatul sa te faca ,, sa te lingi pe degete” ? Care este garnitura ce poate sta langa acest preparat?
Multumesc anticipat!
Adi imi poti spune te rog de unde iau un mojar bun!am luat unul(destul de scump dar lasa praf.
Ms!
Buna Adi! Sigur o sa pun si eu in practica reteta ta, incerc acum sa tin o dieta care se bazeaza pe disocierea componentelor de baza: proteine, carbohidrati, amidon… asa ca aceasta retetea se potriveste de minune, fiind fara ou. Si mi-a adus aminte de o intamplare traita demult…venea la mine in vizita, dupa ani buni in care nu ne-am mai vazut, o colega de liceu. Am pregatiti eu de toate:fripturica, ciorba, desert…sa fie de toate in casa. Si…surpriza: abia cand a ajuns m-a anuntat ca intre timp a devenit vegetariana. Ups! Dar ea, foarte relaxata, m-a rugat sa-i spun ce legume si fructe am prin casa…Si a facut o salata incredibila, din cele enumerate de tine plus alte cateva..morcov crud, salata verde… Marul insa mi s-a parut demential in aceasta salata. Multumesc pentru ca mi-ai adus aminte sa-l repun in valoare in aceasta salata!
La noi in zona, mai exact Salaj comuna Cizer, cartofi astia (doar cu ceapa) se servesc alaturi de un pahar de moare de pe varza.
Pozele arata superb! Maine o fac si eu , multumim
buna seara,
ce cantitate de cartofi presupun o ceapa si un catel de usturoi; nu am vazut sau nu am observat cite grame de cartofi ati pus la fiert;
multumesc
Salata asta de cartofi ,ardelenesti orientali,face toate papilele gustative…!Danke sloi!
Sorry, am incercat,nu ne-a placut niciunuia din casa(in mod normal mari iubitori de salata orient ala)
La noi se face dupa reteta mamei si a buni ii, insemnand cartofi fierti in coaja,castraveti si/sau gogosari murati,ceapa,lua fierti,masline,sare,ulei,otet
Ne-a dezamagit gustul cartofilor trecuti prin jet de apa rece-de obicei eu ii curatam fierbinti si ii taiam,apoi imediat le dadeam un praf de sare si niscaiva ulei si acestea doua dau un gust minunat daca sunt cartofii fierbinti
Desi traim in Canada gatim romaneste si gatim mult,dar nu vad sensul trecerii prin apa rece al unui produs incarcat cu amidon,care in contact cu apa rece devine cumva gumos si cartofii nu mai au gust
Multumesc frumos pentru reteta! Foarte buna!
Incercati sa puneti in salata ulei din samburi de dovleac,ii da un gust deosebit-dupa mine-( daca aveti vreo cunostinta la tara care face asemenea ulei e mai bine,cel din magazine nu are atat de intens gustul samburelui ).