Cassoulet

1.4K

Cassoulet e o mâncare de fasole caracteristică sudului Franței dar variante se regăsesc în toată Europa și-n Orientul Mijlociu, diferite fiind mirodeniile folosite și tipul de afumătură (variază de la porc la gâscă, în funcție de cultură). Cultura noastră e mare consumatoare (uneori și producătoare, scuzați) de porc așa că o să vă arăt rețeta cu porc, îmblânzită, adică fără șorici, doar cu cârnați proaspeți și cu o pastramă destul de seacă și ușor afumată.Celelalte ingrediente: fasole albă, fiartă (o înmuiați opt ore, o fierbeți în două ape, câte o oră cu fiecare dintre ele ori cumpărați o conservă), o cană de roșii mărunțite, un fir de praz, o ceapă, doi căței de usturoi, un ardei gras, un morcov mic, sare, piper, coriandru boabe, cimbru.

Am mărunțit legumele.

Am mărunțit și carnea (cuburi cu latura de 2 cm) și am tăiat cârnații în bucăți lungi de 2 cm, poate 3. Le-am amestecat pe toate într-un vas termorezistent pe care l-am acoperit și l-am lăsat în cuptor pentru o oră și trei sferturi la 160 de grade Celsius (dacă folosiți fasole fiartă de voi, fierbeți-o într-o singură apă, o oră și puneți amestecul din poza de mai jos într-un vas mai adânc, acoperiți cu apă apoi cu un capac  – poate fi și o folie de staniol – și prelungiți timpul de coacere cu 35-40 de minute).

E gata când e moale carnea, când sunt pătrunși cârnații și fasolea se topește-n gură. De mirosit, miroase grozav, dar asta o să constatați singuri. Apropo de miros, după o oră de coacere puteți să îndepărtați capacul vasului.

Clătitele pe care le primiți Joi (da, e Speciala de Joia asta la Camino) sunt făcute din apă minerală, făină și sare plus un strop de ulei.

Mâncarea asta e de iarnă, toată ziua.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Sincer iti spun ca varianta cu rata/gasca e net superioara celei cu porc.

  2. Ce bine poate arata!!!! Si sunt convins ca si gustul e pe masura

  3. Arata foarte bine!
    Desigur, varianta ideala e cu gasca si servita intr-un restaurant inghesuit din Carcasonne :))

    1. Adi Hădean Author says:

      prefer și eu gâsca, dar câți dintre noi apucă să o prindă?:)

  4. Radu-Mihai says:

    Adi, daca prind eu gasca si ti-o aduc, ne pregatesti un cassoulet intr-o seara friguroasa de iarna? Promit sa dau si vinu’ fiert. :)

  5. Excelenta mancare . Multumesc pentru popularizare. Cel mai bun cassoulet se pare ca vine din zona orasului Toulouse. Pentru comparatie as vrea sa mentionez ingredientele folosite in reteta franceza: 4 linguri de grasime de rata ( sau gasca), 4 carnati, 500 g sunca fiarta taiata cubulete, 6 bucati de carne de rata sau gasca conservata in grasime (confit), 3 felii de slanina taiata cubulete, 3 morcovi mari, 750 g fasole alba fiarta (sau din conserve), 1 ceapa maruntita, 4 catei usturoi, 4-5 cani de supa de gaina ( sau rata sau gasca), 1 cuisor, oregano, busuioc, cimbru, 1 lingura pasta de rosii.
    Carnatii si slanina se oparesc 2-3 minute; se freaca o cratita cu usturoi si se aseaza slanina ( de fapt slanina cu piele – couenne) pe fundul cratitei, se prajesc carnatii in grasimea de rata si se taie in patru, pieptul de rata se taie bucati. Se pune un strat de fasole peste care se pune un strat de carne, legume si mirodenii, se alterneaza pana se umple cratita, ultimul strat fiind de fasole. Se diluaza pasta de rosii in supa si se toarna in cratita. Se pune restul de grasime de rata. Cratita se da la cuptor, neacoperita, timp de 3 ore, la 200 grade Celsius.

    1. Adi Hădean Author says:

      fabdo, mulțumesc frumos :)

  6. Felicia Chirila says:

    PENTRU INCEPUT O SA FAC CU FASOLE DIN CONSERVA,MERGE MAI REPEDE – E GROZAVA RETETA,ARATA DEMENTIAL

  7. adjudecat!!!!! Rup oalele cu fasole in weekend !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close