Supă cremă de sfeclă roşie coaptă – bună de servit la gura sobei

3.6K

Azi vă propun reţeta drumului savuros al cȃtorva rădăcinoase dulci, început în cuptorul fierbinte şi încheiat într-un bol de supă caldă sorbită în linişte, la gura sobei: supa-cremă de sfeclă roşie coaptă. Este o supă dulce-acrişoară, cu o culoare incredibilă, căreia greu îi poţi rezista. Şi nu doar pentru că e de sezon şi e foarte sănătoasă, ci şi pentru că hrăneşte foarte bine cȃteva suflete. 

Ingredientele pentru supa-cremă de sfeclă roşie coaptă

  • 4 sfecle roşii medii
  • 1 rădăcină de morcov
  • 1 rădăcină de păstȃrnac
  • 1 lingură de unt
  • 1 lingură de ulei
  • 1 ceapă galbenă medie
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 1 linguriţă seminţe de chimen
  • 1 linguriţă de boia de ardei
  • o crenguţă de cimbrişor verde
  • 600-700 ml supă de vită sau de legume
  • 2-3 linguri de smȃntȃnă fermentată grasă
  • 1/2 lingură făină
  • 2 linguri de oţet balsamic
  • sare şi piper negru proaspăt măcinat
  • 1 mȃnă mică miez de nucă (opţional)
  • 1 fir de ceapă verde (opţional)
Ingrediente supă cremă de sfeclă roșie

Prepararea supei cremă de sfeclă roşie coaptă

Pentru prepararea acestei supe, foarte uşor de făcut, am copt mai întȃi morcovul, păstȃrnacul şi sfecla roşie. Le-am spălat bine şi le-am copt întregi, în coajă, la 180 de grade, timp de o oră şi jumătate, într-o oală termorezistentă cu capac. După ce s-au răcit, le-am curăţat de coajă şi le-am tăiat în rondele, respectiv cuburi mici. 

Am tăiat fin ceapa şi usturoiul şi le-am călit în unt şi puţin ulei, la foc mediu, împreună cu seminţele întregi de chimen, pȃnă cȃnd s-au înmuiat bine şi au devenit translucidă. Ce aromă faină în bucătărie! Am amestecat din cȃnd în cȃnd în oală, apoi am adăugat pulberea de boia.

După cȃteva secunde, am adăugat legumele coapte, le-am lăsat la rumenit cȃt am clipit de cȃteva ori, apoi am turnat în oală supa de vită, fără grăsime. Am adăugat şi crenguţa de cimbrişor, un praf de sare şi piper proaspăt măcinat. După ce supa a ajuns în punctul de fierbere, am dat focul la minimum şi am lăsat-o pe foc moale timp de 10-15 minute, pentru ca toate aromele să se combine. Între timp, într-un castron mic, am omogenizat făina şi smântȃnă, împreună cu oţetul, cu ajutorul unui tel. Am pus amestecul deoparte.

Supă cremă de sfeclă roşie coaptă
Supă cremă de sfeclă roşie coaptă

Detalii finale pentru aromă și culoare

Am luat oala de pe foc. După ce am scos crenguţa de cimbrişor din oală, am pasat legumele cu blenderul, apoi am încorporat în supa cremă amestecul de făină şi smȃntȃnă. Am mai lăsat supa pe foc mic timp de 1-2 minute, am potrivit-o de sare şi piper şi am turnat-o în boluri. Am servit supa dulce-acrişoară caldă, cu crutoane de pȃine proaspătă

Miezul de nucă crocant presărat deasupra şi rondelele subţiri de ceapă verde i-au dat supei cremă de sfeclă coaptă o savoare aparte, pe care îmi doresc să o testaţi şi voi. 

Supă cremă de sfeclă roşie coaptă

Gabi

Alte rețete cu sfeclă puteți găsi aici!

Join the Conversation

  1. Comanici Narcisa says:

    Multumesc frumos pentru retetele deosebite e care le postati!
    Ma delectez de fiecare data ,mai ales cand le gust!
    Minunat!
    Va doresc multa sanatate !…si postati in continuare!

  2. ceva de genul am incercat in Bucovina la un restaurant. Doar acolo am vazut, nicaieri in alta parte din tara din pacate nu. Cu siguranta voi incerca! Multumim de reteta

  3. cumpătașu says:

    Tocmai am facut-o si a iesit fan-tas-tic. Cred ca secretul e coacerea legumelor in vasul de fonta, sau? Oricum, mai fac.

  4. Bună!
    Da, așa este! ☺️
    Mă bucur că v-a plăcut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close