Trei legume în post

482

Fiecare sfeclă, spălată cu grijă, o punem separat în folie împreună cu un fir de ulei de măslină. Cepele le curăţăm şi le tăiem în sferturi, vinetele le tăiem în lung pe jumătate. Le tăvălim bine, bine şi pe ele prin acelaşi untdelemn de calitate, le sărăm uşor şi le punem în tava cuptorului, lăsând loc într-un colţ şi pentru pacheţelele cu sfeclă roşie şi 4 căţei de usturoi în coajă.

1
Le lăsăm la foc potolit, 160 de grade Celsius, pentru aproape două ore.
Când sunt gata le aşezăm pe un platou astfel: ceapa dulce caramelizată o stropim cu un un pic de reducţie de oţet balsamic. Sfecla roşie, scoasă din folie, tăiată după inspiraţia dumneavoastră o presărăm cu seminţe de chimen pentru că se înţeleg de minune, iar vinetele le ungem uşor cu un pic de pastă aromată obţinută din pulpa coaptă a usturoiului frecată cu o lingură de ulei.

2
Servim cu pâine bună, rustică sau cu felii fierbinţi de pizza-pane făcute după cum urmează.
Cât timp se află legumele în cuptor, pregătim:
– 400 de grame de făină
– 250 ml apă
– 1 pachețel drojdie uscată
– 1 lingură de zahăr
– 1 lingură de sare
– 2 linguri de ulei – de măsline dacă se poate
Pachețelul de drojdie se pune în apă călduță. Se adaugă lingura de zahăr, se amestecă, se lasă 5 minute.
Se pune în bolul mixerului făina și sarea. Se pornește mixerul la viteza pentru aluaturi, adică mică.
Se adaugă încet apa cu drojdie.

3

În aproximativ un minut, se va forma o bilă de aluat, iar pereții vasului vor fi curați. Se mai lasă la învârtit încă un minut.
Se unge un vas cu cele două linguri de ulei. Se pune aluatul în vas, acoperit cu o cârpă curată și se lasă la loc călduț, o oră.
După o oră, se taie aluatul în două, se întinde cu mâna foaie nu foarte subțire în tăvi pentru pizza sau într-o tavă potrivită cantității.
Se unge cu ulei de măsline, se presară rozmarin tocat și sare grunjoasă.
Când legumele sunt gata se pune această pizza-pane în cuptor. 250 de grade. 8 minute. 10 minute dacă o vreți mai arsă.

4
E toamnă târzie, aprindeţi veiozele şi rămâneţi în casă. E tot ce puteţi face mai bine.

Text & Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. Nu spun ca nu-s bune, pt ca sunt. Si apetisante. dar sa ard gazu/ curentul
    l 2 ore pt 3 (fire) de legume…zau…e paguba. Mai bine ma duc la restaurant.

  2. Buna Adi..iti citesc blogul de ani de zile si sunt de fiecare data placut surprins…ca ,deh de aia ai atatia cititori fideli si ucenici in ale bucatarelii..da io m-am hotarat a ma exprima in problena uleiului de masline pe care il folosesti si in aceasta reteta,,,nu-i bai ,ii bun pentru sanatate dar nimeni ,vad,ca nu spune ,urmand trendul de la Jamie la Gordon ca uleiul extravirgin de masline nu-i bun la gateala adicatelea folosit la tempereturi inalte sau turnat in nestire peste orice..pe bune…in douja da ani de culinareala la nivel de amator m-am izbit de chestia asta..ai incercat sa faci zacusca cu acest ulei? cah ,gustul e nasol…ai prajit carne sau carnati in el? la fel de nasol…in fine..gustul pregnat strica multe ”mancari” ..serios..si am facut multe incercari cu uleiul asta…cornulete? naspa..fasole batuta? naspa salata de vinete? total aiurea..asa ca ,zic eu..hai sa ne rezumam sa-l punem in salate sau in preparate care se preteaza cu gustul usor piperat si ”clorofilic” al uleiului de masline cat o fi maraca aia de desteapta..si am incercat de la 30 de lei kilu pana la 100 lei jumatea…lasa-i pe mediteraneeni care-s obisnuiti sa-si inunde bucataria cu el..io zac ca pentru noi ii bun in salate..si apropo tata a fost 50 de ani sef bucatar la Capsa scolit in Franta si nu l-am auzit glorificand uleiul de masline..da stiu ,ai sa-mi spui ca secretul bucatariei franceze e untul..ok..da si paradoxul e ca nici infarct nu faci..i-am povestit tatalui meu faza cu uleiul si mi-a spus ca e o ”fitza” pur si simplu..deci zic eu ..in salate fratilor sau dimineata pe stomacul gol..nu nenorocito traditionala friptura de porc de craciun cu extravergine ..lasati-l pe Gennaro Contaldo…
    cu tot respectul si prietenia,
    Cristian

    1. Da chiar, dle Hadean, poate ne lamuriti cum sta treaba cu uleiul de masline extravirgin. Eu il folosesc in mod curent, nu la prajit, ca nu prajesc, dar il folosesc in mod curent la mancare – calesc legume in el, pentru alte mancaruri, il pun la cuptor – apropo, mie mi se pare ca are un gust foarte bun peste legumele coapte, o fi o chestie de gusturi -, chiar si brownie am facut cu el si a iesit foarte bun, dar nu de mult am citit un articol intr-un cotidian de mare tiraj in care se spunea ca nu e bine sa folosesti uleiul de masline extravirgin la preparate calde, ca la temperaturi mai mari de 190 de grade Celsius dezvolta compusi toxici care cauzeaza cancer (??). Si ca sa folosim ulei de masline ne-extravirgin in mancare sau ulei de palmier pentru prajeli (important e sa nu refolosesti uleiul). Asa o fi, n-o fi asa? O fi si asta una dintre multele „intoxicari” care circula pe net?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close