Nu o să mă lungesc cu introducerea că bate Crăciunul la ușă, trec direct la subiect:
Pentru 50 de cornulețe aveți nevoie de 1 kg de făină albă, 120 de grame de zahăr, o jumătate de litru de lapte, 250 de grame de unt topit, 10 grame de drojdie, 1plic de praf de copt, 3 grame de sare, 2 ouă în aluat, 1 ou pentru uns, 500 de grame de gem sau, și mai bine, magiun fără zahăr.
Mama mea face cornulețele acestea de câteva ori pe an (mie mi-ar plăcea să le facă măcar o dată pe săptămână și eu să fiu prezent de fiecare dată) cu real succes. Am pus rețeta aceasta și în programul Farfurii curate din motive pe care le veți înțelege citind în continuare. Fiecare cornuleț pufos e destul de mare ca să-i ajungă unui copil de trei ani alături de un pahar de lapte așa că-i mult mai economic să faci 50 de cornulețe cu un kilogram de făină decât să cumperi 50 de cornulețe. În plus, pentru că folosim unt și nu margarină, pentru că folosim zahăr doar cât trebuie și pentru că nu exagerăm nici cu ouăle, cornulețele noastre sunt mai sănătoase decât multe dintre cele care se găsesc în comerț.
Cum le faceți? Mai întâi puneți drojdia să se desfacă în puțin lapte cu zahăr apoi puneți făina, ouăle, zahărul, praful de copt, laptele și drojdia pregătită într-un castron. Frământați bine câteva minute apoi turnați peste aluat untul topit (să nu fie fierbinte). Adăgați sarea și continuați să frământați până când aluatul moale se desprinde de pe degete și se întinde ușor până la transparență.
Lăsați aluatul la dospit sub un prosop curat, în loc cald. Modelați sfere de dimensiuni egale, aplatizați-le cu sucitorul și creați discuri mari cât o farfurie pentru felul 2. Tăiați triunghiuri cu un pinten, puneți gem (câte 10 grame) pe fiecare triunghi, la bază, rulați apoi de la bază spre vârf și așezați cornulețele în tavă, pe hârtie de copt
Ungeți cornulețele cu ou bătut înainte de a le pune în cuptor.
Coaceți cornulețele până se rumenesc frumos (la 180 de grade Celsius). Mâncați-le abia după ce s-au răcit. Dacă simțiți nevoia, puteți să le pudrați ușor cu zahăr darsă știți că nu o să prea rămână pe ele, datorită faptului că le-ați uns cu ou bătut înainte de a le pune-n cuptor, au suprafața lucioasă.
La ingrediente nu se gaseste cantitatea de zahar; cat se pune in aceste cornulete?
am uitat să scriu, mulțumesc. 120 de grame.
niste chestii de genul asta face si mama, doar ca au nume unguresc :)) bukta. Uneori mai pune si nuca mai ales daca erau cu dulceata de gutui si alte ori dupa chef le taie patratele si le ruleaza…depinde de inspiratie :)
cornurile copilariei mele indiferent ca erau cu nuca,rahat sau dulceata abia asteptam duminica …imi facea mama si niste cosulete umplute cu spuma de albus si dulceata din pacate nu mai stiu compozitia pt ca nu le-am facut de mult si am ratacit reteta;daca stii despre ce vorbesc,si cred ca stii ,te-as ruga sa postezi reteta. Multumesc anticipat!
sa nu fie cu suparare ,zic si eu -sa pui mai putin lapte,aluatul v-a fi suficient de „moale” dupa ce creste , cornuletele vor fi …inalte si rotunde(eu personal folosesc untura de porc facuta in casa, din porc de casa :)adica, decat unt plin de E-uri mai bine colesterol curat,zahar nu pun in aluat pt ca le tavalesc prin zahar praf aromat fie cu coaja de lamaie fie cu vanilie,(am renuntat la unsul cu ou )
Sarbatori fericite! si spor la lucru!
ps si ca sa reduc zaharul si mai mult, le-am umplut cu slivoita,ultima am cumparat-o de la magazinul cu produse romanesti din P-ta Cipariu (silvoita asta facuta in Maramures e exact ca cea facuta de mama in cazan,pe vremuri)
buna, Adi!
imi place blobul tau si mi se pare relativ usoara reteta aceasta, dar am si eu 2 intrebari:
1. e ok sa pun drojdie praf in ele? sau trebuie cubulet de drojdie?
2. daca le pun la framantat si dospit in masina de facut paine, am sanse sa-mi iasa?
astept lamuriri daca se poate. mersi mult! :)
maryanne, poți să folosești drojdie uscată. nu le-aș pune în mașina de făcut pâine:).
De ce ai pus si drojdie si praf de copt?
a să fie și fragede și crocante și pufoase:).
Multumesc! Maine le voi incerca.
se pare ca aragazul tau cam arde. puteai sa le lasi mai putin in cuptor.
Adriana, dacă le vezi arse, trebuie să ajustezi setările monitorului tău, e prea închis:).
aluatul trebuie lasat la dospit?
am facut aseara o jumatate de portie, ca 50 mi se pareau cam multe:) DELICIOASE! le-am umplut cu magiun de prune amestecat cu nuca macinata! IAMI!
hey! Am facut si eu cornulete de 2 ori. Imi place mult reteta, ies foarte pufoase… a doua oara cand am facut, am umplut jmatate din ele cu gem, iar cealalta jumatate cu branza de vaci si stafide… au iesit super bune…:) cred ca merg umplute si cu ciocolata sau mac… nu?
Am facut si eu cornuletele astea, sunt super bune, mi-au placut la nebunie. Acum sunt in cautare de o reteta buna pentru croissante, nu cumva ai pe undeva?:)
Facut cornuletele. Extraordinare calde, proaspat scoase din cuptor. Aveau un gust pronuntat de lapte, care mie imi place teribil. Problema e ca s-au intarit destul de mult pe a doua zi. Nu neaparat intarit, cat deshidratat. Pareau vechi. Vreo greseala in procesul de fabricatie, oare?
Ar trebui să rămână fragede:), nu mi imaginez unde n ai făcut bine.
Copii mei sunt innebuniti dupa aceste cornulete.Sunt foarte bune.
De ce cantitati ar fi nevoie pt 25 de cornulete? Pentru familia noastra sunt prea multe 5o buc. Multumesc.
daca 25 = 50:2 cred ca si cu cantitatile e la fel, se injumatatesc :)
Mulțumesc, Adi Hadean pentru o rețetă delicioasa și in același timp și sănătoasă! Super rețetă pentru un Crăciun clasic cu aroma de vanilie și lămâie! Am descoperit azi rețeta si am si pus-o in practica…mi-au ieșit divine, fără sa exagerez!
Oare daca nu pun zahar, vor iesi la fel de pufoase cornuletele? :P
Vreau sa fac pentru fetita mea, careia evit sa ii dau zahar.
Multumesc :)
Intre timp, n-am pus si au iesit excelente! multumim pt reteta!
Buna ziua! In vremurile astea fara drojdie in magazine, intreb si eu pentru un prieten. De pot face cu maia in loc de drojdie? Maia home made, nu drojdie din aia umeda de la magazin. Schimba gustul? Cum calculam cantitatea de maia necesara?
Multumesc!