Cum sărbătorile sunt aici, m-am gândit să le întâmpin cu un tort festiv, așa l-am numit eu, până la urmă orice prăjitură făcută cu dragoste și atenție poate să fie festivă de sărbători. Tortul propus de mine are niște blaturi pufoase cu chefir, coajă de portocală și mac, vă spun sincer, macul este preferatul meu în blaturile de tort, deoarece adăugă o textură tare faină. Pe lângă blaturi am pregătit o cremă de brânză cu frișcă, care se face tare ușor, și un sos de zmeură, care completează perfect întregul ansamblu. Tortul este suficient pentru o familie mare și pentru musafiri, are în total aprox. 13 felii, a câte 150g fiecare.
Ingrediente pentru acest tort festiv
Ingrediente pentru blaturi:
- 40 g sau 3 linguri semințe de mac
- 350 g făină
- 280 g chefir
- 200 g zahăr alb
- 1 linguriță de bicarbonat
- 2 lingurițe de praf de copt
- 3 ouă
- 150 ml ulei
- 1 lingură esență de portocală
- 1 coajă de portocală
- 3-4 stropi esență de migdale
- 150 ml lapte și 2-3 stropi esență de vanilie pentru a însiropa blaturile
Ingrediente pentru cremă:
- 650 g cremă de brânză
- 270 g smântână pentru frișcă
- 100 g zahăr pudră
- Esență de vanilie
Ingrediente pentru sosul de zmeură (poate fi înlocuit cu marmeladă sau gem):
- 170 g zmeură
- 4-5 stropi de la o lămâie
- 80 ml apă
- 40 g zahăr
- 5 g amidon de porumb
Metoda de preparare pentru tortul festiv:
Blaturile
Pentru început, mi-am pregătit toate ingredientele, să le am la îndemână și la aceeași temperatură.
Într-un bol, am separat ouăle, iar albușurile le-am bătut cu mixerul, adăugând un praf de sare. După ce albușurile au textura unei spume am pus zahărul treptat în acestea, continuând să mixez, zahărul nu trebuie să fie topit complet.
Pasul următor a fost mixez constant adăugând gălbenușurile, chefirul, esențele, coaja de la portocale și uleiul.
Ulterior, am luat o spatulă și am adăugat restul ingredientelor uscate – făina, bicarbonatul, praful de copt și semințele de mac.
De îndată ce am terminat cu adăugarea ingredientelor, am cântărit compoziția și am împărțit-o în 4 (cam 280 g fiecare), ca să pun la copt 4 blaturi.
Important: Eu am copt blaturile în forma cu diametru de 18 cm, dar vă recomand foarte tare să le coaceți în forme ceva mai mari ca diametru, deoarece tortul meu a ieșit foarte înalt în cele din urmă. În recipient, am dat baza si pereții cu niște ulei sau unt, iar la bază am pus o hârtie de copt.
Am preîncălzit cuptorul la 175℃, iar blaturile le-am copt pe rând, la aceeași temperatură timp de aprox. 15-20 minute, am făcut testul cu bețișorul, dacă iasă curat din blat atunci sigur este copt.
După ce blaturile s-au copt, le-am pus pe un grătar de răcire. Am îndreptat blaturile cu un cuțit, am tăiat din surplusul de deasupra sau partea lucioasă, astfel crema se integrează mai bine în blat și acesta va fi drept.
După ce blaturile s-au răcit, mi-am luat o pensulă de silicon și le-am însiropat pe toate părțile cu niște lapte cald cu esență de vanilie.
Cremă de brânză
Am luat crema de brânză și am pus-o la temperatura camerei timp de vreo 20 de minute, deoarece se mixează mai ușor. Într-un bol de inox, am amestecat crema de brânză cu zahărul pudră, câțiva stropi din esența de vanilie, după gust. Am luat frișca rece de la frigider și am adăugat-o treptat peste crema de brânză, continuând să mixez.
Am mai lăsat crema la frigider vreo 15-20 de minute, până când mi-am făcut timp să montez tortul.
De asemenea, în cazul în care crema voastră este mai moale (depinde de temperatura camerei, dacă ați scurs zerul din cutia de brânză, etc.) o puteți lăsa la frigider, iar frișca din aceasta se întărește. Eu am împărțit crema în 4, deoarece atâtea rânduri de cremă trebuie să am pentru un tort dezbrăcat (naked), ce nu are cremă pe părțile laterale.
Sosul de zmeură
Pentru sosul de zmeură am pus apa și zmeura într-o cratiță, împreună cu niște stropi de lămâie și zahăr. Odată ce compoziția a fiert câteva minute și zmeura s-a dezintegrat, am adăugat amidonul (amidonul l-am amestecat în prealabil cu niște lichid de la zmeură, ca să fac o cremă și așa l-am adăugat în toată compoziția, dacă adăugam tot amidonul în formă de praf, atunci se făceau cocoloașe).
După ce am adăugat amidonul, am lăsat compoziția să dea de 2-3 ori în clocot și am strecurat totul, ca să obțin un sos fin, fără semințele de la zmeură. Am lăsat sosul la rece, timp în care s-a legat și mai bine.
Montare tort festiv
Pentru montarea tortului, am început cu un blat mai dolofan la bază și l-am acoperit cu crema din poș, am creat un cerc ca în imagine și acolo am pus sosul, am continuat așa până sus.
În mijlocul tortului am pus un băț de frigăruie, pe care l-am avut la îndemână, ajută la susținerea tortului și l-am pus la frigider pentru cel puțin 1 oră înainte de servire. Deasupra am mai ornat cu niște zmeură și bezele. Spor la gătit!
Cum am servit acest tort festiv
Sărbători minunate alături de cei dragi,