Habar n-am de unde mi-a venit ideea de a pune miez de nucă în supa cremă de ciuperci. Probabil e de vină curiozitatea. În fine, nici nu-i atât de important să știu, important e că am făcut-o și că nu am fost dezamăgit de rezultat. Dacă vă închipuiți că e greu să obții o supă cremă de ciuperci, vă propun să vă folosiți fantezia pe lucruri de mirare, nu pe lucruri simple, ca acesta:
Mai întâi trebuie să aduni ingredientele: ciuperci (de bună seamă, fără ele nu se poate), usturoi, ceapă…
…țelină, miez de nucă…
…și o ceașcă de smântână dulce. Dacă vreți o supă cremă cu totul și cu totul vegetariană, renunțați la smântână și puneți în schimbul ei un cartof (pentru consistență)
Eu am pus la fiert țelina, ceapa și usturoiul, le-am lăsat să clocotească 5-6 minute și abia apoi am adăugat ciupercile și miezul de nucă. Am vrut să păstrez cât mai mult din aroma lor, care se pierde dacă le ținem prea mult pe foc.
Pe lângă smântână am mai folosit și o linguriță de ulei de măsline extravirgin.
Am folosit un blender pentru a mărunți toate cele bune din oală.
Am mai lăsat oala pe foc încă 5 minute, să mai scadă puțin. Am condimentat cu sare, piper și cimbru uscat.
Asta am obținut după ce am adăugat smântâna dulce și uleiul de măsline:
Puteți să prăjiți o felie de pâine și să o transformați în crutoane pe care să le puneți în supă. Totuși, nu vă simțiți obligați.
Miezul de nucă fiert împreună cu legumele a preluat ceva din gustul lor. Mărunțit împreună cu ele, dă un plus de savoare supei. Ar trebui să încercați rețeta asta măcar o dată. Să fiți sănătoși.
eu cred ca te antrenezi sa prepari mancare pentru copii ;)
Ioana, pentru asta-s pregătit, trebuie doar să am răbdare:-)
Minunata reteta, de incercat (ca -din ce am vazut pana acum- toate retetele de aici). Multumim!
Mononoke, eu îți mulțumesc:-)
Yum, încerc si eu, a venit perioada supelor. Saptamâna asta avem mazare galbena uscata (split peas) cu radacini si pui (am fiert ramasitele de pui înainte si restul în zeama lui). Saptamâna trecut am prestat rata pe varza.
Of. Ce bunătăţi ai pe-aici… Păcat să sunt doar virtuale. :D
Antoaneta, la sfârșitul lunii vine fratele meu în concediu (el locuiește în Spania cu familia lui). O să-i aștept cu rață:-).
Gabriela, m-aș bucura să fie mai simplă distribuția preparatelor reale:-).
aproximativ cam cat timp ti-a luat prepararea , cu totul ?
O sa fac precis si eu asa ceva, acum ca ati venit cu ideea asta deosebita. Dar, oare pot folosi un amestec de ciuperci? Adica, pot sa adaug la aceste champignoane si niste ghebe dragute pentru un plus de gust? Sau sa ma limitez a savura creatia de mai sus, asa cum e ea? Oh, ce dileme ati creat!
Am vazut – in pozele de la alte retete – cutitul pe care-l folosesti. Ce marca este? Eu am unul asemanator (ca marime, toata lumea pleaca din jur cand ma vad cu el in mana) – un Victorinox cu lama de 10 inch. Cu ce cutite se lucreaza in bucatariile profesioniste din Romania? Te intreb pentru ca stiu ca ai facut scoala de bucatari si probabil ca ai vazut acolo sau macar ai auzit.
Irina, cam 12 minute.
Elena, poți să folosești ce ciuperci vrei, cu condiția să fie crude. Dacă pui ciuperci deja fierte ori conservate, vei pierde în loc să câștigi.
Monica, fiecare bucătar lucrează cu cuțitul care i se potrivește (iar în România, cu cuțitul pe care i-l dă patronul). Nu cunosc mulți bucătari care să poarte după ei cuțitul propriu. Eu o fac pentru că nu-mi place să lucrez cu alt cuțit. E un Solingen care a venit însoțit de un cuțit pentru dezosat, unul pentru filetat
și unul pentru curățat legumele. Am cuțitele de 4 ani și încă se prezintă bine:-)
Cutitele bune se prezinta bine si dupa 40 de ani :) Eu – fara sa fiu profesionista – am fost in situatia privilegiata de a putea testa mai multe cutite inainte sa ma decid pe care sa-l iau. Magazinele specializate aici, in Canada, iti amenajeaza un punct de lucru, iti dau cateva vegetale si mai multe cutite, ca sa poti sa le incerci, sa vezi care ti se potriveste cel mai bine. Global sunt senzationale (alegerea majoritatii chefilor de pe-aici), dar pentru mine manerul e incomod. Henkels nu mi-au placut prea tare, iar pana la urma am avut de ales intre Victorinox si Mac. Si pentru ca, asa cum spui, cel mai bun cutit e cel pe care-l simte bucatarul cel mai bine in mana lui, am construit eu un set-combinatie – cutit de bucatarie Victorinox, cutit Santoku pentru vegetale – Mac, pentru dezosat am luat un Wusthof (excelente, poate putin cam grele pentru mana mea), iar pentru curatat tot Victorinox. Poate ar merita un post despre instrumentele pe care le folosesti si felul in care le intretii.
Monica, bună idee, mulțumesc. Chiar o să scriu despre asta, îndată ce îmi vine aparatul foto de la reparat (să pot pune și poze).
uauuuu, am incercat si eu supa asta…..deliciu. Multzam neaos de reteta:)
Oana, cu plăcere. Pe la noi se zice „nealcoș” .-))
Imi plac retetele tale Adi si intrucat sunt o novice intr-ale bucatariei as avea nevoie de cantitati. Cate ciuperci si cat usturoi ai folosit la cati litri de apa? (Am facut supa de rosii dupa reteta ta si a fost foarte buna… nu mi-a iesit prea bine consistenta, dar stiu ce modificari sa fac data viitoare cand am sa o fac). Urmatoarele supe pe lista mea sunt aceasta (intrucat sotului meu ii plac ciupercile) si supa de usturoi.
arata foarte bine! dar nu stiu mi-a frica sa incerc ceva atat de nou..
realbadpisy, zic să-ți iei inima-n dinți. be bad! :)
Multam fain pentru retetele vegetariene. Ma bucur ca te gindesti si la vegetarieni.
Ce interesant… am cautat supa crema de ciuperci si am dat peste reteta scrisa in 2013 si peste asta din 2009. Aici raspunsurile tale erau aproape pt fiecare comentator in parte, in 2013 rar se mai arata cite un raspuns de la Adi Hadean la comentarii. E o evolutie sau o involutie?:)
e o evoluție firească. în 2009 aveam mult mai mult timp la dispoziție și mult mai puțini cititori. acum interacționez cu mii de oameni pe blog, twitter și facebook. de fapt, livrez lucruri spre mii de oameni prin intermediul acestor platforme. dacă mi se pun întrebări la subiect, atele decât cele care au răspuns evident în postare, răspund cât pot de repede. pe de altă parte, foarte mulți dintre cititorii mei preferă să folosească formularul de contact și să comunice cu mine prin intermediul e-mailului. chiar de aș vrea, nu pot să fiu mereu peste tot.
Foarte gustoasa si rapida! As dori sa intreb care este timpul recomandat de fierbere a ciupercilor. Multumim pentru aromele minunate!