O rețetă de cârnați

1K

Ca să nu mai avem discuții: nu confundați programul Înapoi la ’90 cu rețetele pe care le postez pe blog. Programul merge mai departe, eu sunt tot mai absorbit de Tae Bo, dar cititorii mei nu-s vinovați cu nimic și trebuie să primească în continuare rețete așa cum s-au obișnuit, de toate felurile, din toate colțurile gastronomiei. Stați liniștitți, postările care au legătură cu programul, sunt marcate ca atare. Acum, că am încheiat precizarea pentru cei care nu mai pot de grija taliei mele (observ că-s destul de mulți în ultimele zile), luați de conspectați o rețetă de cârnați:

Nu e rețeta tradițională a familiei mele însă e o rețetă cel puțin interesantă și cu siguranță ies cu ajutorul ei niște cârnați gustoși, pe care-i puteți apoi afuma (aici, se descurcă fiecare pe cont propriu, unii au afumători acasă, alții au vecini care afumă, alții trebuie să apeleze la afumătorile din oraș� – nu știu cum stă treaba în București, dar în restul țării cam găsești un loc în care să-ți afumi slana și cârnații). Buun, să vedem ce ne trebuie: 10 kilograme de carne de porc (fleică și pulpă din față, măcinate împreună, prin ciurul mare (puteți să adaptați rețata pentru un kilogram de carne, dar unde-i farmecul?). Apoi, mai aveți nevoie de 80 de grame de usturoi, măcinat fin, 30 de grame de piper negru, boabe, zdrobit bine dar nu măcinat, 20 de boabe de piper roșu boabe, zdrobit bine și acesta. Patru linguri mari de boia dulce și patru linguri mari de sare grunjoasă vă mai trebuie. Le puneți într-un vas încăpător și frământați cu mâna. Cam 35-40 de minute� se frământă. Frământarea se face cu mâna pentru că un malaxor ar strica textura cârnatului, l-ar face prea păstos.

Vă mai trebuie un cârnățar. Îl luați împrumut, dacă nu aveți unul deja. Sau îl cumpărați, că-i o investiție bună. Cele mai noi sunt făcute din plastic, cele mai vechi, din inox alimentar. Puteți improviza dintr-o mașină de tocat carnea.

Vă mai trebuie și niște intestine. De oaie sau de porc. Spălate, curățate.

Cârnații pe care-i vedeți, i-am frământat Sâmbătă dimineața, la Sânmartin, Bihor. Numa’ așa, de distracție.

Cârnații se leagă, se spânzură și se lasă așa, la rece, peste noapte, să se scurgă sucurile în exces. Abia apoi se afumă, de două-trei ori, nu au nevoie de mai mult fum. Sigur, fumul nu trebuie să vină de la rășinoase ci de la lemn de esență tare. Pentru a fi deosebiți de alți cârnați până la capăt, în afumătoare se pot pune surcele de cireș ori de măr sau rămurele de rozmarin. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. amu nu mai poftesc ca ai mei is deja gata, maine ii iau de la fum :))))))))))

  2. OMG, ce poftaaaa mi-ai facut!!

  3. Si locuiesc in Italia,unde sunt greu de gasit intestinele,iar afumatoarea e deja misiune imposibila.Ce-mi faceti voi cu carnatii astia…Oricum,reteta am notat-o.O saptamana minunata iti doresc!

  4. Andrei Florea says:

    …ideal ar fi , daca vrei sa i usti carnatii astia , sa bagi in ei bucatele mici de carne si grasime de dimensiuni 1*1 cm … dupa ce se usca bucatile astea or sa arate tare bine la feliat … usturoiul e ok si asa .. insa de multe ori se oxideaza .. eu fac o zeama strecurata de usturoi , pe care o adaug la compozitie ! La fum trebuie o compozitie de rumegus 2/3 fag +1/3 stejar … ‘mnezeu cu mila , ca bun ii un carnat !

    1. Persida Fira Mladinescu says:

      dle Florea spuneti-mi o modalitate buna si sigura de a usca carnatii astia si sa nu trebuiasca sa astept totusi pana la vara, ca buni mai erau carnatii la bunicu catre vara …
      Multumesc

  5. pulpa din fata ii spata:ddd

    pffff,…pffff…pffffffffff

    multi dintre noi suntem plecati pe afara, si matze nu gasim, afumatoarea nu exista in vocab nemtilor. si gratarele se fac in locuri amenajate, sau la cabanutza fiecaruia, in afara oraselor, iar cei care nu venim acasa de sarbatori, ne punem pofta-n cui:d

    1. adihadean Author says:

      Mira, știu cum se numește pulpa din față, dar cei mai mulți dintre oameni nu știu și n-aș vrea să apară confuzii. Treaba mea aici nu-i să par deștept ci să fiu de folos:).

  6. mariana cozar says:

    Multumim din suflet pentru toate retele care le postezi sant foarte bune dar daca poti si nu -iti cer prea mult te rog pune ceva retete ptr. salam. multumesc anticipat.

  7. Citind numai si deja imi ploua in gura ….
    Delicios carnatul facut de tine.
    Cred ca ai avut o boia buna ungureasca de are asa culoare faina !
    Multumim pentru retetele ce ni le impartasesti si noua .
    Pentru ca se apropie sarbatorile, iti doresc tie si familiei tale multa sanatate, fericire si doar impliniri !
    SARBATORI LUMINATE !

  8. @Sidy:Ai ghicit. Boiaua este ungureasca.

  9. adihadean Author says:

    nu vă necăjiți, trece și iarna asta cumva, cu sau fără cârnați. cu, ar fi mai bine, recunosc:)

  10. Eu am cumparat azi 10 kg.de carne.
    Boia dulce si usturoi de la Coltau.Mate am gasit in piata.
    Acuma imi trag sufletul ca am terminat curatenia si apoi ma apuc sa fac carnatii.
    Ma ajuta si Omul. :)
    Intrebare.
    Intepi carnatii cu un ac,sau nu ?
    Afumatoare nu am inca,Afum carnatii la vecini.
    Dar vom face una dintr-un dulap de metal vechi.
    La Pasti vreau o sunca facuta si afumata de noi.
    Apropo nu ai o reteta de pulpa dezosata afumata ?
    No sa avem noroc si sanatate !

  11. salut Adi,

    interesanta reteta,arata super dar am o nelamurire…DOAR 80 g usturoi?nu i cam putin la 10 kg de carne?ai vrut sa scrii 800 g? astept raspuns

    1. adihadean Author says:

      Florina, crede-mă, nu vrei ca într-un cârnat de un kilogram să dai peste 80 de grame de usturoi:). Prin asta vreau să spun că n-am greșit.

  12. Adi, apreciez maxim faptul ca tu te dai cu Tae Bo iar noua ne dai carnati.

    Si prin partile muntenesti ale familiei mele se confectioneaza cam la fel carnatii, cu o deosebire: sarea si usturoiul pisat se pun intr-o zeama calduta si concentrata fabricata din os de porc si ceva bucati pline de gelatina din ramator.
    Zeama se fierbe incetisor, timp de 3 ore, si daca ar fi lasata sa se raceasca s-ar face aspic. Dar asa calduta, cum o pune mama la cazne cu usturoiul si sarea (putina), este tocmai buna pentru niste carnati dementiali. La 10 kg de carne ajung cam 350 de mililitri de zeama. Daca ai un izvor de saramura prin vecinatati, bine ar fi sa pui carnea pentru carnati mai inainte in saramura naturala, nu mai mult de 24 de ore. Este alt gust decat cel dat de sarea din cutie…
    Apoi, carnatii sunt scosi in ger vreo 2-3 zile si numai apoi sunt pusi la fum subtire-subtirel, cateva zile la rand, in fiecare zi cate 2 ore pe ceas. In prima zi, fumul este de fag. In a doua zi este de cires. In a treia zi este stejar.
    Dupa aceea carnatii pot fi gustati. Unul, doi, trei, patru…. si un colebil.

    Dar o pricepere ardeleneasca de facut jambon, fara zeama si afumat cucernic, se mai gaseste prin vreun ungher al fiintei tale? Fii generos, boierule!

    1. adihadean Author says:

      Casandra, îmi pare rău să te dezamăgesc, rețeta de jambon e secret de familie, n-o pot dezvălui:).

  13. Adi, lumea e plină de invidioși! Arăți tot mai bine! Iar faptul că arăți tot mai bine în ciuda mâncărurilor tot mai bune pe care le faci, mă face să cred că voi, fecioarele, nu sunteți oameni! :)))
    Cât despre cârnați, la noi în familie se mănâncă proaspeți, nu afumați. A nu se înțelege că atunci când prindem pe undeva vreunul afumat îl dăm jos din farfurie. Dimpotrivă! :P

    1. Adi Hădean Author says:

      innu:)

    2. Alexandra Donaghey says:

      Fecioarele nu sunt oameni. Iti spun din experienta : am si eu doua acasa. O fata si un sot.

  14. Adi draga, lol

    ca la mama acasa, i-am facut , foarte buni :)Sa traiesti ca trebuiesti .xoxo

  15. Salutare si la multi ani. Se afuma la fum cald sau rece ? Miultumesc.

    1. Adi Hădean Author says:

      cum vrei. la rece e mai sănătos.

    2. Multumesc.

  16. Deci daca gasesc eu in Germania `mate` ca in oltenia asa se zice :) o sa fac. De afumat o sa ii afum eu pe undeva prin colturile curti mele.. :D

  17. fac carnati de cativa ani buni totusi nu am pus niciodata boia. am mai schimbat din condimente doar.
    anul acesta o sa incerc si aceasta „inventie” ;)

  18. bogdan paiusan says:

    Daca dorim sa facem carnat mixt : vita-porc care trebuie sa fie procentele si ce tipuri de carne trebuie sa folosim. O retete mi-ar fii de ajutor. Multumesc

    1. proportia – o treime vita, la doua treimi porc

  19. rusu nicolae says:

    Excelenta reteta eu mai adaug si cam un litru de zama de oase si un miez de chimin sa fie intradevar cu influenta ungureasca .sunt clujean dar locuiesc in italia de 15 ani cirnatii si varza murata nu mi au lipsit niciodata de pe masa de Craciun .in ceea ce priveste afumatoarea am incropit un mic dulap di 4 placaje suficient sa sa potda un fum bun cirnatilor.in seara asta am sa fac o tura de 15 kg voi posta si niste poze .sa auzim de bine!!!

  20. raoulexus says:

    Cine are o reteta pentru carnati din peste in membrana artificiala s-o puie aici si-i voi fi vesnic recunoscatoriu

    cu multumiri

  21. Multumim Adrian! Sigur ca au iesit buni ca i-ai facut in Sinmartin/Oradea, orasul meu natal!!! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close