Cozonac pufos

945

Lumina magică, bla bla bla și alte sms-uri, n-o să mă împiedice să simt spiritul Crăciunului, n-o să mă țină departe de cuptor și de mirosurile bune, n-o să mă țină departe de brad și nici n-o să închid ușa în seara de ajun. Tocmai de aceea (dar nu numai) am început să frământ cozonaci încă de ieri. Până acum am făcut rețeta care circulă în familie, de data asta însă am vrut să ies puțin, să văd ce fac alții și, mai ales, să văd dacă pot face și eu. Am putut. Am făcut doi cozonaci măricei, pufoși-pufoși și ușurei, aromați și nu prea dulci (ajungem și acolo). Cum anume? Iată:

Am pus un kilogram de făină într-un vas. Peste făină, am pus un ou și două gălbenușuri. În lingură vedeți sare grunjoasă, puțin cardamon măcinat (aromă interesantă dar nu obligatorie) și niște șofrănel. Am crezut că o să fac o mare șmecherie cu șofrănelul, n-am făcut. Poate dacă era șofran-șofran, obțineam o culoare mai galbenă și mai intensă a cozonacului. Data viitoare încerc.

Am mai pus coaja unei lămâi și coaja unei portocale.

Am turnat două linguri de ulei. Am folosit ulei de măsline.

Am pus în vas și drojdia (12 grame) desfăcută într-o ceașcă de lapte, cu puțin zahăr. Am pus și zahărul, 5 linguri. Am adăugat jumătate de litru de lapte și am început să frământ. Am frământat cam 20 de minute apoi am lăsat aluatul să se odihnească aproape 10 minute.

Într-o ceașcă de lapte am dizolvat un pachet de unt (250 de grame). Am pus untul topit peste aluat. Atenție, untul nu trebuie să fie fierbinte, va omorâ drojdia și aluatul nu va mai crește. Am mai frământat 20 de minute apoi am lăsat aluatul să dospească. Într-o oră și-a dublat volumul.

Am uns cu unt o formă pentru copt.

Am pus aluatul pe masă ( e moale, așa trebuie să fie) iar peste el am presărat stafide și zahăr brut. Credeam că zahărul brut e mai dulce, cel puțin așa mi s-a părut. Din acest motiv, la frământat am pus doar 5 linguri, ar fi trebuit să pun 7.

Am lăsat cozonacul în formă, sub un ștergar, cam un sfert de oră, să termine de crescut. L-am uns apoi cu ou bătut și l-am dat la cuptor. L-am ținut acolo o oră și jumătate, la foc mic. Cuptorul a fost încins înainte.

După ce am scos cozonacul din cuptor, l-am lăsat sub un ștergar, cu formă cu tot, până s-a răcit.

Așa am ajuns eu să fac poze la miezul nopții.

Cozonacul a ieșit bun. Cozonacii, că am făcut doi.

O felie de cozonac pufos, o cană de lapte – mic dejun perfect. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Ehehe, ce buna ar fi o felie langa o cafea acum :)

  2. Arata bine, poate o sa-ti „fur” si io reteta, n-am facut cozonaci niciodata si ar fi cazul sa incerc…

  3. Arata foarte bine :) Am cateva intrebari:
    -Cand ai pus untul deasupra nu ai mai framantat aluatul, si doar l-ai lasat sa absoarba singur untul?
    -Dupa ce ai pus stafidele, ai mai framantat aluatul? Ma gandesc ca poate nu e bine sa mai faci asta in etapa aceea…
    -As putea cumva ca in reteta asta in loc de stafide (nu-mi plac stafidele) sa pun niste nuci cu cacao?

    Multumesc si Craciun fericit!

  4. La fix a picat reteta, ieri mi-am luat stafide si urma sa caut o reteta de cozonac, dar acum nu mai e nevoie. Ar fi cazul sa fac si eu primul cozonac dupa 4 ani de casnicie :)

  5. Arata demential. Da’ parca e incredibil de usor de facut… 20 minute de framantat + 10 minute dospit + inca 15 minute crescut in tava. Atat? :)

  6. Adi, arata extraordinar ce ai facut si te felicit pentru atitudine, care mi se pare foarte potrivita in vremurile astea; ma refer la usa deschisa, miros de cozonaci si faptul ca esti neimpresionat de craciunul modern, vestit prin sms.

    am o intrebare, legata de unt; de care folosesti?ok… mai bine zis, care ar fi mai potrivit in patiserie, la aluaturi? cel de 65%, de 80%… cel facut de mama? :D

  7. Multumesc pentru reteta , maine fac si eu cozonacul,dar marturisesc ca as ramane tot la reteta mea (este testata deja de ceva ani!). Poate cititoarele mai tinere se vor apuca si ele de framantat cozonaci,macar de „amorul artei”daca nu pentru a nu se pierde traditia romaneasca.Va dau un sfat batranesc:chiar daca nu vor iesi perfect, PERSEVERATI CA MERITA ! Efortul va fi apreciat de …cine trebuie.

  8. Cozonacu aiesta arată ca și cozonacii cei italienești, Panetone :)

  9. lavinia rezmerita says:

    eeee..sa stii ca o sa incerc si eu reteta pentru ca am maxima incredere in ce faci tu in bucatarie si sigur o sa iasa bun:)

  10. Arata intr-adevar senzational, dar si eu am vreo 2 intrebari:
    1. laptele presupun ca se adauga cald?
    2. drojdia pe care ai folosit-o a fost proaspata?
    Multumesc

  11. adihadean Author says:

    Anda, cu lapte rece merge perfect:)

    Emil, seamănă binișor.

    Lavinia, dacă frămânți destul și lași aluatul suficient de moale, nu o să dai greș.

    Nicoleta, succes.

    Miju, folosesc când-cum. Zic oamenii că e mai bun cu 80% dar cel puțin la cozonaci n-am simțit diferența.

    Andi, Daniela, mulțam că mi-ați atras atenția, DA, am frământat și cu untul, că nu se absoarbe singur în aluat. Cam 20 de minute (am corectat și în text). Asta înseamnă să postezi înainte să-ți bei cafeaua:)).

    Gabriel, succes.

    Daniela, nu am mai frământat după stavide, doar le-am învelit în aluat și gata. Da, poți pune și nucă, dar nu multă. Poți pune bucățele de rahat sau vișine confiate. Sau caise confiate, tăiat-n cuburi mici.

  12. adihadean Author says:

    Raluca, am pus laptele rece. Dacă-l pui călduț (să poți ține mâna în el lejer), va crește puțin mai repede, asta-i diferența.

  13. rodica maria nastasoiu says:

    SUPER !!!!!!!!!!!!!!!! Reteta a venit exact cand trebuia ,multumesc ! Sarbatori fericite iti doresc alaturi de cei dragi !!

  14. Pune sofranul la inmuiat in lapte fiebinte.Asa sigur isi lasa culoarea.
    Pus asa uscat nu fuzioneaza cu faina.Nu are cum.
    Imi permit sa dau sfaturi,ca deacuma-s soacra. :)
    Si eu am sa ies anul acesta din reteta traditionala de cozonaci.
    Fac Bejgli. :)

  15. adihadean Author says:

    Rodica, să vă fie bine:)
    Lia, de era șofran, așa făceam, dar e șofrănel, care nu-i un diminutiv ci altă plantă, are un gust interesant dar trebuie să folosești mult, în plus, firișoarele roșii din cozonac arată interesant (când le găsești). :)

  16. Arata bestial!!!!!!!!!!!!! Imi vine sa te cert, pana ieri la amiaza am cautat o reteta de cozonac ca al tau! Ieri, m-o apucat o harnicie, de facut cozonac, numa ca jumate de treaba a facut-o masina de paine:))))).

    Bine zice Emil chiar seamana bine de tot cu Panetone! Copt uniform!

    In schimb ma bucur ca ai spart cateva mituri, cel cu laptele cald, si inca unul al soacra-mii, ca tb sa fie fffffff cald in bucatarie, cand se pregatesc cozonacii, altfel nu cresc:D

  17. Si sofranelul nu se infuzeaza in lapte sau apa ca si sofranul ?

  18. adihadean Author says:

    Lia, din câte am văzut eu până acum, nu:).
    Mira, nu trebuie să fie foarte cald în bucătărie dar dacă pui vasul cu aluat într-un loc mai cald (nu pe sobă, Doamne feri), crește mai repede.

  19. Multumesc. Tot sper sa aflu si daca drojdia a fost proaspata sau uscata ;)

  20. adihadean Author says:

    proaspătă:)

  21. Arata foarte bine, ce-i drept:) Cautam o reteta de cozonac si a ta mi se pare cea mai buna. Minus, stafidele – le urasc:)))) Dar nu conteaza, am sa pun banane uscate, va iesi un cozonac atipic, dar tot bun.

    Sarbatori fericite, Adi! Si un an nou plin de bucurii si retete minunate.

    Cu drag, Ioana

  22. Nu este prea putina drojdie (12 g de drojdie proaspata) pentru 1 kg de faina? nu de alta, dar pe pachetelul de drojdie scrie ca 25g sunt pentru 500 g faina….

    1. adihadean Author says:

      Oana, ce ce fac drojdie trebuie să o vândă și ei cumva:), de aceea scriu că-i pentru 500 de grame de făină. Garantat ajung 12 grame. Dacă pui mai mult, aluatul va avea gust/miros de drojdie, nu vrei una ca asta.

  23. ;) Merci! Sarbatori fericite!

  24. Andrei Florea says:

    .. pentru gust si design ii faceam o glazura de ciocolata deasupra , sau macar o pudra de zahar dar ar fi semanat prea mult cu ” panettone ” si nu vrem asta , nu ?… pentru ca spui ca l ai terminat la miezul noptii te iert de data asta … Sarbautori fericite !

  25. Am facut cozonac! Si a iesit super! Am pus putina nuca, e primul meu cozonac (i) ,Multumesc de reteta, Craciun Fericit!

    Iar cu drojdia, nu stiam,,.eu am folosit 50 g… sa fie sigur..:), data viitoare pun mai putin… Dar la paine, la 1 kg, cata drojdie e necesara? Multumesc

    1. adihadean Author says:

      Ana, tot 12 grame. 50 de grame ajung pentru 5 kilograme de făină:))

  26. MI-a iesit si cozonacul foarte bine doar ca am pus din lacomie prea multe stafide si in jurul lor mi-a parut necopt aluatul insa in rest mi-a crescut si s-a comportat bine …a fost si foarte foarte gustos !!!!
    Felicitari bucatarului care ne ofera secretele bucatariei lui!
    Maria
    poza aici
    http://www.facebook.com/album.php?aid=43985&id=1030502371&saved#!/photo.php?fbid=1651214953491&set=a.1291713646183.43985.1030502371&pid=1802320&id=1030502371

  27. Multumesc pentru reteta, Adi, am reusit sa o fac abia acum, asa ca o sa ma bucur de rezultat, abia de Paste. Eu am adaugat fulgi de migdale si zahar brun deasupra, au iesit o nebunie.Aceeasi compozitie am facut-o si pentru pasca, m-am chinuit putin sa aranjez aluatul, dar a meritat.
    Sarbatori cu liniste si lumina!…si la cat mai multe retete de dulciuri, dupa care sunt eu moarta;))

  28. Multam,voi incerca in seara asta!Sa iti fie Sfantul Paste luminat!Paula

    1. adihadean Author says:

      sărbători faine.

  29. buna dimineata, intai de toate as vrea sa-ti urez numai bine, sarbatori asa cum ti le doresti, cu familie si prieteni stransi pe langa tine. In al doilea rand as vrea sa-ti spun povestea cozonacului meu pufos, care a crescut, vorba aia ca-n povesti, iar la copt a si dat un pic afara din tava. Foarte bun la gust, pufos, copt, dar, ca sa evit palpitatiile pe viitor, as vrea sa-mi spui daca am gresit atunci cand la framantat am pus tot laptele cu untul topit. Aluatul era moale, se lucra f bn, dar, lacoma, am turnat tot ce mai ramasese si, din punctul ala n-a mai fost chip sa il adun; l-am lasat si eu asa moale cum era, dar pe urma totul a mers asa cum trebuia. Multumesc ptr rabdare si, inca o data, numai bine!

    1. adihadean Author says:

      gaibi, dacă a ieșit bine, n-ai greșit:)

  30. :))) si mie mi-a dat afara din forma, dar ma asteptam la asta si am stat cu lopatica pe langa cuptor. Paste fericit Adi!

  31. da.tı-a ieşit cozonacul.felicitarı!ınsa zaharul brun nu e mai dulce ci dın contra e mai slabut..dar totul aieşit ok!mi-a placut şi pulpa de miel,cred ca a ıeşit tare gustoasa.PAŞTE FERİCİT!

  32. buna Adi, ai putea sa-mi spui unde am gresit: am urmat reteta intocmai, am lasat aluatul la dospit, iar cand sa-l lucrez s-a inmuiat rau de tot. La copt, alta tarasenie pentru ca a iesit din tava, dar tot moale este (in timp ce-ti scriu sunt cu cozonacul la cuptor, tare mi-e teama ca nu o sa se coaca ). Singura diferenta ar fi ca am pus 2 cuburi de drojdie pte ca pe pachetel scria ca e suficient ptr 1/2 kg faina. Scuze ptr poliloghie, dar tare mi-as dori un raspuns. Toate cele bune!

  33. tre sa faci si eu un cozonac,eu am o reteta de la moldova..da tot nu imi iese cum vreau eu.cred ca mai trebuie sa cresc

  34. super fain fac primul cozonac dupa 4 ani de casnicie si chiar cautam o retea usoara

  35. Vin pe link de la Florica tvdece.ro,
    felicitari pentru eveniment, sper ca au fost comestibili toti cozonacii ucenicilor. In poza pareau unii mai amarati asa:P

    Depinde de cat de „zdravan” il framanti?

    In al doilea rand, pana la urma ai spus ca ar fi trebuit 7 linguri de zahar?

    In al treilea rand, vad ca se plange lumea ca s-a inmuiat coca, oare daca pun zaharul pudra nu iese mai bine?

    Sper ca o sa primesc un raspuns in timp util, ca as vrea sa fac maine:) primul meu cozonac. Am nevoie de incurajari, parca vad ca iese un chec ofilit :)

    1. Adi Hădean Author says:

      Reteta de pe blog are doar 5 linguri pentru ca am pus zahar brun peste aluat. Altfel, 7 linguri sunt ok. Aluatul TREBUIE să fie moale. Nu pune zahar pudra. Iar cozonacii nostri au iesit deliciosi, nu doar comestibili. Asa ar trebui sa iasa si ai tai daca respecti reteta:). Craciun fericit.

  36. Adi, reteta asta de cozonac e senzationala ! Mi au iesit super pufosi,e adevarat ca nu e primul cozonac pe care l fac dar cu siguranta e cea mai reusita reteta ever ! Craciun Fericit !
    P.S. pai coca treb sa fie moale !!! :))

  37. Loredana says:

    Buna Adi! Ma tot uit la cozonacii astia si imi par minunati! Nu stiu de ce dar m-am tot ferit sa incerc a face cozonaci…acum am pata pusa sa incerc pentru prima oara. O sa fac reteta ta dar vreau sa te intreb, daca nu te superi: Cam cat aluat trebuie sa pun in tavi pentru a iesi ok…sa nu imi curga pe alaturi la copt. Din cantitatile astea ies doi cozonaci in forma dreptunghiulara? Am vazut ca tu ai facut rotunzi. Vreau sa o dau gata pe mama cu primii mei cozonaci si sper sa nu ma desumflu :))

    1. Adi Hădean Author says:

      salut. pune cam 2 treimi din înălțimea tăvii. nu ar trebui să curgă alături, oricum, dacă nu umpli tava:). succes.

  38. Am facut cozonacii,nu stiu ce am gresit,cu toate ca am respectat reteta intocmai,dar au iesit …cel putin suspecti sa nu zic fara nici un gust. Cred totusi ca ai auzit reteta pe undeva si te-ai gandit ca o fi bine dar surpriza …CHIAR NU E….

    1. Adi Hădean Author says:

      undeva ai greșit. grav:). rețetele de aici sunt testate. și de mine și de alții.

  39. Loredana ai dreptate si sotia mea a facut acesti cozonaci dar surpriza si ai ei au iesit tot …naspa deci care o fi problema? dar intre noi fie vorba cozonac cu 7 linguri de zahar si fara arome,zahar vanilat numai la diabetici am mai vazut……

  40. Criste Elena Carmen says:

    Reteta este deosebita azi am facut si eu si asta a iesit: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151282373114402&set=a.10151014170984402.485439.570849401&type=1&theater. Eu am pus sofran in lapte si apoi am strecurat laptele, merita asa ca si data viitoare am sa fac la fel. Zahar am folosit din cel normal si am pus putina vanilie. Gust si textura exact asa cum trebuie. Pentru un cozonac eu zic ca e „imbucatura perfecta”. O seara minunata.

  41. Criste Elena Carmen says:

    A si am vrut sa intreb cana de lapte in care topesti untul si cea in are pui dorjdia cu zahat e din jumatatea pe care o pui in aluat? nu mi-e foarte clar cat lapte ai folosit. Eu am facut doar jumatate cantitatea si am pus in total 375ml, aluatul a iesit foarte moale. oare daca puneam inca 125ml cum ar fi fost? oricum a iesit mmmmmmmmmmmmmm……fara replica.

    1. Adi Hădean Author says:

      sunt 500 ml de lapte plus 2 cești, adică aproximativ 600 ml. untul e lichid și el dar e materie grasă multă. aluatul trebuie să fie foarte moale dar dacă-l frămânți mult stă legat bine.

  42. Adrian, pentru cineva (eu) care face cozonac de 10 ani dupa acceasi reteta (cu succes :D), da’ vrea sa vada musai si cum e unul de la tine, care ti-e cel mai drag: acesta sau cel cu nuca? Multam fain :-)

  43. Sofranelul! am auzit de el de cand eram copil. bunica facea ceai din el si apoi il adauga in cozonac impreuna cu laptele. colora placut cozonacul!

  44. Unul dintre secrete este sa il framanti exact cat este precizat in reteta…nici mai mult nici mai putin. Eu am incercat prima data aceasta reteta si nu imi vine sa cred ce frumos au crescut si s-au rumenit cozonacii.Astept cu nerăbdare degustarea lor.Va multumesc dl.Adi pentru ajutor. Sarbatori cu bine!!!

  45. Sava Simona says:

    Am facut si eu ieri cozonacul!!! A iesit super!!!! Bebe al meu ( 1 an si 4 luni) a fost primul care a gustat..nu mai avea rabdare sa se raceasca..super gustos..anul trecut am facut tortul carot cake..niste retete super!! Abia astept sa vad ce gatesc saptamana viitoare :) multumesc Adi Hadean !!

  46. Sava Simona says:

    Intradevar, am pus 7 linguri de zahar si nu 5 dar nu a iesit atat de dulce cum iese cozonacul cu nuca.. dar a iesit aromat de la coaja de lamaie si portocala si am pus si zahar vanilat..deci daca vrea cineva un gust mai deosebit nu e musai sa pui doar ce scrie in reteta :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close